Kdo říká, že chlebíčkům odzvonilo? Nic lepšího si nedokážeme na silvestrovskou party představit. Těchto dvanáct kousků jsme si opravdu vymazlili!
TEXT ANNA ČERNOTOVÁ, FOTO VÁCLAV VALNÝ
Známá pohádka vypráví o dvanácti měsíčkách, my jsme si pro vás připravili dvanáct chlebíčků. Proč právě tolik? Dvanáct je měsíců v roce, dvanáct je i hodin na ciferníku, a tak nám tohle číslo připadalo pro náš silvestrovský repertoár přímo osudové…
PRAVIDLA CHLEBÍČKU
Zásad pro dokonalý chlebíček je jen pár, ale je potřeba je dodržet. Tak hlavně: vsaďte jen na ty nejkvalitnější suroviny! To je důležité i u pečiva; veku kupte čerstvou u pekaře, nakrájejte si ji sami a na tenoučké plátky, ať chlebíček není suchý. Vyzkoušejte i jiné druhy pečiva: cibulovou bagetu, ořechový chleba, raw placky, ciabattu s olivami nebo třeba parmazánové placičky – ty si doma připravíte raz dva! Sýry, šunky a salámy snadno naaranžujete do efektních růžiček, když poprosíte obsluhu u pultu s lahůdkami, aby vám všechno nakrájela na co nejtenčí plátky. A konečně: experimentujte a kombinujte chutě!
Chlebíček klasický: vajíčko a bramborový salát. Chlebíček moderní: avokádo, veganský tatarák nebo krevety se šafránem. Na silvestra zkuste všechno.“
— Anna Černotová, editorka
Caprese chlebíček
Olivová pomazánka
INGREDIENCE:
✷ Ciabatta s černými olivami
✷ Cherry rajčátka
✷ Mini mozzarella
✷ Lístky bazalky
✷ Kvalitní olivový olej
INGREDIENCE:
✷ 350 ml černých oliv v nálevu, jemně nasekané
✷ 2 lžíce olivového oleje
✷ 1 lžíce citronové šťávy
✷ ½ lžičky citronové kůry
✷ 1 lžička sušeného oregana
✷ 1 stroužek česneku
✷ 125 g sýr feta nebo brynza
✷ 60 g krémového sýra
PŘÍPRAVA:
Ciabattu nakrájejte a opečte v toustovači. Cherry rajčata a kuličky mozzarelly nakrájejte na plátky nebo jenom napíchněte v celku na párátko a položte na opečenou ciabattu. Přidejte pár lístků čerstvé bazalky a zakápněte dobrým olivovým olejem, případně dozdobte krémovým balsamicem.
PŘÍPRAVA:
Olej, citronovou kůru i šťávu, česnek a oregano smíchejte s olivami a nechte v lednici uležet. Sýry vyšlehejte dohladka a všlehejte do nich olivovou směs. Nechte opět uležet, aby se chutě propojily.




Veganský raw tatarák
S pečeným česnekem
INGREDIENCE:
✷ 2 avokáda
✷ 3 červené papriky
✷ 1 stroužek česneku
✷ Hrst nadrobno nakrájených sušených rajčat
✷ Hrst nasekané jarní cibulky
✷ Olivový olej
INGREDIENCE:
✷ 4 velké palice česneku
✷ 2 lžíce olivového oleje
✷ 70 g změklého másla
✷ 150 g najemno nastrouhané goudy/ementálu
✷ Čerstvá petrželka
PŘÍPRAVA:
Avokáda rozmačkejte a přidejte najemno nakrájenou cibulku. Papriky rozmixujte nebo najemno nastrouhejte a přidejte ke směsi. Dochuťte prolisovaným česnekem, rajčaty, olejem, solí a pepřem, případně worcesterem. Servírujte na topince nebo jako my na parmazánovém chipsu.
PŘÍPRAVA:
Česnekům seřízněte vršky, potřete je olivovým olejem a pečte v troubě na 170 °C asi 40 minut. Nechte vychladnout, pak stroužky vymačkejte z palic a smíchejte se sýrem, máslem a nasekanou petrželkou. Směsí namazané chlebíčky zapékejte v troubě na 200 °C asi 5 minut dokřupava.
Salát Waldorf
Hráškové pyré s mátou
INGREDIENCE:
✷ ½ menší bulvy celeru
✷ 3 řapíky celeru
✷ 2 jablka
✷ 3 lžíce majonézy
✷ 3 lžíce kysané smetany
✷ 2 hrsti vlašských ořechů
✷ Třtinový cukr
✷ Citronová šťáva
✷ Pepř
✷ Sůl
INGREDIENCE:
✷ 350 g mraženého hrášku
✷ 20 g másla
✷ Hrst mátových lístků
✷ Sůl
✷ Pepř
✷ 200 g parmazánu
PŘÍPRAVA:
Celer nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer a oloupaná jablka nakrájejte na tenké plátky. Majonézu a smetanu smíchejte, dochuťte cukrem, citronem, solí a pepřem a smíchejte s celery. Zlehka vmíchejte jablka a ořechy.
PŘÍPRAVA:
Na rozehřátém másle poduste hrášek s mátou do změknutí. Dobře rozmixujte, osolte a ještě propasírujte. Na chlebíčky/chipsy aplikujte zdobičkou.
PARMAZÁNOVÉ CHIPSY:
Z nastrouhaného sýra tvarujte na plechu s pečicím papírem tenké placičky. Pečte na
170 °C dokřupava. Troubu hlídejte, snadno se spálí a zhořknou!




Sýrový chlebíček
Dýně, houby & tofu
INGREDIENCE:
✷ 200 g plátkového sýra, různé druhy
✷ Červené hroznové víno
✷ Libovolná pomazánka dle vaší chuti
INGREDIENCE:
✷ 1 malá dýně hokkaido
✷ Olivový olej
✷ 2 lžíce majonézy
✷ Uzené tofu
✷ Nakládané houby
✷ Šalvějové lístky (čerstvé nebo sušené)
✷ Sůl
✷ Pepř
PŘÍPRAVA:
Sýry a hroznové víno – to je ta nejosvědčenější kombinace, kterou není třeba měnit. Pomazánkový podklad volte tak, aby se chutě hodily k sýrům. Chlebíček opečte, aby se do něj pomazánka nevsákla a nevznikla rozbředlá hmota. Sýr si nechte nakrájet na co nejtenčí plátky a pak už jen předveďte profesionální food styling!
PŘÍPRAVA:
Dýni nakrájejte na 1,5 cm silné měsíčky, potřete olejem, osolte, opepřete a rozložte na plech. Pečte asi 30 minut na 180 °C, pak plátky otočte, přidejte lístky šalvěje a pečte ještě 10 minut. Vychladlou dýni rozmixujte a smíchejte s majonézou. Ozdobte uzeným tofu a houbičkami.
Pochoutkový salát
Tvarůžkovo-pivní
INGREDIENCE:
✷ 300 g šunky v celku
✷ 100 g nakládaných okurek
✷ 1 hrnek mraženého hrášku
✷ ½ menší červené cibule
✷ 1 sklenička majonézy (220 ml)
✷ 1 lžička hořčice
✷ Sůl
✷ Pepř
INGREDIENCE:
✷ 1 pomazánkové máslo
✷ 1 – 2 balení tvarůžků
✷ 4 jarní cibulky, najemno pokrájené
✷ Nakládaná kapie, najemno nasekaná
✷ 1 lžíce nasekané pažitky
✷ Světlé pivo
✷ Cukr
✷ Sůl
✷ Pepř
PŘÍPRAVA:
Šunku nakrájejte na tenké nudličky, okurky na kostičky, cibuli nadrobno. Hrášek poduste na pánvi pod pokličkou do změknutí a nechte vychladnout. Majolku ochuťte hořčicí, solí a pepřem a nakonec vše smíchejte.
PŘÍPRAVA:
Pomazánkové máslo smíchejte s nakrájenými tvarůžky, cibulkou, kapií a pažitkou. Přilijte půl deci piva, které propojí chutě a postará se o správnou roztíratelnost. Dolaďte špetkou cukru a nechte pořádně uležet. Podávejte s česnekovou topinkou.




Super-potravinový
Krevety na šafránu
INGREDIENCE:
✷ 2 zralá avokáda
✷ 1 granátové jablko
✷ Konopné semínko
✷ Sůl
✷ Citronová šťáva
✷ Cibulový nebo ořechový chléb
INGREDIENCE:
✷ 200 g mražených krevet
✷ Olivový olej
✷ Malá cuketa
✷ 0,5 dcl bílého vína
✷ Šafrán
✷ 4 lžíce majonézy
✷ 1 lžička hořčice
✷ Citronová šťáva
✷ Cukr
PŘÍPRAVA:
Avokáda rozmačkejte vidličkou, zakápněte citronem, aby nezhnědla, osolte. Směs naneste na opečené plátky chleba, dozdobte zrnky granátového jablka (je jejich sezona, takže byste je měli běžně sehnat v supermarketech) a posypte loupaným konopným semínkem. Tři super potraviny na jednom chlebíčku – to chcete!
PŘÍPRAVA:
Propláchnuté krevety zprudka opečte 2 – 3 minuty na oleji. Přidejte víno, šafrán a 2 minuty restujte, až se většina vína odpaří. Krevety dejte stranou a ve výpeku restujte tenké plátky cukety do poloměkka. Nakonec smíchejte a servírujte na opečené vece, potřené hořčičnou majonézou.
» NÁŠ TIP «
Chcete si užít party a zároveň přežít následující ráno? Prokládejte drinky vodou, nepijte nalačno a nevyhýbejte se tučnějším jídlům, tělo se pak s alkoholem lépe vyrovná.