← Zpět na Recepty
Jarní pochoutky

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Byla by škoda omezit se na jedinou barvu. Nádobí si můžete v ateliéru osobně poskládat do kolekce, nebo si dokonce objednat sadu na míru vaší rodině. 

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

Nejčerstvějšími přírůstky v rodině značky Najs jsou vázy. Designérka Tereza Severýnová o nich vypráví: „Kolekce kameninových váz začala vznikat za dlouhých zimních večerů 2021, v době nekončících lockdownů, psychicky náročných dní, týdnů a měsíců nastalé situace... S vidinou, že zase přijde jaro a bude lépe, jsem si ,naordinovala‘ právě vázy (a lžičky) jako terapii. Chodila jsem do ateliéru po večerech a do noci točila své dosud největší kusy na kruhu. Osobní maximum mám zatím lehce přes 3 kg hlíny.
Moje nejoblíbenější část celého procesu výroby keramiky je obtáčení. Je to proces, při němž se výrobek v ,koženém stavu‘ (částečně usušený) opracovává očkem a dalšími obtáčecími nástroji. Obtáčí se především ze spodní strany, aby vzniklo čisté podední, případně nožka, na níž bude stát. Obtáčení těchto váz byla opravdu nádherná práce.“ Více na najs.cz

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky
Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU
Nadchne vás jednoduchá příprava. Díky formě na muffiny můžete najednou upéct šest vajíček na nedělní snídani nebo lehkou večeři. To se vám do pánve jen těžko vejde.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY
Povrch je fantasticky křupavý a chuť másla ucítíte v každém záhybu. Bochánky jsou velcí konkurenti našich klasických mazanců.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM Jestli máte rádi drůbeží kaldoun, tak si jistě zamilujete i tuto polévku. Když vám z vývaru zbudou kousky masa, klidně je do ní přidejte. Kapka citronové šťávy dodá absolutní grády.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA Raději upečte dva, protože sladkou dekoraci se vám nebude chtít obětovat, stejně jako to bývá s beránkem. Jednoho snězte hned, jak vychladne, to ještě voní pečením, ořechy a máslem, prostě neodolatelně.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VELIKONOČNÍ SPLÉTANÉ BOCHÁNKY

Čas na přípravu: 90 minut + kynutí
Množství: 2 bochánky (8–12 kousků)

TĚSTO: 
1 celé vejce + 2 bílky pokojové teploty
80 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z poloviny pomeranče
30 ml pomerančové šťávy
350 g hladké mouky
1⁄4 lžičky soli
8 g sušeného instantního droždí
špetka strouhaného muškátového oříšku
80 ml teplého mléka 40 g másla

NÁPLŇ:
100 g másla změklého v pokojové teplotě
40 g skořicového cukru
50 g rozinek
50 g sušených brusinek
50 g mandlových plátků opražených nasucho

1. Vejce, bílky, cukr a vanilkový extrakt vyšlehejte do pěny. Přimíchejte pomerančovou kůru a šťávu.
2. Prosátou mouku smíchejte s droždím, solí a muškátovým oříškem. Přidejte do našlehaných vajec spolu s mlékem a lehce promíchejte. Přidejte máslo a vypracujte hladké těsto. Je lepší použít robot s hákem. Více mouky nepřidávejte, aby těsto zůstalo hodně plastické a měkké.
3. Těsto dejte do misky, zabalte do fólie a nechte kynout v pokojové teplotě asi 90 minut.
4. Nakynuté těsto přendejte na vál posypaný moukou a rozdělte na dva díly. Díl rozválejte na tenký velký plát. Potřete máslem, posypte skořicovým cukrem, rozinkami, brusinkami a plátky mandlí.
5. Těsto stočte do dlouhé rolády. Ostrým nožem ji nařízněte a stočte do bochánku. Takto zpracujte i druhou část těsta. Každý bochánek dejte do kulaté formy Ø12 cm. Nebo si ze dvou pečicích papírů vytvořte dva pruhy, každý sepněte do kruhu a do něj bochánek vložte.
6. Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánky mezitím nechte ještě krátce nakynout. Pak je vložte do vyhřáté trouby a při 180 °C pečte 40–45 minut. Když vršek začne rychle hnědnout, zakryjte alobalem a dopečte. Nechte 10 minut zchladnout ve formě, následně vyklopte a dejte vychladnout. Při servírování posypte moučkovým cukrem.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

VAJÍČKA ZAPEČENÁ VE SLANINOVÉM MUFFINKU

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 6 kusů

250 g libovější anglické plátkové slaniny
100 g tvrdého sýra (čedar nebo mladá gouda)
6 vajec
olej na vymazání formy
6 plátků bílého toustového chleba
20 g másla
řeřicha na ozdobu
zakysaná smetana na servírování
bylinková sůl

1. Troubu předehřejte na 200 °C.
Formu na muffiny vymažte olejem a vyložte košíčky na muffiny.
2. Košíčky vyložte plátky slaniny tak, aby pokryly celé boky a dno.
Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Do každého košíčku vyloženého slaninou vsypte kopeček sýra a vyklepněte jedno vejce.
3. Naplněnou formu vložte do vyhřáté trouby a vajíčka zapékejte 10–15 minut při 200 °C. Bílek musí být zatuhlý.
4. Plátky toustového chleba potřete máslem. Rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte je dozlatova a do křupava.
5. Slaninu se zapečenými vajíčky opatrně špičkou nože uvolněte od boků formy a pomocí košíčků je vyndejte. Papír odstraňte a vajíčka servírujte se špetkou soli posypaná bylinkami. Přidejte křupavé tousty a k nim zakysanou smetanu.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

BÍLÁ POLÉVKA Z KŮZLEČÍHO VÝVARU SE ZASTŘENÝM VAJÍČKEM

Čas na přípravu: 50 minut + vaření a chladnutí vývaru
Množství: 4–6 porcí

500 g kůzlečího krku nebo kostí zbylých z vykostěného masa
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 cibule
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
2 lžíce másla
40 g hladké mouky
špetka mletého muškátového oříšku
150 ml 31% smetany
4–6 vajec
150 ml octa 
hladkolistá petrželka na servírování
sůl a mletý černý pepř

1. Kůzlečí krk nebo kosti vložte do hrnce. Pokud použijete tlakový hrnec, přípravu urychlíte. Zalijte asi dvěma litry vody. Přidejte 1⁄2 lžičky soli, celé koření, oloupanou, na poloviny rozkrojenou cibuli a očištěnou zeleninu. Na mírném ohni vařte asi 90 minut, v tlakovém hrnci 50 minut. Vývar sceďte a dejte vychladit.
2. Z másla, mouky a špetky muškátového oříšku připravte v hrnci světlou jíšku. Zalijte ji scezeným chladným vývarem a rozšlehejte metličkou. Za občasného míchání vařte 20 minut.
3. Mezitím uvařte ztracená vejce.
V menším hrnci přiveďte k varu asi litr vody s octem a špetkou soli. Teplotu nastavte na mírný var. Vejce vyklepněte do naběračky a opatrně vložte do vroucí vody. Až se bílek zatáhne, můžete přidat druhé. Vařte 4 minuty, pak vejce opatrně děrovanou lžící přendejte do studené vody. Stejně pokračujte s dalšími vejci.
4. Do povařené polévky přidejte smetanu, podle chuti dosolte a opepřete a nechte přejít varem. Při servírování vložte do polévky ztracené vejce
a posypte petrželkou.

Jarní pochoutky Jarní pochoutky
Jarní pochoutky

ZAJÍC Z OŘECHOVÉHO TĚSTA

Čas na přípravu: 30 minut + pečení
Množství: 8–12 kousků

100 g másla změklého v pokojové teplotě
150 g moučkového cukru
3 vejce
150 ml smetany ke šlehání
100 g mletých vlašských ořechů
špetka soli
250 g polohrubé mouky
20 g kukuřičného škrobu (gustin)
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
přepuštěné máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání

1. Formu vymažte přepuštěným máslem a vysypte hrubou moukou. Připravenou formu uložte do lednice. Troubu předehřejte na 160 °C.
2. Změklé máslo utřete s prosátým cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte žloutky a dál třete, až bude pěna nadýchaná.
3. Smetanu trochu našlehejte do řídké šlehačky a vmíchejte ji do žloutkové pěny. Pak vmíchejte jemně mleté ořechy. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh a lehce přimíchejte do hmoty. Nakonec do směsi prosejte mouku se škrobem a kypřicím práškem a opatrně smíchejte na lité těsto. Naplňte do připravené formy.
4. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 160 °C asi 50 minut. Po upečení nechte krátce vychladnout ve formě, potom vyklopte na kovovou mřížku
a pocukrujte.

Rubriky:

Další z rubriky

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB0524 obalka Předplatné časopisu ↗
Robotický vysavač
ČSOB - Úvěr k dotaci
GORENJE

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER vyrocni soutez

Výroční soutěž 10 x 10
Oslavte s námi 10. výročí časopisu Nové proměny bydlení a hrajte o narozeninové dárky! Každý měsíc na facebooku a v každém tištěném vydání Nových proměn bydlení najdete rozdílné soutěžní otázky s rozdílnými výhrami. My pak pokaždé odměníme celkem 20 soutěžících. Navíc ti z vás, kteří do 12. 8. 2024 odpoví na jakoukoli soutěžní otázku zveřejněnou v tištěném magazínu Nové proměny bydlení, mají možnost vyhrát hlavní cenu – pračku a sušičku Gorenje. Výherce hlavní výhry zveřejníme v Nových proměnách bydlení 10/24, jež vyjde 5. 9. 2024. Sledujte naše facebookové stránky a kupte si náš časopis.

Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

27.-28.4.2024
Do sedel!

18.11.2023 - 12.5.2024
Helena Zmatlíková dětem (100 let)

Skanska

Nejnovější články

DSC02150 Ales Kral kopie
Číst článek
11. 04. 2024

Do sedel!

Už jste letos jeli na kole? Pokud si to své teprve hledáte nebo se chcete přiučit pár triků od profíků, zamiřte o víkendu 27.–28. 4. na Výstaviště Praha.

Akce a události
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024

Bydlet jako v bruselském stylu

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024

Bydlet jako za starými dveřmi

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město a ráda by si byt nechala jako víkendové zázemí. Nejčastěji ho využije s dcerou při svých výletech za kulturou.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024

Bydlet jako v rezidenci

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024

Bydlet jako tři sestry

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
GK4 B0983 kopie
Číst článek
13. 03. 2024

Co vám doma chybí pro zklidnění a navození pocitu radosti?

Houpání jako přirozená terapie.

Nezařazené
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024

Bydlet jako na letním bytě

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024

Bydlet jako za úplňku

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024

Bydlet jako v Českém ráji

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05595 kopie
Číst článek
16. 02. 2024

Bydlet jako kořenářka

Pro Martinu je chalupa v Českém ráji milovaným zázemím pro odpočinek, ale také pro aktivní trávení volného času. S designérkou Maruškou Starou se rozhodly využít bývalý sklad a proměnit ho v bylinkářský ateliér.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako