Jogurtové lahůdky jsou jako osvěžující sprška v horkém dni. Nejlíp chutnají hezky v chládku, z talířů od Kláry
a Jakuba Kabátových pokropených zlatými třpytkami.
Pocházíme z rodiny keramiků, začali jsme tedy pracovat s tím, co jsme měli doma k dispozici, s hrnčířskou červenicí. I proto, že jsme zpočátku naše talíře přidávali do výpalů k rodičům, a také s ní máme největší zkušenosti. Výroba talířů je celkem specifická a během sušení a výpalu může docházet ve větší míře ke vzniku prasklin a nepravidelností. Poslední dobou zapojujeme i hlínu světlou, která je na některé typy glazur vhodnější.

CÁKANCE Pro naše talíře jsou typické. V případě pravého zlata je to dost „velkolepé“, část preparátu jde
i mimo talíř, ale to k nám prostě patří. Jinak toho efektu docílit nejde…
CHCE TO TRPĚLIVOST A ODVAHU
Keramika je zdlouhavá záležitost a u talířů to platí dvojnásob. Musí schnout opravdu pomalu a i výpaly mají svá specifika. Nejzábavnější je pro nás proces glazování. Glazur používáme obrovské množství a různě je spolu kombinujeme a mícháme. Na každou glazuru je nutné mít atest pro styk s potravinami, což je docela nákladná záležitost. Místo v peci má obrovský vliv na probarvenost a vytavení glazur, dalším aspektem je pak vzájemné ovlivňování výrobků při výpalu. Na konečný vzhled talířů a misek má tak vliv nejen typ glazury, ale také její vrstva, složení pece, její naplněnost, způsob chlazení… Dělat s tolika barvami není pro slabé povahy.


JAKUB A KLÁRA KABÁTOVI
Kabátovi se k řemeslu dostali nejprve na keramické škole v Bechyni (dnešní Supš) a v rodině, která se keramikou zabývá déle než třicet let. Několik let po absolutoriu VŠ, v roce 2018, vznikl nápad věnovat se nádobí, název pak vznikl jako přirozené vyústění vztahu k jídlu. Práci manželského páru je možné si prohlédnout na instagramu pod jménem Lovetoeat_plates nebo na fleru jako Lovetoeat-plates.

STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA
K lehkému letnímu obědu je tekutina z chladivé zeleniny a jogurtu ideální. Usrkávat ji ve stínu stromů
s výhledem do zahrady je občerstvující požitek.

PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM
Jogurtový sýr si samozřejmě můžete třeba ráno mazat na tousty. Ale když chcete někoho překvapit úžasnou snídaní na terase, tohle je to pravé!

KULIČKY Z JOGURTOVÉHO SÝRA V BYLINKÁCH
Vůně bylinek a olivového oleje se vpije do jemného sýra a v každém soustu ucítíte jižní závan, trochu arabské máty, trochu středomořských oliv.

VANILKOVÝ JOGURTOVÝ DEZERT
Tři struktury, tři chutě. Křupavé kokosové vločky a oříšky, pak šťavnaté sladké ovoce, nakonec hebký vanilkový jogurt – a jste v sedmém nebi.
PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM
Čas na přípravu: 35 minut + vykapání
Množství: 12 lívanců
NA SÝR:
∗500g řeckého jogurtu
∗½lžičky mořské soli
∗citronovou kůru z poloviny citronu v bio kvalitě
NA BYLINKOVÝ OLEJ:
∗hrst nasekané petrželky
∗100ml řepkového oleje
NA LÍVANCE:
∗70g parmazánu
∗3vejce
∗50g polohrubé pšeničné mouky
∗1lžička prášku do pečiva
∗125ml mléka
∗olej na smažení
∗rukola na servírování
∗špetka citronové soli
∗drcený barevný pepř
1. Den předem promíchejte jogurt s mořskou solí a nastrouhanou citronovou kůrou.
Síto vyložte gázou a postavte na mísu. Přendejte do něj ochucený jogurt a cípy gázy svažte, aby vznikl balíček. Uložte do chladu na 24 hodin a nechte vykapat. Pak jogurtový sýr vybalte z gázy.
2. Na bylinkový olej smíchejte nasekanou petrželku s olejem ve vysoké nádobě na mixování a pak ponorným mixérem promixujte. Zakryjte fólií a nechte do druhého dne odležet. Pak sceďte přes plátýnko.
3. Připravte těsto na lívance. Nastrouhejte do mísy parmazán. Přidejte k němu vejce, mouku s práškem do pečiva, mléko a promíchejte. Ihned smažte lívance v olejem vymazaném lívanečníku pomalu z obou stran dozlatova.
4. Na lívance dejte po lžičce jogurtového sýra a pár lístků rukoly. Pokapejte bylinkovým olejem a lehce posypte citronovou solí a drceným barevným pepřem.
KULIČKY S JOGURTOVÉHO SÝRA V BYLINKÁCH
Čas na přípravu: 45 minut + vykapání
Množství: 12 kuliček
NA KULIČKY:
∗1000g řeckého jogurtu
∗sůl
∗špetka mletého barevného pepře
NA OBALENÍ A MARINOVÁNÍ:
∗2lžíce máty nasekané najemno
∗velká hrst petržele nasekané najemno
∗1nasekaná chilli paprička
∗200ml olivového oleje
NA KŘEHKÉ TYČINKY:
∗300g listového těsta
∗100g strouhaného sýra
∗1 vejce
1. Do mísy vyklopte jogurt. Přidejte 1/2 lžičky soli, mletý barevný pepř a promíchejte. Ochucený jogurt přendejte do sítka vyloženého gázou. Konce gázy spojte třeba gumičkou, aby se vytvořil bochánek.
V sítku umístěném na míse ho uložte do chladničky a jogurt nechte 48hodin vykapávat.
Pak bochánek jogurtového sýra vybalte z gázy.
2. V hlubokém talíři nebo v misce smíchejte nasekanou mátu, petrželku a chilli papričku.
Z jogurtového sýra odebírejte lžičkou kousky a v navlhčených dlaních tvořte kuličky. Obalujte je v bylinkové směsi a skládejte do misky. Pak je zalijte olejem a nechte marinovat.
3. Na tyčky rozválejte listové těsto na plát. Nakrájejte ho rádýlkem na proužky. Potřete vajíčkem, posypte sýrem a spirálovitě stočte. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 20 minut, dozlatova a dokřupava. Tyčky servírujte s namarinovanými kuličkami sýra.
STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA
Čas na přípravu: 25 minut + chlazení
Množství: 4 porce
∗2 zelené papriky
∗1 avokádo
∗1svazek jarní cibulky
∗2 stroužky česneku
∗1 salátová okurka
∗250ml bílého jogurtu
∗2 snítky čerstvé máty
∗5 lžic extra panenského olivového oleje
∗2 lžíce bílého vinného octa
∗několik kapek tabaska
∗sůl
∗mletý černý pepř
∗4 plátky sušené šunky
∗1 pivní rohlík
∗20g loupaných pistácií
1. Očištěné papriky, avokádo, jarní cibulku, česnek a okurku nakrájejte na drobné kostky. Vše vsypte do mixéru. Přidejte jogurt, mátu a nahrubo rozmixujte. Přilijte olivový olej, vinný ocet, tabasco
a rozmixujte dohladka. Směs dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Polévku nechte v ledničce asi 20 minut vychladit.
2. Plátky šunky rozložte na plech. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečte asi 10minut dokřupava.
Pak nechte vychladnout a plátky rozlámejte. Rohlík nakrájejte šikmo na tenké plátky. Rozložte je na plech. Pokapejte olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte dozlatova.
3. Vychlazenou polévku rozdělte do talířů. Posypte ji rozlámanou pečenou šunkou a nasekanými pistáciemi a servírujte spolu s plátky zlatavých krutonů z pivního rohlíku.
VANILKOVÝ JOGURT S OVOCEM
Čas na přípravu: 25 minut + vykapání
Množství: 4 porce
∗1000g řeckého jogurtu
∗1vanilkový lusk
∗10g vanilkového cukru
∗80g oříšků
∗100g ovesných vloček
∗25g strouhaného kokosu
∗20g kokosového tuku
∗200g malin
∗200g borůvek
∗50g květového medu
1. Jogurt vyklopte z kelímku do mísy. Vanilkový lusk rozřízněte a dřeň vyškrábněte do jogurtu. Přidejte vanilkový cukr a promíchejte. Sítko položené na míse vyložte gázou nebo plátýnkem a jogurt do něj přendejte. Konce gázy spojte gumičkou a jogurt nechte vykapat uložený v lednici do druhého dne.
2. Oříšky nasekejte. Na pánvi je nasucho lehce opražte. Pak přidejte vločky, kokos a po chvilce restování
i kokosový tuk a společně vše opražte dozlatova. Připravenou granolu nechte vychladnout.
3. Vykapaný vanilkový jogurt vyndejte z gázy a lehce promíchejte. Rozdělte do misek. Pokapejte ho podle chuti tekutým medem, přidejte granolu a čerstvé ovoce.
„Vybalování bílého bochánku sýra z gázy je obřad. Jednou ho absolvujete a propadnete
mu stejně jako já.“
Zdeňka Skokanová, food stylistka.