← Zpět na Recepty
Jak se ladí  menu

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

V historickém Šporkově paláci byla před rozsáhlou rekonstrukcí banka, v roce 2011 jste si mohli celý prostor projít díky podzimnímu Designbloku. Nyní tento unikátní prostor o rozloze 2600 m² tvoří největší restauraci v Praze se 700 místy k sezení.

Klikněte zde a vydejte se na virtuální prohlídku.

www.cervenyjelen.cz

Jak se ladí  menu Jak se ladí  menu
Jak se ladí menu

MAREK FICHTNER Pochází z Adršpachu, kuchařem se vyučil v Hronově a pak sbíral dvanáct let zkušenosti v zahraničí, na zámořských lodích i v Saúdské Arábii. Po návratu se stal porotcem v soutěži MasterChef a nyní je tváří restaurace Červený Jelen v pražské Hybernské ulici.

Restauraci Červený Jelen otevřela skupina přátel milujících dobré pivo a jídlo – pár měsíců před covidem. V horním patře bývalé banky je restaurace Banka s otevřenou kuchyní a s konceptem Oheň a pivo, kde si můžete dát polední menu obohacené o grilovaná masa a další rožněné speciality. O patro níže (v prostoru bývalého trezoru) pak najdete pod názvem Trezor Špork Marka Fichtnera restauraci s konceptem Elegant Dining, kde Marek Fichtner nabízí sezonní à la carte menu.

Když se podíváme na složení zimního menu, které nabízíte do 1. dubna, tak jsou to běžné suroviny, jaké používáme denně i my doma. V čem je tedy rozdíl?

Tak hlavně nejste profesionální kuchař! To by bylo, aby si doma všichni uměli uvařit jako v restauraci, pak by restaurace zmizely a s nimi i naše řemeslo... Cílem restaurací je, že vám nabídneme něco, co si neuvaříte doma a co vám udělá radost vyladěnými chutěmi i tím, že si můžete užít celý ten servis kolem a nemusíte se o nic starat.

Brzlík si doma tedy určitě neděláme. A šlo by to vlastně?

Brzlík je žláza, která zvířeti v dospělosti zmizí. Nedá se k ničemu přirovnat – možná trochu k mozečku, ale jen lehce... Kilo brzlíku stojí stejně jako kachní játra foie gras. Je to opravdu luxusní záležitost a stojí za to vychutnat si ho v té nejlepší profesionální úpravě.

Jak se ladí  menu Jak se ladí  menu
Jak se ladí menu

PŘEDKRM: TELECÍ BRZLÍK
Konfitovaný telecí brzlík opečený na pánvi je obalený v telecím džusu. Společnost mu dělají bochánky cibulového pyré z bílé cibule, doplněné středem bílé cibule připraveným metodou sous vide. Vše se lehce koupe v cibulovém karamelu z redukované cibulové šťávy. Pikantnost příloze dodává ocet z vlašských ořechů a kolečka stříbrných cibulek v něm marinovaná.

V předkrmu si třeba hrajete s cibulí v mnoha podobách, to bychom asi doma při rychlé večeři dělat nechtěli ani nestíhali.

Do našeho konceptu právě patří kreativní hra s ingrediencemi. Vezmeme velkou bílou cibuli, která je sama o sobě sladší, a rozebereme ji na víc komponentů. Vymačkáme šťávu a uděláme z ní karamel, cibuli konfitujeme a vytvoříme z ní pyré, další část cibule rozdrtíme a usmažíme na drobenku, kterou pak jídlo při servírování posypeme. A nakonec talíř obložíme malými stříbrnými marinovanými cibulkami. Věděla jste, že milujete cibuli? Po takovém předkrmu už to víte!

Napadne vás ještě něco, co nevíme, že bychom mohli milovat?

Krásná věc je kerblík. Známe ho všichni jako zelenou dekoraci na talíři, ale on má skvělý veliký sladký kořen. Je dost drahý, cenově vychází kilo kořene jako kilo hovězího, ale můžeme si s ním hezky hrát. Může být konfitovaný, křupavý, pečený i jako pyré – na jednom talíři máte jednu ingredienci v pěti různých chutích a také texturách.

Daňčí hřbet kombinujete zase s hruškou. Takže je pravda, že maso a ovoce se k sobě hodí?

S ovocem je to různé. Kuřecí prsa s broskví, vyhlášené Johančino tajemství, to je něco hroznýho. Ale cibulové pyré, když se udělá pomalu, tak je sladké a například s hovězím steakem je to skvělá věc. Stojí to za tu práci: nakrájíte si dvě kila cibule, vypadá to, že jdete dělat guláš, ale vy ji pomalu konfitujete dvě až tři hodiny – a nakonec máte malý rendlíček cibulového pyré, které vaše jídlo povýší na božskou manu. Nemyslím, že pomalé vaření se musí aplikovat na všechno, ale některá jídla je prostě dobré neuspěchat.

Jak se ladí  menu Jak se ladí  menu
Jak se ladí menu

HLAVNÍ JÍDLO: DAŇČÍ HŘBET
Středem pozornosti je dorůžova upečený daňčí hřbet s omáčkou ze zvěřinového demi glace. Daňčí ragú z ramínka je zabaleno v knedlíčcích po stranách. Opečená fermentovaná hruška, pyré z hrušky a sklenka vychlazené lahodné šťávy z fermentované hrušky zjemňují výraznou masovou chuť. Vše odlehčuje opečený pak choi.

Takhle doma vařit, asi bychom při dnešních cenách energií přišli na buben...

A to je také důležité vědět – když člověk vidí, jak vaříme z kvalitních surovin a hrajeme si s laděním ingrediencí a chutí, rozumí i výsledné ceně.

Restaurace Trezor, kde podáváte svoje vyladěné menu, má stoly z masivního dřeva, jednoduše prostřené. Je pro vás dekor stejně podstatný jako jídlo?

Jídlo musí být skvělé, ale stejně důležité je i prostředí kolem. Sem by se nehodily zlaté talíře s křišťálovými skleničkami, v tomto prostředí přirozeně fungují stoly bez ubrusu a jednoduché nádobí. Protože měním menu třikrát do roka, nemůžu stále nakupovat nové nádobí, ale občas něco dokoupím – teď na jaro nám přijdou bílé nízké talíře s jemným dekorem jenom po stranách a budou také velmi lehké.

Jak se ladí  menu Jak se ladí  menu
Jak se ladí menu

HLAVNÍ JÍDLO BEZMASÉ: DÝŇOVÉ RAVIOLY
Dýňové ravioly s barevnou mozaikou dvou těst leží na jogurtové omáčce s mandarinkovou šťávou. Výrazně žluté části těsta dodávají barvu žloutky a dýňový prach. Náplň z máslové dýně pečené s mandarinkovým olejem oplývá jemnou citrusovou chutí. Jídlo je dozdobené rukolou a redukovaným džusem z dýně hokaido.

Baví vás vařit i doma?

Vařím i doma, ale nechci strávit celý víkend u plotny. Mám rád kuskus, baví mě eintopf – jídla z jednoho hrnce – a nebo jednoduchá jídla, která v pátek večer naložím a v sobotu rychle dodělám. Základem všeho je dobrý vývar, kterého si uvařím najednou pět litrů, po částech ho zamrazím a pak ho mám vždycky po ruce.

Na čem vám v restauraci nejvíc záleží?

Záleží nám úplně na všem, co dělá podnik gastronomickou destinací. Servis, výborná a kreativní jídla, prostředí. Ale úplně nejvíc nám záleží na našem týmu. Můžu být nejlepším šéfkuchařem, který vede perfektní restauraci, ale bez skvělého týmu jsem jenom šikovný snílek v rondonu.

Jak se ladí  menu Jak se ladí  menu
Jak se ladí menu

DEZERT: ČOKOLÁDOVÝ KRÉM  
Čokoládový krém karamel s ořechy marinovanými v karamelu a chilli, sypaný krokantem z pekanových ořechů, se servíruje s křehkou skořicovou oplatkou ve tvaru květiny. Ta je lehoučce poprášená zlatem.

SLOVNÍČEK POJMŮ
CO JE CO?

  1. KONFITOVÁNÍ Konfitování je ve zkratce pomalé a dlouhé pečení masa v tuku a při nízké teplotě. Ve Francii se tímto způsobem maso upravovalo už v 15. století. Francouzské slovo „confire“, které dalo této tepelné úpravě název, v překladu znamená uchovávání a konzervování potravin. V minulosti se tímto způsobem maso v podstatě zavařovalo – v tuku se nechalo zatuhnout a uložilo se do chladu.
  2. SOUS VIDE (SÚVÍD) Znamená ve francouzštině „ve vakuu“. Jde o metodu, kdy se jídlo uzavře bez vzduchu do plastového sáčku. Poté se připravuje ve vodní nebo parní lázni s konstantní teplotou, mnohem nižší, než je obvyklé, ale po delší dobu. Potraviny jsou díky tomu uvařené rovnoměrně, uvnitř i na povrchu. Zachovávají si šťavnatost a vůni. Oproti běžné přípravě jídlo neztrácí vitaminy
    a minerální látky.
  3. DEMI GLACE Je to výjimečně silný vývar z telecích, hovězích nebo kuřecích kostí, který umí dokonale zvýraznit chuť masa a jídlům dodává nezaměnitelnou chuť. Je základem nejen pro delikátní omáčky a polévky, ale hodí se i k dušení masa nebo jako omáčka ke steaku. Je chuťově výrazný a hustý jako med. 
  4. PAK CHOI Druh exotického čínského zelí s krátkými masivními stonky světle zelené až bílé barvy s krásně lesklými, bohatými, hladkými zelenými listy.
  5. KROKANT Krokant je sladká posypka, původně vyráběná z mandlí a cukru, s přidaným máslem je měkčí.
  6. PYRÉ, NEBO KAŠE? Oboje se připravuje mělněním, mixováním, drcením nebo pasírováním. Pyré se původně spojovalo spíš s ovocem, ale nyní jde o vznešenější výraz pro jakoukoli jemnou kaši.
Rubriky:

Další z rubriky

13174719 13174725 kopie
Číst článek
01. 12. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Vánoce přicházejí

Dům v Horním Švábsku, kde žije fotografka a blogerka Christel Harnischová s milovaným manželem, je jako plátno, které se stále přemalovává. A zvlášť výrazně o Vánocích.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Světla vykouzlí tu správnou náladu
Číst článek
25. 11. 2025
Propagace značky Redakce
Doba čtení 2 min

Nalaďte se na Vánoce

Nezáleží na tom, jestli dáváte přednost tradici nebo modernímu stylu. Vytvořte si doma sváteční atmosféru, ve které vám bude dobře a ve které si užijete setkávání a posezení se svými nejmilejšími.

Obsah časopisu NPB Dekor & DIY Interiéry Bydlení
Každý svého spánku pán
Číst článek
17. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Každý svého spánku pán

Uvažujete o výměně své stávající postele za něco pohodlnějšího? Rádi vás nasměrujeme, současné trendy totiž mluví jasně ve prospěch pohodlí!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Ořechová hvězda
Číst článek
14. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Ořechová hvězda

Baví vás péct a baví vás péct trochu jinak? Ořechová hvězda bude další perlou ve vaší kuchařce šampiónů.

Obsah časopisu NPB Recepty
Interiérové dveře vybírejte s rozvahou
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Interiérové dveře vybírejte s rozvahou

Domov si zaslouží být pohodlný a hezký, což by nešlo bez kvalitních a moderních interiérových dveří. Jak ale vybrat ty nejvhodnější?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Zahrada tří stylů
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Zahrada tří stylů

Katarína a Jiří Brunnerovi žijí od jara do podzimu venku. U domu v Českých Zlatníkách mají nejen anglickou, ale i odpočinkovou zahradu s jezírkem a k tomu ještě jednu zeleninovou.

Obsah časopisu NPB Zahrada
V nové kuchyni jsou repasované židle Ton
Číst článek
17. 10. 2025
Pavlína Blahotová foto: Magdalena Podešvová
Doba čtení 4 min

Mladá proměna s duší elegantního domu

Byt v pražském činžáku měl zachované prvky z konce 30. let 20. století. "Bohužel lité teraco na podlahách bylo silně poškozené, ale stalo se inspirací pro výběr nové krytiny i pro styl kuchyně, která měla navázat na prvorepublikovou eleganci," komentuje proměnu interiérový designér Petr Šlejmar.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení Proměny
Whirlpool2
Číst článek
02. 10. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Praní a sušení, které ladí s vaším domovem

V interiéru, kde vládne harmonie a promyšlené detaily, může být technické zázemí nenápadnou součástí. Díky kompaktním sestavám a chytrému ovládání lze vytvořit diskrétní prostor pro péči o prádlo ve skříni, v kuchyni či v šatníku. Whirlpool přináší inspiraci, jak si takový prostor zařídit.

Obsah časopisu NPB Poradna Interiéry Bydlení
SIKO blog swiss ips
Číst článek
22. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 2 min

Máte doma tvrdou vodu? A co s tím?

Koupelnová značka SIKO nabízí testovací proužek na tvrdost vodu na každé své prodejně zdarma. Pokud vás trápí usazeniny vodního kamene, které ničí spotřebiče i vodovodní baterie, nabídku určitě využijte.

Obsah časopisu NPB Poradna
Švestková modrá
Číst článek
16. 09. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Švestková modrá

S prvními podzimními plískanicemi se můžete zavrtat do měkkých peřin barvy zralých povidel a snít o sladké chuti kynutých švestkových knedlíků se šlehačkou posypanou mákem.

Obsah časopisu NPB Dekor & DIY
Ikea Christmas
GVUO
JN Interiér
JN interiér

Nejnovější články

13174719 13174725 kopie
Číst článek
01. 12. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Vánoce přicházejí

Dům v Horním Švábsku, kde žije fotografka a blogerka Christel Harnischová s milovaným manželem, je jako plátno, které se stále přemalovává. A zvlášť výrazně o Vánocích.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Světla vykouzlí tu správnou náladu
Číst článek
25. 11. 2025
Propagace značky Redakce
Doba čtení 2 min

Nalaďte se na Vánoce

Nezáleží na tom, jestli dáváte přednost tradici nebo modernímu stylu. Vytvořte si doma sváteční atmosféru, ve které vám bude dobře a ve které si užijete setkávání a posezení se svými nejmilejšími.

Obsah časopisu NPB Dekor & DIY Interiéry Bydlení
Každý svého spánku pán
Číst článek
17. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Každý svého spánku pán

Uvažujete o výměně své stávající postele za něco pohodlnějšího? Rádi vás nasměrujeme, současné trendy totiž mluví jasně ve prospěch pohodlí!

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Ořechová hvězda
Číst článek
14. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Ořechová hvězda

Baví vás péct a baví vás péct trochu jinak? Ořechová hvězda bude další perlou ve vaší kuchařce šampiónů.

Obsah časopisu NPB Recepty
Interiérové dveře vybírejte s rozvahou
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Interiérové dveře vybírejte s rozvahou

Domov si zaslouží být pohodlný a hezký, což by nešlo bez kvalitních a moderních interiérových dveří. Jak ale vybrat ty nejvhodnější?

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení
Zahrada tří stylů
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 4 min

Zahrada tří stylů

Katarína a Jiří Brunnerovi žijí od jara do podzimu venku. U domu v Českých Zlatníkách mají nejen anglickou, ale i odpočinkovou zahradu s jezírkem a k tomu ještě jednu zeleninovou.

Obsah časopisu NPB Zahrada
25 11 7 8 Variety Richard Loskot GHMP Libor Galia 14
Číst článek
12. 11. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Nové umělecké dílo ve veřejném prostoru kombinuje umění, historické i současné technologie a umělou inteligenci. Jejím tvůrcem je český výtvarník Richard Loskot

Na Hlavním nádraží vzniklo interaktivní dílo Richarda Loskota (Variace / Variety, 2025). Díky listování jednotlivých písmen se na Pragotronu vždy na okamžik objeví text, který následně zmizí. Místo cílových stanic a čísel vlaků jde o věty líčící obrazy a mikropříběhy z prostředí hlavního nádraží.

Akce a události Design & umění
V nové kuchyni jsou repasované židle Ton
Číst článek
17. 10. 2025
Pavlína Blahotová foto: Magdalena Podešvová
Doba čtení 4 min

Mladá proměna s duší elegantního domu

Byt v pražském činžáku měl zachované prvky z konce 30. let 20. století. "Bohužel lité teraco na podlahách bylo silně poškozené, ale stalo se inspirací pro výběr nové krytiny i pro styl kuchyně, která měla navázat na prvorepublikovou eleganci," komentuje proměnu interiérový designér Petr Šlejmar.

Obsah časopisu NPB Interiéry Bydlení Proměny
Designblok2025 Cirque Menu Rooftop by Cirque Menu foto Dita Havránková 2
Číst článek
07. 10. 2025
Redakce
Doba čtení 1 min

Startuje 27. ročník festivalu DESIGNBLOK. Od 8. do 12. října v Křižíkových pavilonech na Výstavišti Praha, v Královském letohrádku Pražského hradu, Uměleckoprůmyslovém museu v Praze a Galerii Rudolfinum. Jaký bude?

Do festivalu se již tradičně zapojí také na čtyři desítky galerií, showroomů, prodejen designu a dalších míst po celé Praze. Výstavy v Uměleckoprůmyslovém museu a Galerii Rudolfinum bude možné zhlédnout až do 2. listopadu 2025 s platným festivalovým pasem.

Akce a události Interiér & architektura Design & umění Design guide
Whirlpool2
Číst článek
02. 10. 2025
Redakce
Doba čtení 3 min

Praní a sušení, které ladí s vaším domovem

V interiéru, kde vládne harmonie a promyšlené detaily, může být technické zázemí nenápadnou součástí. Díky kompaktním sestavám a chytrému ovládání lze vytvořit diskrétní prostor pro péči o prádlo ve skříni, v kuchyni či v šatníku. Whirlpool přináší inspiraci, jak si takový prostor zařídit.

Obsah časopisu NPB Poradna Interiéry Bydlení