ZÁKLADNÍ TĚSTO:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g jahelné mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 2 velká vejce
  • 600 ml plnotučného mléka
  • Dobře prošlehat

Hrušková kombinace

1/ PŘÍPRAVA  Palačinku opečte z jedné strany, obraťte a ještě na pánvi poklaďte polovinu plátky hrušky, aby se prohřály a změkly. Přesuňte na talíř a druhou půlku pomažte kysanou smetanou. Přehněte, pokapejte javorovým sirupem a posypte ořechy.

2/ tip  Těsto lijte co nejtenčí na hodně rozpálenou pánev. Palačinky budou krásně křupavé.

Čokoládová kombinace

1/ PŘÍPRAVA  Na palačinku ještě na pánvi položte dvě až tři kostičky čokolády a nechte změknout. Pak hotovou palačinku sundejte a čokoládu rozetřete. Složte na polovinu a pak na čtvrtinu; dětem pevně srolujte a nakrájejte na „šneky“.

2/ tip   Vyzkoušejte s ovocem (jahody, pomeranč, hrozny) a bílou, mléčnou, hořkou nebo třeba zelenou matcha čokoládou, raději bez náplně.

Kombinace s lososem

1/ PŘÍPRAVA  Vychladlou palačinku potřete směsí ricotty a majonézy (2:1) dochucenou solí, pepřem, hrubozrnnou hořčicí a medem. Poklaďte lososem, avokádem, červenou cibulí a čerstvým koprem nebo rukolou.

2/ tip  Balte do wrapu (přehněte vždy dva protilehlé okraje palačinky a nakonec ji složte na polovinu).

Kombinace s červenou řepou

1/ PŘÍPRAVA    Ze základního těsta (viz následující strana) odlijte množství na čtyři palačinky. Přidejte polovinu syrové řepy nastrouhané najemno a rozmixujte. Hotovou palačinku ozdobte kozím sýrem, špenátem a ořechy a zakápněte balsamicem.

2/ tip  Těsto má tendenci se připalovat, raději snižte plamen.