Ingredience:

  • Máslo
  • hrubá mouka
  • 6 vajec
  • 6 vajec
  • 280 g másla
  • 280 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 360 g polohrubé mouky
  • 1 sáček vanilinového cukru nebo pravá vanilka
  • 30 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • nasekané vlašské ořechy a čokoládové kaštany

Příprava:

1/ Míchání  Ve velké míse utřete máslo s polovinou cukru a postupně zašlehejte žloutky.  Pak přilijte smetanu.

2/ TĚSTO  V menší misce ušlehejte bílky s druhou polovinou cukru a vanilkou. Polovinu sněhu přimíchejte k ušlehaným vajíčkům. Přidejte mouku a kypřicí prášek, promíchejte a přidejte zbývající sníh.

3/ Do formy!  Polovinu těsta nalijte do moukou vysypané  formy a povrch  posypte ořechy a kousky čokoládových kaštanů. Do zbytku těsta přimíchejte kakao a nalijte navrch. Pečte při 180 °C asi hodinu.

TIP:

Zdeněk Pohlreich Nedám dopustit na litinové nádobí. Je nezničitelné, super vede teplo, stačí ho jednou zahřát a že je těžké? Aspoň nemusím do fitka. Ale chce si to vybrat skutečně kvalitní značky. Ty znají hodnotu času a vědí, že vyrobit nádobí jednou a pořádně lidé ocení mnohem víc.“