Nové proměny bydlení
  • Bydlet jako
  • Bydlení
  • Zahrada
  • Inspirace
  • DIY
  • Recepty
  • Předplatné
  • Vouchery
25. 7. 2021 od Redakce

Chladivé kapky

Chladivé kapky
25. 7. 2021 od Redakce

Jogurtové lahůdky jsou jako osvěžující sprška v horkém dni. Nejlíp chutnají hezky v chládku, z talířů od Kláry
a Jakuba Kabátových pokropených zlatými třpytkami.


Pocházíme z rodiny keramiků, začali jsme tedy pracovat s tím, co jsme měli doma k dispozici, s hrnčířskou červenicí. I proto, že jsme zpočátku naše talíře přidávali do výpalů k rodičům, a také s ní máme největší zkušenosti. Výroba talířů je celkem specifická a během sušení a výpalu může docházet ve větší míře ke vzniku prasklin a nepravidelností. Poslední dobou zapojujeme i hlínu světlou, která je na některé typy glazur vhodnější.

CÁKANCE Pro naše talíře jsou typické. V případě pravého zlata je to dost „velkolepé“, část preparátu jde
i mimo talíř, ale to k nám prostě patří. Jinak toho efektu docílit nejde…

CHCE TO TRPĚLIVOST A ODVAHU

Keramika je zdlouhavá záležitost a u talířů to platí dvojnásob. Musí schnout opravdu pomalu a i výpaly mají svá specifika. Nejzábavnější je pro nás proces glazování. Glazur používáme obrovské množství a různě je spolu kombinujeme a mícháme. Na každou glazuru je nutné mít atest pro styk s potravinami, což je docela nákladná záležitost. Místo v peci má obrovský vliv na probarvenost a vytavení glazur, dalším aspektem je pak vzájemné ovlivňování výrobků při výpalu. Na konečný vzhled talířů a misek má tak vliv nejen typ glazury, ale také její vrstva, složení pece, její naplněnost, způsob chlazení… Dělat s tolika barvami není pro slabé povahy.

JAKUB A KLÁRA KABÁTOVI

Kabátovi se k řemeslu dostali nejprve na keramické škole v Bechyni (dnešní Supš) a v rodině, která se keramikou zabývá déle než třicet let. Několik let po absolutoriu VŠ, v roce 2018, vznikl nápad věnovat se nádobí, název pak vznikl jako přirozené vyústění vztahu k jídlu.  Práci manželského páru je možné si prohlédnout na instagramu pod jménem Lovetoeat_plates nebo na fleru jako Lovetoeat-plates.

STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA
K lehkému letnímu obědu je tekutina z chladivé zeleniny a jogurtu ideální. Usrkávat ji ve stínu stromů
s výhledem do zahrady je občerstvující požitek.

PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM
Jogurtový sýr si samozřejmě můžete třeba ráno mazat na tousty. Ale když chcete někoho překvapit úžasnou snídaní na terase, tohle je to pravé!

KULIČKY Z JOGURTOVÉHO SÝRA V BYLINKÁCH
Vůně bylinek a olivového oleje se vpije do jemného sýra a v každém soustu ucítíte jižní závan, trochu arabské máty, trochu středomořských oliv.

VANILKOVÝ JOGURTOVÝ DEZERT
Tři struktury, tři chutě. Křupavé kokosové vločky a oříšky, pak šťavnaté sladké ovoce, nakonec hebký vanilkový jogurt – a jste v sedmém nebi.

PARMAZÁNOVÉ LÍVANCE S JOGURTOVÝM SÝREM

Čas na přípravu: 35 minut + vykapání
Množství: 12 lívanců

NA SÝR: 

∗500g řeckého jogurtu
∗½lžičky mořské soli
∗citronovou kůru z poloviny citronu v bio kvalitě

NA BYLINKOVÝ OLEJ:

∗hrst nasekané petrželky
∗100ml řepkového oleje

NA LÍVANCE:

∗70g parmazánu
∗3vejce
∗50g polohrubé pšeničné mouky
∗1lžička prášku do pečiva
∗125ml mléka
∗olej na smažení
∗rukola na servírování
∗špetka citronové soli
∗drcený barevný pepř

1. Den předem promíchejte jogurt s mořskou solí a nastrouhanou citronovou kůrou.
Síto vyložte gázou a postavte na mísu. Přendejte do něj ochucený jogurt a cípy gázy svažte, aby vznikl balíček. Uložte do chladu na 24 hodin a nechte vykapat. Pak jogurtový sýr vybalte z gázy.
2. Na bylinkový olej smíchejte nasekanou petrželku s olejem ve vysoké nádobě na mixování a pak ponorným mixérem promixujte. Zakryjte fólií a nechte do druhého dne odležet. Pak sceďte přes plátýnko.
3. Připravte těsto na lívance. Nastrouhejte do mísy parmazán. Přidejte k němu vejce, mouku s práškem do pečiva, mléko a promíchejte. Ihned smažte lívance v olejem vymazaném lívanečníku pomalu z obou stran dozlatova.
4. Na lívance dejte po lžičce jogurtového sýra a pár lístků rukoly. Pokapejte bylinkovým olejem a lehce posypte citronovou solí a drceným barevným pepřem.

KULIČKY S JOGURTOVÉHO SÝRA V BYLINKÁCH

Čas na přípravu: 45 minut + vykapání
Množství: 12 kuliček

NA KULIČKY: 

∗1000g řeckého jogurtu
∗sůl
∗špetka mletého barevného pepře

NA OBALENÍ A MARINOVÁNÍ:
∗2lžíce máty nasekané najemno
∗velká hrst petržele nasekané najemno
∗1nasekaná chilli paprička
∗200ml olivového oleje

NA KŘEHKÉ TYČINKY:
∗
300g listového těsta
∗100g strouhaného sýra
∗1 vejce

1. Do mísy vyklopte jogurt. Přidejte 1/2 lžičky soli, mletý barevný pepř a promíchejte. Ochucený jogurt přendejte do sítka vyloženého gázou. Konce gázy spojte třeba gumičkou, aby se vytvořil bochánek.
V sítku umístěném na míse ho uložte do chladničky a jogurt nechte 48hodin vykapávat.
Pak bochánek jogurtového sýra vybalte z gázy.
2. V hlubokém talíři nebo v misce smíchejte nasekanou mátu, petrželku a chilli papričku.
Z jogurtového sýra odebírejte lžičkou kousky a v navlhčených dlaních tvořte kuličky. Obalujte je v bylinkové směsi a skládejte do misky.
Pak je zalijte olejem a nechte marinovat.
3. Na tyčky rozválejte listové těsto na plát. Nakrájejte ho rádýlkem na proužky. Potřete vajíčkem, posypte sýrem a spirálovitě stočte. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 20 minut, dozlatova a dokřupava. Tyčky servírujte s namarinovanými kuličkami sýra.

STUDENÁ JOGURTOVÁ POLÉVKA

Čas na přípravu: 25 minut + chlazení
Množství: 4 porce

 ∗2 zelené papriky
∗1 avokádo
∗1svazek jarní cibulky
∗2 stroužky česneku
∗1 salátová okurka
∗250ml bílého jogurtu
∗2 snítky čerstvé máty
∗5 lžic extra panenského olivového oleje
∗2 lžíce bílého vinného octa
∗několik kapek tabaska
∗sůl
∗mletý černý pepř
∗4 plátky sušené šunky
∗1 pivní rohlík
∗20g loupaných pistácií

1. Očištěné papriky, avokádo, jarní cibulku, česnek a okurku nakrájejte na drobné kostky. Vše vsypte do mixéru. Přidejte jogurt, mátu a nahrubo rozmixujte. Přilijte olivový olej, vinný ocet, tabasco
a rozmixujte dohladka.
Směs dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Polévku nechte v ledničce asi 20 minut vychladit.
2. Plátky šunky rozložte na plech. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečte asi 10minut dokřupava.
Pak nechte vychladnout a plátky rozlámejte. Rohlík nakrájejte šikmo na tenké plátky. Rozložte je na plech. Pokapejte olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte dozlatova.
3. Vychlazenou polévku rozdělte do talířů. Posypte ji rozlámanou pečenou šunkou a nasekanými pistáciemi a servírujte spolu s plátky zlatavých krutonů z pivního rohlíku.

VANILKOVÝ JOGURT S OVOCEM

Čas na přípravu: 25 minut + vykapání
Množství: 4 porce

∗1000g řeckého jogurtu
∗1vanilkový lusk
∗10g vanilkového cukru
∗80g oříšků
∗100g ovesných vloček
∗25g strouhaného kokosu
∗20g kokosového tuku
∗200g malin
∗200g borůvek
∗50g květového medu

1. Jogurt vyklopte z kelímku do mísy. Vanilkový lusk rozřízněte a dřeň vyškrábněte do jogurtu. Přidejte vanilkový cukr a promíchejte. Sítko položené na míse vyložte gázou nebo plátýnkem a jogurt do něj přendejte. Konce gázy spojte gumičkou a jogurt nechte vykapat uložený v lednici do druhého dne.
2. Oříšky nasekejte. Na pánvi je nasucho lehce opražte. Pak přidejte vločky, kokos a po chvilce restování
i kokosový tuk a společně vše opražte dozlatova. Připravenou granolu nechte vychladnout.
3. Vykapaný vanilkový jogurt vyndejte z gázy a lehce promíchejte. Rozdělte do misek. Pokapejte ho podle chuti tekutým medem, přidejte granolu a čerstvé ovoce.

„Vybalování bílého bochánku sýra z gázy je obřad. Jednou ho absolvujete a propadnete
mu stejně jako já.“
Zdeňka Skokanová, food stylistka.

Předchozí článek6 tipů na dětskou partyDalší článek Letní meruňková

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Poslední příspěvky

Bydlet jako s vůní dálek22. 3. 2023
Bydlet jako na milimetru17. 3. 2023
Systematik10. 3. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Štítky

balkony boho chic bylinky chodba dobrý nápad děti dětský pokoj galerie teras koupelna kuchyně kuchyň květiny ložnice muž na dobré cestě najděte svůj styl nápady návštěva obývací pokoj obývák pergola Podkroví pokoj pracovna projekt Ikea předsíň reality rekonstrukce rodina růžová Silvestr single stín v soukromí svačina Sůloví teenagerka vánoce zahrada zahradničení zahradní kalendář zpracování úrody

Více informací

O nás 

Náš tým 

Kontakt

 

Další časopisy

Krásný rok

Krásný domov

Kuchařka

Houby na talíři

Poslední příspěvky

Bydlet jako s vůní dálek22. 3. 2023
Bydlet jako na milimetru17. 3. 2023
Systematik10. 3. 2023
Bydlet jako ve skle3. 3. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Aktuální číslo

© 2019 Deco Media s.r.o.

Nové proměny bydlení

Časopis Nové Proměny Bydlení vytváří tým zkušených interiérových designérů, redaktorů a produkčních, jejichž práci znáte pod vedením šéfredaktorky Pavlíny Blahotové.

O nás

Náš tým

DECO MEDIA

Lopatecká 1071/4
Praha 4
147 00

 

+420 778 496 900

info@deco-media.cz

Předplatné

Předplatné 

Vouchery