Mazanec

Velikonoční bochánek ze sladkého kynutého těsta se pekl o Bílé sobotě. Pro čeledíny z obyčejného těsta, pro návštěvy se obohacoval rozinkami a mandlemi.

Příprava: 2 hodiny

Pečení: 50 minut

Suroviny:

  •  500g hladké mouky
  •  40g čerstvého droždí
  •  2 lžičky cukru krupice
  •  100g másla
  •  špetka soli
  •  2 žloutky
  •  kůra z chemicky neošetřeného citronu
  •  muškátový oříšek
  •  200ml mléka
  •  rozinky nebo brusinky
  •  půlky oloupaných mandlí
  •  vejce na potření

Postup:

1. Do hrnečku rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky cukru, lžíci mouky a trochu vlažného mléka. Rozetřete droždí a nechte vzejít kvásek.

2. Do mísy dejte mouku, přidejte špetku soli, rozehřáté máslo, žloutky, kůru z citronu, nastrouhaný muškátový oříšek, vykynutý kvásek a zbytek vlažného mléka. Zadělejte tužší těsto, dobře je propracujte a zapracujte i mandle a rozinky. Poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte hodinu a půl kynout na teplém místě.

3. Těsto přendejte na poprášený vál, rozdělte na dva stejné díly a z nich vytvarujte mazance.

4. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými lupínky. Nechte ještě 20 minut kynout. Troubu rozehřejte na 190 °C a pečte 50 minut dozlatova.

Pokud při pečení začne povrch rychle růžovět, raději ho přikryjte ustřiženým plátem alobalu.

Mazanec uložený v chladu vydrží dobrý i celý týden. Můžete ho podávat také nakrájený na plátky, opečený na másle a posypaný vanilkovým cukrem nebo potřený medem.

Celozrnné jidáše

Příprava: 50 minut

Pečení: 20 minut

Suroviny:

  •  250g celozrnné špaldové mouky hladce mleté
  •  250g polohrubé mouky
  •  300ml mléka
  •  30g čerstvého droždí
  •  3 lžíce třtinového cukru nebo medu
  •  70g rozpuštěného másla
  •  špetka soli
  •  rozinky a mandle
  •  1 žloutek

Postup:

1. Mléko mírně ohřejte, odlijte část (asi 100 ml), vmíchejte do ní lžíci mouky, rozdrobené droždí, cukr nebo med, promíchejte a nechte vzejít kvásek.

2. Kvásek přelijte do větší mísy, přidejte rozpuštěné máslo a vmíchejte zbytek mouky se špetkou soli. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.

3. Přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 35 minut.

4. Po vykynutí z těsta odebírejte kousky a tvarujte válečky (15–30 cm), ze kterých vytvarujete uzly a copánky.

5. Skládejte na plech s pečicím papírem. Potřete lehce rozkvedlaným žloutkem a dozdobte rozinkami nebo mandlemi.

6. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Menší tvary se pečou asi 15–20 minut.

Dobrou chuť