Domov dělají lidi

Zdeněk Pohlreich si nepotrpí na luxusní značky, ale na energii a atmosféru. V restauraci i doma.

Zdeněk Pohlreich žije v malém domku za Prahou s manželkou Zdeňkou, synem Martínkem a šesti zvířaty, někdy ještě s dalšími dvěma Honzy.

Jak dlouho tu už bydlíte?
Sedm let. Hledal jsem dům maximálně 20 km od centra, abych to měl do práce půl hodiny. Byla to náhoda, objevil jsem ho na internetu. Okolí jsem tu znal, bydlel jsem na druhé straně řeky.

Čím vás okouzlil?
Upřímně, moc hezký nebyl, ale uměl jsem si představit, jak by se v něm bydlelo. Kreslil ho šikovný architekt. Funguje tu ,flow‘, kudy se chodí a kde se žije, logisticky je to dobře vymyšlené. Standardy jsou poplatné době vzniku, ale moc dobře se tu bydlí. Když někdo chce stavět, myslím, že je důležité najít architekta, který umí nakreslit normální dům a nechce si postavit pomník.

Jak výrazně jste dům přestavili?
Skoro vůbec. Nábytku tu moc nezbylo, těch pár kousků jsme se zbavili, a protože jsme nic neměli z předchozích životů, tak jsme nakoupili nový. Stavbou století tu byl bazén, dřevník a úpravy zahrady, i když ta už byla docela slušně vzrostlá. Ta mě oslovila.

Radil jste se s designérem?
Pozval jsem italského architekta Luciana Belcapa, který tvořil interiér restaurace Divinis a dělá i můj nový podnik Next Door by Imperial, který otevíráme v září a vaříme v něm pražskou kuchyni. Luciano vnímá prostor a dokáže mu dodat emoce a atmosféru, že se v něm lidé cítí dobře. Je to Ital, neřízená střela. Pracuje na místě, výsledek je překvapení. Postavil nám skříň, strom a přidal spoustu koček. Okamžitě jsme si to zamilovali.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vaří přes 45 let, v práci i doma oceňuje přirozené světlo v kuchyni, čerstvý vzduch, funkční prostor a kvalitní praktické spotřebiče. „Jsem už dost starý na to, abych si mohl dovolit to nejlepší, co můžu.“

Kuchyň
„Vyměnil jsem ji hned po nastěhování, potřebuji indukční sporák a funkční vybavení. Špajz je super.“

Šéfova kuchyně

Zdeněk Pohlreich vaří každý den, přesto je kuchyň jednou z nejmenších místností v domě.

„Kuchyň musí být především funkční, snadno omyvatelná a ukliditelná. Důležitá je ergonomie pohybu. Úzký obdélníkový prostor je limitovaný dvěma okny a dveřmi uprostřed, ale jeho velkou výhodou je přiléhající špajz. Vlevo od dveří stojí lednice, vpravo myčka pod dřezem. Vedle něj zbývá ještě malý prostor na robot a nářezák – jediný spotřebič, který nepoužívám. Koupil jsem si ho v nějakém záchvatu nadšení, ale brzo půjde pryč. Všechno nádobí máme ve skříňkách pod linkou, pod okny vznikla dostatečně velká pracovní plocha, kam se vejde i kávovar a odšťavňovač. Pořádek je základ, jsem zvyklý z práce mít vše na svém místě, při vaření nikdy nic nehledám. Používám pár osvědčených spotřebičů, ze kterých jsem vytvořil i řadu Pohlreich Selection. Miluju své ostré německé nože Zwilling.“

Vybavení Při focení se ukázalo, že Zdeněk Pohlreich kuchyň opět mění. Půdorys a skříňky zůstanou, spotřebiče se omladí. „Těším se na novou myčku, indukční varnou desku, parní troubu a nástěnný odsavač par od Miele.“

Jídelna Oddělení od kuchyně mi vyhovuje, kulatý stůl je příjemnější než hranatý. Při jídle máme klid a výhled.

„Interiér můžete vždycky udělat hezčí a když máte hotovo, přemýšlíte, jak jej vylepšit. Ale domov dělají vztahy, prostě tu žijeme a máme se rádi!“

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař

Obyvák

Velký obývák nepotřebujeme, ale musíme mít krb, aby v něm v zimě hořelo, a pohodlný gauč.

Knihovna Obsahuje nejen kuchařky, ale i knihy o cestování. Vejdou se do ní velké formáty.

Moje místo „Rád sedím na terase s nohama nahoře, nebo na gauči, na svém místě, ze kterého mám nejlepší výhled na televizi.“

PODLAHA Pohlreichovi ji chtěli předělat, ale podlahář jim řekl, že lepší dubová prkna nenajdou, tak ho poslechli. Podlaha stárne do krásy a prostor pěkně zútulňuje.