PŘEDPLATNÉ ČASOPISU
Nové proměny bydlení ↗
Jarní pochoutky

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Byla by škoda omezit se na jedinou barvu. Nádobí si můžete v ateliéru osobně poskládat do kolekce, nebo si dokonce objednat sadu na míru vaší rodině. 

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

Nejčerstvějšími přírůstky v rodině značky Najs jsou vázy. Designérka Tereza Severýnová o nich vypráví: „Kolekce kameninových váz začala vznikat za dlouhých zimních večerů 2021, v době nekončících lockdownů, psychicky náročných dní, týdnů a měsíců nastalé situace... S vidinou, že zase přijde jaro a bude lépe, jsem si ,naordinovala‘ právě vázy (a lžičky) jako terapii. Chodila jsem do ateliéru po večerech a do noci točila své dosud největší kusy na kruhu. Osobní maximum mám zatím lehce přes 3 kg hlíny.
Moje nejoblíbenější část celého procesu výroby keramiky je obtáčení. Je to proces, při němž se výrobek v ,koženém stavu‘ (částečně usušený) opracovává očkem a dalšími obtáčecími nástroji. Obtáčí se především ze spodní strany, aby vzniklo čisté podední, případně nožka, na níž bude stát. Obtáčení těchto váz byla opravdu nádherná práce.“ Více na najs.cz

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky
Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU
Nadchne vás jednoduchá příprava. Díky formě na muffiny můžete najednou upéct šest vajíček na nedělní snídani nebo lehkou večeři. To se vám do pánve jen těžko vejde.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY
Povrch je fantasticky křupavý a chuť másla ucítíte v každém záhybu. Bochánky jsou velcí konkurenti našich klasických mazanců.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM Jestli máte rádi drůbeží kaldoun, tak si jistě zamilujete i tuto polévku. Když vám z vývaru zbudou kousky masa, klidně je do ní přidejte. Kapka citronové šťávy dodá absolutní grády.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA Raději upečte dva, protože sladkou dekoraci se vám nebude chtít obětovat, stejně jako to bývá s beránkem. Jednoho snězte hned, jak vychladne, to ještě voní pečením, ořechy a máslem, prostě neodolatelně.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY

Čas na přípravu: 90 minut + kynutí
Množství: 2 bochánky (8–12 kousků)

TĚSTO: 
1 celé vejce + 2 bílky pokojové teploty
80 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z poloviny pomeranče
30 ml pomerančové šťávy
350 g hladké mouky
1⁄4 lžičky soli
8 g sušeného instantního droždí
špetka strouhaného muškátového oříšku
80 ml teplého mléka 40 g másla

NÁPLŇ:
100 g másla změklého v pokojové teplotě
40 g skořicového cukru
50 g rozinek
50 g sušených brusinek
50 g mandlových plátků opražených nasucho

1. Vejce, bílky, cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte do pěny. Přimíchejte pomerančovou kůru a šťávu.
2. Prosátou mouku smíchejte s droždím, solí a muškátovým oříškem. Přidejte do našlehaných vajec spolu s mlékem a lehce promíchejte. Přidejte máslo a vypracujte hladké těsto. Je lepší použít robot s hákem. Více mouky nepřidávejte, aby těsto zůstalo hodně plastické a měkké.
3. Těsto dejte do misky, zabalte do fólie a nechte kynout v pokojové teplotě asi 90 minut.
4. Nakynuté těsto přendejte na vál posypaný moukou a rozdělte na dva díly. Díl rozválejte na tenký velký plát. Potřete máslem, posypte skořicovým cukrem, rozinkami, brusinkami a plátky mandlí.
5. Těsto stočte do dlouhé rolády. Ostrým nožem ji nařízněte a stočte do bochánku. Takto zpracujte i druhou část těsta. Každý bochánek dejte do kulaté formy Ø12 cm. Nebo si ze dvou pečicích papírů vytvořte dva pruhy, každý sepněte do kruhu a do něj bochánek vložte.
6. Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánky mezitím nechte ještě krátce nakynout. Pak je vložte do vyhřáté trouby a při 180 °C pečte 40–45 minut. Když vršek začne rychle hnědnout, zakryjte alobalem a dopečte. Nechte 10 minut zchladnout ve formě, následně vyklopte a dejte vychladnout. Při servírování posypte moučkovým cukrem.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 6 kusů

250 g libovější anglické plátkové slaniny
100 g tvrdého sýra (čedar nebo mladá gouda)
6 vajec
olej na vymazání formy
6 plátků bílého toustového chleba
20 g másla
řeřicha na ozdobu
zakysaná smetana na servírování
bylinková sůl

1. Troubu předehřejte na 200 °C.
Formu na muffiny vymažte olejem a vyložte košíčky na muffiny.
2. Košíčky vyložte plátky slaniny tak, aby pokryly celé boky a dno.
Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Do každého košíčku vyloženého slaninou vsypte kopeček sýra a vyklepněte jedno vejce.
3. Naplněnou formu vložte do vyhřáté trouby a vajíčka zapékejte 10–15 minut při 200 °C. Bílek musí být zatuhlý.
4. Plátky toustového chleba potřete máslem. Rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je dozlatova a do křupava.
5. Slaninu se zapečenými vajíčky opatrně špičkou nože uvolněte od boků formy a pomocí košíčků je vyndejte. Papír odstraňte a vajíčka servírujte se špetkou soli posypaná bylinkami. Přidejte křupavé tousty a k nim zakysanou smetanu.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM

Čas na přípravu: 50 minut + vaření a chladnutí vývaru
Množství: 4–6 porcí

500 g kůzlečího krku nebo kostí zbylých z vykostěného masa
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 cibule
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
2 lžíce másla
40 g hladké mouky
špetka mletého muškátového oříšku
150 ml 31% smetany
4–6 vajec
150 ml octa 
hladkolistá petrželka na servírování
sůl a mletý černý pepř

1. Kůzlečí krk nebo kosti vložte do hrnce. Pokud použijete tlakový hrnec, přípravu urychlíte. Zalijte asi dvěma litry vody. Přidejte 1⁄2 lžičky soli, celé koření, oloupanou, na poloviny rozkrojenou cibuli a očištěnou zeleninu. Na mírném ohni vařte asi 90 minut, v tlakovém hrnci 50 minut. Vývar sceďte a dejte vychladit.
2. Z másla, mouky a špetky muškátového oříšku připravte v hrnci světlou jíšku. Zalijte ji scezeným chladným vývarem a rozšlehejte metličkou. Za občasného míchání vařte 20 minut.
3. Mezitím uvařte ztracená vejce.
V menším hrnci přiveďte k varu asi litr vody s octem a špetkou soli. Teplotu nastavte na mírný var. Vejce vyklepněte do naběračky a opatrně vložte do vroucí vody. Až se bílek zatáhne, můžete přidat druhé. Vařte 4 minuty, pak vejce opatrně děrovanou lžící přendejte do studené vody. Stejně pokračujte s dalšími vejci.
4. Do povařené polévky přidejte smetanu, podle chuti dosolte a opepřete a nechte přejít varem. Při servírování vložte do polévky ztracené vejce
a posypte petrželkou.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA

Čas na přípravu: 30 minut + pečení
Množství: 8–12 kousků

100 g másla změklého v pokojové teplotě
150 g moučkového cukru
3 vejce
150 ml smetany ke šlehání
100 g mletých vlašských ořechů
špetka soli
250 g polohrubé mouky
20 g kukuřičného škrobu (gustin)
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
přepuštěné máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání

1. Formu vymažte přepuštěným máslem a vysypte hrubou moukou. Připravenou formu uložte do lednice. Troubu předehřejte na 160 °C.
2. Změklé máslo utřete s prosátým cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte žloutky a dál třete, až bude pěna nadýchaná.
3. Smetanu trochu našlehejte do řídké šlehačky a vmíchejte ji do žloutkové pěny. Pak vmíchejte jemně mleté ořechy. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a lehce přimíchejte do hmoty. Nakonec do směsi prosejte mouku se škrobem a kypřicím práškem a opatrně smíchejte na lité těsto. Naplňte do připravené formy.
4. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 160 °C asi 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout ve formě, potom vyklopte na kovovou mřížku
a pocukrujte.

Rubriky:

Další z rubriky

EK KLM interiār
Číst článek
15. 05. 2024
Propagace značky
Doba čtení 2 min

Nové byty u metra Kolbenova - vysoký standard a nízké poplatky za energie

Hned u metra Kolbenova přichází do nabídky nové byty, vysoký standard vybavení doplní nízké poplatky za energie

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Obývací část s jídlením koutem
Číst článek
26. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na houbách: jak zařídit byt s nejmenší uhlíkovou stopou? Dívejte se po okolí!

Pro Agne je ekologie důležitá, proto ji nadchla myšlenka designérky Markéty Daňkové použít nábytek z odpadního dřeva a mycelia. Nové technologie by v budoucnu mohly nahradit některé obtížně recyklovatelné materiály, jako jsou třeba plasty.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC09568 kopie
Číst článek
12. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako na plátně: developerské projekty chrlí malé byty podle jednoho mustru, po spolupráci s interiérovým designérem však můžete mít opravdu osobitý domov.

Majitelkou tohoto bytu je mladá manažerka Kateřina, která si jako místo pro svůj nový domov vyhlédla sídliště na pražském Barrandově. Zařídit prázdný byt jí pomohl designér Tomáš Havránek.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako v bruselském stylu: originální retro stolek může určit charakter celé místnosti.

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024
Redakce
Doba čtení 12 min

Bydlet jako za starými dveřmi: staré dveře nevyhazujte, ani když budujete interiér s luxusními designovými prvky. Nesou s sebou paměť bytu.

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město, ale ráda by si byt nechala. Designérka Markéta Daňková jí tedy navrhla nadčasové víkendové zázemí.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako v rezidenci: v malém prostoru se osvědčil vestavěný nábytek.

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 8 min

Bydlet jako tři sestry: jak rozdělit dva pokoje mezi tři dívky? Řešením je rozdělení funkcí.

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako na letním bytě: ukliďte, vyházejte staré krámy a vymalujte, často se stane zázrak, vzkazuje designér.

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024
Redakce
Doba čtení 9 min

Bydlet jako za úplňku: útulná ložnice se dá vytvořit i s omezeným rozpočtem.

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024
Redakce
Doba čtení 10 min

Bydlet jako v Českém ráji: když máte moc příbuzných, rozhodněte se, jestli je máte raději než dělicí příčku ve svém domě. Pokud ano, bourejte.

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců. Designér David Eliášek navrhl jako první krok bourání.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
NPB0624 cover
Robotický vysavač
ČSOB - Úvěr k dotaci
GORENJE
Dextura
Luxol

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER0624 vyrocni soutez Chci soutěžit →

NEWSLETTER

Skanska_ctvrt_Emila_Kolbena

Nejnovější články

Lukáš a Ilona, Tomski&Polanski
Číst článek
14. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Hodiny práce a odměna žádná? Ptáme se ilustrátorů, zda za svoji precizní práci dostávají důstojnou mzdu

Čeští ilustrátoři patří dlouhodobě mezi lokální špičku. Jejich práce sklízí zasloužený obdiv i respekt. Dostávají za svou mravenčí a precizní práci ale adekvátně zaplaceno?

Názory & polemika
Pavlína Blahotová, Veronika Pařízková
Číst článek
13. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 5 min

Kvalitní design není pro elitu, ale úplně pro každého. Chceme sejmout z designu nálepku, že je jen pro snoby, říká šéfredaktorka Designnews Veronika Pařízková

Je design opravdu pro všechny? Veronika Pařízková, šéfredaktorka designnews.cz, je o tom přesvědčená. Ale jak to těm „všem“ vysvětlit?

Rozhovory
Interiér Bistra Karel
Číst článek
13. 05. 2024
Klára Rokosová
Doba čtení 4 min

Otevřely místo, kam chce jít na brunch každý. Bistro Karel přineslo do pražské Troje stylovou gastronomii

Karolína Pomahač má ráda výzvy a změn se nebojí. Na Vinohradech provozovala úspěšný podnik Slow cafe, který po pěti letech uzavřela, aby mohla pokračovat jinde. V pražské Troji spolu s Elen Chvojkovou založila Bistro Karel.

Design guide
Jiří Jiroutek získal významnou cenu CGD, Foto: Dita Havránková
Číst článek
13. 05. 2024
Julie Motyčka
Doba čtení 4 min

Jeho nábytek milují všechny generace. Jiří Jiroutek se stal ikonou už za svého života, ptáme se proč?

Obývací pokoje v Československu měly dlouhou dobu jedno společné: kus nábytku, který vymyslel Jiří Jiroutek. Talentovaný designér, který před rokem zemřel, dokázal ve svých návrzích geniálně skloubit praktičnost s výrazným estetickým stylem.

Design & umění
Ve spolupráci s veřejnými vysokými školami vznikla doporučení pro institut ombudsosob, která pomáhají se zavedením a zakotvením jejich funkce.
Číst článek
13. 05. 2024
Tereza Patzenhauerová
Doba čtení 3 min

ZNEUŽÍVÁNÍ MOCI, OBTĚŽOVÁNÍ I ŠIKANA. VYSOKÉ UMĚLECKÉ ŠKOLY BOJUJÍ PROTI TOXICKÉMU PROSTŘEDÍ, POMOCT MAJÍ NOVÉ POZICE OMBUDSOSOB

Na akademické půdě je bezpečí klíčové. Většina vysokých škol už dnes ombudsosobu má. Jaké úkoly má ale plnit a kde leží pole její působnosti? Proč je tato funkce důležitá a jak vypadá současná situace na českých univerzitách?

Názory & polemika
Foto Ondrej Kosik
Číst článek
12. 05. 2024
Eliška Vrbová
Doba čtení 3 min

Na kreativní práci potřebuji dostatek času. Žena si musí vybrat, muži mohou dát kariéře opravdu všechno, otevírá složité téma sklářka Kateřina Handlová

Před rokem a půl převzala po Rony Pleslovi kreativní vedení sklárny Rückl a v první kolekci Heroine vzdala hold ženským hrdinkám. S designérkou Kateřinou Handlovou jsme si povídaly i o tom, jakou pozici podle ní mají ženy v současném českém designu.

Rozhovory
Mikolášková&Drobná - stolky Candy Tables. Výherní kolekce nejlepšího nábytku z roku 2023 v soutěži EDIDA 2024.
Číst článek
09. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 5 min

Málokdo studuje design proto, aby zbohatl. Téma peněz je ve společnosti stále tabu, říká dvojice Mikolášková a Drobná

Jsou mladé, talentované a žádané. Jenže ne všechno, co na stránkách časopisů vypadá dokonale, takové opravdu je. S jakými svízelemi se v oboru potýká dvojice designérek Kristýna Mikolášková a Tereza Drobná?

Rozhovory
Kvartýr byt Zlín - jídelna
Číst článek
09. 05. 2024
Veronika Pařízková
Doba čtení 4 min

Život ve stínu Bati. Mladá architektka Alena Valová si ve Zlíně zrenovovala byt, který vkusně mísí tradici s modernou

Alena Valová je architektka, která tvoří polovinu studia Kvartýr. Léta působila v Praze. Nyní se vrátila na rodnou Moravu, kde vlastními silami renovovala byt. Jak se jí to podařilo? A nese život ve městě, jehož estetiku formoval klan Baťů, i úskalí?

Interiér & architektura
Velká Věc
Číst článek
09. 05. 2024
Nikol Galé
Doba čtení 4 min

Zoufalost líhně apokalyptické společnosti. Výstava studentů UMPRUM má velké ambice, v mnoha směrech však selhává

Ve foyer technologického centra UMPRUM v Mikulandské ulici je k vidění výstava s názvem Velká věc a odvážným podtitulem: Studující UMPRUM nabízejí řešení, jak žít o něco lépe.

Názory & polemika
Bydlet jako... japandi, designér Petr Šlejmar
Číst článek
09. 05. 2024
Pavlína Blahotová
Doba čtení 10 min

Bydlet jako japandi: nová koupelna kombinuje japonský minimalismus se skandinávským smyslem pro estetiku

Když se designér Petr Šlejmar dozvěděl, že Jindřicha baví vikingská mytologie a jeho žena obdivuje japonský minimalismus, bylo hned jasné, kde se to potkává – ve stylu japandi!

Interiér & architektura