Nové proměny bydlení
  • Bydlet jako
  • Bydlení
  • Zahrada
  • Inspirace
  • DIY
  • Recepty
  • Předplatné
  • Vouchery
29. 12. 2020 od Redakce

CHLEBÍČKY

CHLEBÍČKY
29. 12. 2020 od Redakce

Kdo říká, že chlebíčkům odzvonilo? Nic lepšího si nedokážeme na silvestrovskou party představit. Těchto dvanáct kousků jsme si opravdu vymazlili!

TEXT ANNA ČERNOTOVÁ, FOTO VÁCLAV VALNÝ

Známá pohádka vypráví o dvanácti měsíčkách, my jsme si pro vás připravili dvanáct chlebíčků. Proč právě tolik? Dvanáct je měsíců v roce, dvanáct je i hodin na ciferníku, a tak nám tohle číslo připadalo pro náš silvestrovský repertoár přímo osudové…

PRAVIDLA CHLEBÍČKU

Zásad pro dokonalý chlebíček je jen pár, ale je potřeba je dodržet. Tak hlavně: vsaďte jen na ty nejkvalitnější suroviny! To je důležité i u pečiva; veku kupte čerstvou u pekaře, nakrájejte si ji sami a na tenoučké plátky, ať chlebíček není suchý. Vyzkoušejte i jiné druhy pečiva: cibulovou bagetu, ořechový chleba, raw placky, ciabattu s olivami nebo třeba parmazánové placičky – ty si doma připravíte raz dva! Sýry, šunky a salámy snadno naaranžujete do efektních růžiček, když poprosíte obsluhu u pultu s lahůdkami, aby vám všechno nakrájela na co nejtenčí plátky. A konečně: experimentujte a kombinujte chutě!

Chlebíček klasický: vajíčko a bramborový salát. Chlebíček moderní: avokádo, veganský tatarák nebo krevety se šafránem. Na silvestra zkuste všechno.“

— Anna Černotová, editorka

Caprese chlebíček

Olivová pomazánka

INGREDIENCE: 

✷ Ciabatta s černými olivami
✷ Cherry rajčátka 
✷ Mini mozzarella 
✷ Lístky bazalky
✷ Kvalitní olivový olej

INGREDIENCE: 

✷ 350 ml černých oliv v nálevu, jemně nasekané
✷ 2 lžíce olivového oleje
✷ 1 lžíce citronové šťávy
✷ ½ lžičky citronové kůry
✷ 1 lžička sušeného oregana
✷ 1 stroužek česneku
✷ 125 g sýr feta nebo brynza
✷ 60 g krémového sýra

PŘÍPRAVA: 

Ciabattu nakrájejte a opečte v toustovači. Cherry rajčata a kuličky mozzarelly nakrájejte na plátky nebo jenom napíchněte v celku na párátko a položte na opečenou ciabattu. Přidejte pár lístků čerstvé bazalky a zakápněte dobrým olivovým olejem, případně dozdobte krémovým balsamicem.

PŘÍPRAVA: 

Olej, citronovou kůru i šťávu, česnek a oregano smíchejte s olivami a nechte v lednici uležet. Sýry vyšlehejte dohladka a všlehejte do nich olivovou směs. Nechte opět uležet, aby se chutě propojily.

Veganský raw tatarák

S pečeným česnekem

INGREDIENCE: 

✷ 2 avokáda
✷ 3 červené papriky
✷ 1 stroužek česneku
✷ Hrst nadrobno nakrájených sušených rajčat
✷ Hrst nasekané jarní cibulky
✷ Olivový olej

INGREDIENCE: 

✷ 4 velké palice česneku
✷ 2 lžíce olivového oleje
✷ 70 g změklého másla
✷ 150 g najemno nastrouhané goudy/ementálu
✷ Čerstvá petrželka

PŘÍPRAVA: 

Avokáda rozmačkejte a přidejte najemno nakrájenou cibulku. Papriky rozmixujte nebo najemno nastrouhejte a přidejte ke směsi. Dochuťte prolisovaným česnekem, rajčaty, olejem, solí a pepřem, případně worcesterem. Servírujte na topince nebo jako my na parmazánovém chipsu.

PŘÍPRAVA: 

Česnekům seřízněte vršky, potřete je olivovým olejem a pečte v troubě na 170 °C asi 40 minut. Nechte vychladnout, pak stroužky vymačkejte z palic a smíchejte se sýrem, máslem a nasekanou petrželkou. Směsí namazané chlebíčky zapékejte v troubě na 200 °C asi 5 minut dokřupava.

Salát Waldorf

Hráškové pyré s mátou

INGREDIENCE: 

✷ ½ menší bulvy celeru
✷ 3 řapíky celeru
✷ 2 jablka
✷ 3 lžíce majonézy
✷ 3 lžíce kysané smetany
✷ 2 hrsti vlašských ořechů
✷ Třtinový cukr
✷ Citronová šťáva
✷ Pepř
✷ Sůl

INGREDIENCE: 

✷ 350 g mraženého hrášku
✷ 20 g másla
✷ Hrst mátových lístků
✷ Sůl
✷ Pepř
✷ 200 g parmazánu

PŘÍPRAVA: 

Celer nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer a oloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. Majonézu a smetanu smíchejte, dochuťte cukrem, citronem, solí a pepřem a smíchejte s celery. Zlehka vmíchejte jablka a ořechy.

PŘÍPRAVA: 

Na rozehřátém másle poduste hrášek s mátou do změknutí. Dobře rozmixujte, osolte a ještě propasírujte. Na chlebíčky/chipsy aplikujte zdobičkou.

PARMAZÁNOVÉ CHIPSY: 

Z nastrouhaného sýra tvarujte na plechu s pečicím papírem tenké placičky. Pečte na
170 °C dokřupava. Troubu hlídejte, snadno se spálí a zhořknou!

Sýrový chlebíček

Dýně, houby & tofu

INGREDIENCE: 

✷ 200 g plátkového sýra, různé druhy
✷ Červené hroznové víno
✷ Libovolná pomazánka dle vaší chuti

INGREDIENCE: 

✷ 1 malá dýně hokkaido
✷ Olivový olej
✷ 2 lžíce majonézy
✷ Uzené tofu
✷ Nakládané houby
✷ Šalvějové lístky (čerstvé nebo sušené)
✷ Sůl
✷ Pepř

PŘÍPRAVA: 

Sýry a hroznové víno – to je ta nejosvědčenější kombinace, kterou není třeba měnit. Pomazánkový podklad volte tak, aby se chutě hodily k sýrům. Chlebíček opečte, aby se do něj pomazánka nevsákla a nevznikla rozbředlá hmota. Sýr si nechte nakrájet na co nejtenčí plátky a pak už jen předveďte profesionální food styling!

PŘÍPRAVA: 

Dýni nakrájejte na 1,5 cm silné měsíčky, potřete olejem, osolte, opepřete a rozložte na plech. Pečte asi 30 minut na 180 °C, pak plátky otočte, přidejte lístky šalvěje a pečte ještě 10 minut. Vychladlou dýni rozmixujte a smíchejte s majonézou. Ozdobte uzeným tofu a houbičkami.

Pochoutkový salát

Tvarůžkovo-pivní

INGREDIENCE: 

✷ 300 g šunky v celku
✷ 100 g nakládaných okurek
✷ 1 hrnek mraženého hrášku
✷ ½ menší červené cibule
✷ 1 sklenička majonézy (220 ml)
✷ 1 lžička hořčice
✷ Sůl
✷ Pepř

INGREDIENCE: 

✷ 1 pomazánkové máslo
✷ 1 – 2 balení tvarůžků
✷ 4 jarní cibulky, najemno pokrájené
✷ Nakládaná kapie, najemno nasekaná
✷ 1 lžíce nasekané pažitky
✷ Světlé pivo
✷ Cukr
✷ Sůl
✷ Pepř

PŘÍPRAVA: 

Šunku nakrájejte na tenké nudličky, okurky na kostičky, cibuli nadrobno. Hrášek poduste na pánvi pod pokličkou do změknutí a nechte vychladnout. Majolku ochuťte hořčicí, solí a pepřem a nakonec vše smíchejte.

PŘÍPRAVA: 

Pomazánkové máslo smíchejte s nakrájenými tvarůžky, cibulkou, kapií a pažitkou. Přilijte půl deci piva, které propojí chutě a postará se o správnou roztíratelnost. Dolaďte špetkou cukru a nechte pořádně uležet. Podávejte s česnekovou topinkou.

Super-potravinový

Krevety na šafránu

INGREDIENCE: 

✷ 2 zralá avokáda
✷ 1 granátové jablko
✷ Konopné semínko
✷ Sůl
✷ Citronová šťáva
✷ Cibulový nebo ořechový chléb

INGREDIENCE: 

✷ 200 g mražených krevet
✷ Olivový olej
✷ Malá cuketa
✷ 0,5 dcl bílého vína
✷ Šafrán
✷ 4 lžíce majonézy
✷ 1 lžička hořčice
✷ Citronová šťáva
✷ Cukr

PŘÍPRAVA: 

Avokáda rozmačkejte vidličkou, zakápněte citronem, aby nezhnědla, osolte. Směs naneste na opečené plátky chleba, dozdobte zrnky granátového jablka (je jejich sezona, takže byste je měli běžně sehnat v supermarketech) a posypte loupaným konopným semínkem. Tři super potraviny na jednom chlebíčku – to chcete!

PŘÍPRAVA: 

Propláchnuté krevety zprudka opečte 2 – 3 minuty na oleji. Přidejte víno, šafrán a 2 minuty restujte, až se většina vína odpaří. Krevety dejte stranou a ve výpeku restujte tenké plátky cukety do poloměkka. Nakonec smíchejte a servírujte na opečené vece, potřené hořčičnou majonézou.

» NÁŠ TIP « 
Chcete si užít party a zároveň přežít následující ráno? Prokládejte drinky vodou, nepijte nalačno a nevyhýbejte se tučnějším jídlům, tělo se pak s alkoholem lépe vyrovná.

Předchozí článekDIY kouzelná sněžítka!Další článek Bydlet jako SINGLE MUŽ

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Poslední příspěvky

Bydlet jako s vůní dálek22. 3. 2023
Bydlet jako na milimetru17. 3. 2023
Systematik10. 3. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Štítky

balkony boho chic bylinky chodba dobrý nápad děti dětský pokoj galerie teras koupelna kuchyně kuchyň květiny ložnice muž na dobré cestě najděte svůj styl nápady návštěva obývací pokoj obývák pergola Podkroví pokoj pracovna projekt Ikea předsíň reality rekonstrukce rodina růžová Silvestr single stín v soukromí svačina Sůloví teenagerka vánoce zahrada zahradničení zahradní kalendář zpracování úrody

Více informací

O nás 

Náš tým 

Kontakt

 

Další časopisy

Krásný rok

Krásný domov

Kuchařka

Houby na talíři

Poslední příspěvky

Bydlet jako s vůní dálek22. 3. 2023
Bydlet jako na milimetru17. 3. 2023
Systematik10. 3. 2023
Bydlet jako ve skle3. 3. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Aktuální číslo

© 2019 Deco Media s.r.o.

Nové proměny bydlení

Časopis Nové Proměny Bydlení vytváří tým zkušených interiérových designérů, redaktorů a produkčních, jejichž práci znáte pod vedením šéfredaktorky Pavlíny Blahotové.

O nás

Náš tým

DECO MEDIA

Lopatecká 1071/4
Praha 4
147 00

 

+420 778 496 900

info@deco-media.cz

Předplatné

Předplatné 

Vouchery