Nové proměny bydlení
  • Bydlet jako
  • Bydlení
  • Zahrada
  • Inspirace
  • DIY
  • Recepty
  • Předplatné
  • Vouchery
11. 10. 2021 od Redakce

Májové jednohubky

Májové jednohubky
11. 10. 2021 od Redakce

Když v lásky čase zjistíte, že milujete malé porce jídla naskládané na milém porcelánu, porozhlédněte se po takovém, co má spousty teček a sem tam srdíčko.

TEXT A REALIZACE ZDEŇKA SKOKANOVÁ | FOTO JAN HRDÝ

Keramička Bára Diduchová v roce 2013 založila značku Ema Mamisu. „Keramice se věnuji už od dětství,
a ač to bude znít jako velké klišé, tak je to to jediné, co mi jde a co jsem vždycky chtěla dělat.“ Název Ema Mamisu je samozřejmě odvozen z čítankové věty Ema má mísu a je to jen taková hříčka, pseudonym.
„V začátcích jsem chtěla tvořit hlavně čajovou keramiku – misky na čaj – a Ema Mamisu zní trochu japonsky, tak mi to přišlo jako vtipné spojení.“ Nakonec se značka vyprofilovala jako výrobce užitkového dekorovaného nádobí pro všední dny, které má lidem přinést trochu radosti a narušit stereotyp jídelních servisů a reklamních hrnků. Bára navrhuje veškeré produkty a dekory, vybírá materiál a glazury. Její kolegové Martin a Petra pomáhají s točením, dekorováním a glazováním. „Používáme porcelánovou kameninu, na limitované kolekce také porcelán. Většinou dekorujeme pod glazuru, dekor se překryje průhlednou glazurou, často několikrát. Pálíme na vysokou teplotu, což dává výrobkům tvrdý hutný střep
a zvyšuje se jejich odolnost. Snažíme se vyrábět věci, které lidem budou dobře a dlouho sloužit a zároveň jim budou dělat radost.“

POTĚŠENÍ „Za každou tečkou je kousek momentální nálady, za každým hrnkem radost z obyčejného bytí.“ Nádobí se nebojí ani myčky, náročnější výroba mu zajišťuje dlouhou životnost.

BÁRA DIDUCHOVÁ

Naše mísy (a nejen ony) vznikají klasickou hrnčířskou technikou neboli volným točením z ruky. Tato technika vyžaduje řadu dovedností a zkušeností, které správný hrnčíř získává neustálou praxí. Naše produkty vznikají pomalu, pečlivě, s důrazem na etiku výroby. Hlavním materiálem je porcelánová keramika dovážená z Německa, pro kterou je charakteristická barva slonové kosti. Více na emamamisu.cz.

JAHODOVÉ HRNKY
Cukrem zasypané jahody jsou tak úžasně voňavé a sladké! Vykoupané v pomerančové šťávě a zabalené
v lehoučkém krému nemají konkurenci. A pokud připravujete hrnky pro dospělé, můžete do jahod přidat pár kapek pomerančového likéru nebo brandy.

KERAMIKA Hrnek by se mohl zdát děravý, a přesto žádnou pohromu nedopustí. Vrstva glazury klame svým vzhledem, a nepropustí ani kapku. Pro dosažení cíleného efektu se musí glazování několikrát opakovat.

JARNÍ ZÁVITKY S MARINOVANÝMI ŘEDKVIČKAMI
Rýžový papír tu slouží jen jako lehký obal na svazek křehké čerstvé zeleniny a lístků bylinek. Pikantní omáčka je nezbytná pro doladění chuti a křehké nakyslé ředkvičky bonbonkem pro dokonalost.

KERAMIKA Misky na vajíčka mohou sloužit i k jiným účelům. Například na malé jednohubky s dipem jsou úplně geniální.

MASOVÉ TAŠTIČKY S RAJČATOVÝM DIPEM
Nejlepší jsou ještě teplé, když se z horké náplně do pusy vyvalí masová šťáva s kořeněnou chutí. Můžete je upéct v troubě nebo zkusit, jak jsou skvělé usmažené v oleji. A když se vám nebude chtít zadělávat těsto, udělejte je třeba z kupovaného listového.

Na dip
Rozmixujte: ∗100g sušených rajčat ∗2 stroužky česneku ∗3 lžíce olivového oleje ∗2 lžíce limetové šťávy ∗2 lžíce vlažné vody a špetku kajenského pepře

KERAMIKA Nádobí zdobené malbou pod glazurou je velmi odolné. Pruhy na talíři jsou nakreslené speciální pastelkou na keramiku.

TOMATOVÝ TATARÁK SE SLANÝMI KREKRY
Kdy jindy než v máji být občas vegetariánem a tatarák si vychutnat v super svěží verzi ze šťavnatých masitých rajčat. Když je navršíte na sýrové krekry, strčí hravě tu originální variantu do kapsy.

KERAMIKA Dekory jsou kreslené a malované výhradně ručně technikou pod glazuru. Tečky jsou vymalované jedna po druhé štětcem.

JAHODOVÉ HRNKY

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 4 porce

∗300g jahod ∗1 vanilkový lusk ∗2 lžíce krupicového cukru ∗1 lžička strouhané pomerančové kůry ∗100ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy ∗250g crème fraîche nebo krémového čerstvého sýra ∗50g moučkového cukru ∗1 lžička citronové šťávy ½ lžičky nastrouhané citronové kůry ∗250ml smetany 40% tuku granola na posyp

Očištěné jahody nakrájejte na plátky. Vyškrábněte do nich semínka z poloviny vanilkového lusku. Posypte je cukrem. Pomeranč pečlivě omyjte kartáčkem. Osušte a nastrouhejte z něj kůru a vymačkejte šťávu. Oboje přidejte do jahod. Promíchejte a nechte rozležet. Na krém dejte do misky crème fraîche
s moučkovým cukrem a semínky vyškrábnutými z druhé poloviny vanilkového lusku, přidejte citronovou šťávu a kůru a metličkou rozmíchejte.
Smetanu vyšlehejte dotuha. Pak ji po částech opatrně vmíchejte do ochuceného krému. Na dno hrnků rozdělte marinované jahody I se šťávou. Několik plátků si schovejte na ozdobu. Na ně navrstvěte pomocí cukrářského sáčku krém. Ozdobte jahodou a posypte podrcenou granolou.

Tip: Na posyp můžete použít jakoukoli kupovanou granolu. Nejlepší bude namíchaná s jahodami sušenými mrazem. Posyp pak bude křupavý a jahodový zároveň.

JARNÍ ZÁVITKY S MARINOVANÝMI ŘEDKVIČKAMI

Čas na přípravu: 50 minut + marinování
Množství: 4 porce

NA MARINOVANÉ ŘEDKVIČKY: ∗2 lžíce krystalového cukru ∗60ml limetové šťávy ∗60ml vinného octa ∗400g na kolečka nakrájených ředkviček
NA ZÁVITKY: ∗2 mrkve ∗1červená paprika ∗½ okurky ∗1jarní cibulka ∗1/4 ledového salátu ∗12lístků bazalky ∗12lístků máty ∗12rýžových papírů ∗pražený sezam sladkokyselá ∗chilli omáčka

Na nálev rozmíchejte cukr, limetovou šťávu a ocet v nekovové misce. Až se cukr rozpustí, vložte do nálevu na tenké plátky nakrájené ředkvičky. Pečlivě promíchejte, aby se plátky obalily nálevem. Misku zakryjte fólií. Vložte do lednice a nechte hodinu marinovat. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na tenké nudličky. Můžete to udělat speciální škrabkou. Nudličky překrojte, aby byly dlouhé asi 8 cm. Na stejně dlouhé nudličky nakrájejte také papriku, okurku, zelenou nať jarní cibulky a listy ledového salátu.
Na pracovní plochu rozložte navlhčenou utěrku a na ni jeden rýžový papír. Lehce ho navlhčete a počkejte, až změkne. Pak asi 3 cm od kraje naskládejte malý svazeček nudliček od každé zeleniny. Přidejte lístek bazalky a máty. Přehněte přes hromádku okraj papíru a srolujte závitek asi do poloviny. Přečnívající strany papíru přehněte do středu, urovnejte a závitek dorolujte. Takto postupujte do spotřebování všech surovin. Podávejte ihned, posypané sezamem, společně s omáčkou a marinovanými ředkvičkami.

MASOVÉ TAŠTIČKY S RAJČATOVÝM DIPEM

Čas na přípravu: 90 minut
Množství: 25 kusů

∗500g hladké mouky ∗1lžička soli ∗60g ztuženého tuku ∗1vejce ∗1bílek ∗1/2 hrnku vody a 1 lžíce vinného octa ∗1 vejce na potření

NA NÁPLŇ: ∗1 lžíce oleje ∗1šalotka ∗1stroužek česneku ∗250g mletého jehněčího masa ∗1 lžíce rajčatového protlaku ∗200g sterilovaných krájených rajčat ∗1chilli paprička ∗100ml červeného vína ∗100ml vývaru ∗1 celá skořice špetka mletého římského kmínu ∗100g sterilovaných červených fazolí

Mouku se solí prosejte do mísy a vidličkou do ní zapracujte  kousky tuku. Vejce a bílek rozšlehejte v půl hrnku vody a ochuťte octem, postupně vlévejte do směsi a vypracujte hladké těsto. Těsto prohněťte, zabalte do fólie a nechte rozležet, než připravíte náplň. Na náplň zahřejte v pánvi olej a krátce orestujte najemno nakrájenou šalotku s podrceným česnekem. Rozdrobte mleté maso a orestujte. Přidejte protlak, rajčata, jemně nakrájenou chilli papričku a krátce orestujte. Přidejte skořici, mletý koriandr, kmín a sůl. Zalijte vínem a vývarem, duste asi 40 minut. Přimíchejte fazole rozmačkané vidličkou. Odleželé těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru 8–10 cm. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Do středu dejte asi lžičku náplně, kolečka přehněte, okraje k sobě přitiskněte vidličkou. Rozložte na dva plechy s pečicím papírem. Povrch potřete zbylým vejcem a pečte v troubě na 200 °C asi 20 minut. Podávejte s dipem ze strany 99.

TOMATOVÝ TATARÁK SE SLANÝMI KREKRY

Čas na přípravu: 50 minut
Množství: 4 porce

∗6 masitých rajčat ∗1avokádo ∗1šalotka šťáva z 1/2 citronu
∗1/2 lžíce balzamikového octa ∗pár kapek pálivé omáčky tabasco ∗3lžíce extra panenského olivového oleje ∗2lžíce kaparů ∗hrst listů bazalky ∗sůl a čerstvě mletý pepř

NA KREKRY A TYČINKY: ∗100g hladké mouky ∗1/2 lžičky kypřicího prášku ∗100g másla
∗1 žloutek + bílek na potření ∗100g tvrdého sýra nastrouhaného najemno ∗sezam a slunečnicové semínko

Rajčata na špičce nařízněte, krátce spařte ve vroucí vodě. Zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Přepulte je, vykrojte měkké vnitřky a dužinu nakrájejte na kostičky. Avokádo zbavte pecky, lžicí vydloubněte ze slupky
a nakrájejte na kostičky. Kostičky avokáda smíchejte v míse s nakrájenými rajčaty a najemno nakrájenou šalotkou. Ochuťte citronovou šťávou, balzamikovým octem, tabascem, olivovým olejem, solí a pepřem. Přidejte kapary s nasekanou bazalkou, promíchejte a dejte do chladu rozležet.
Na krekry prosejte mouku s kypřicím práškem do mísy,  přidejte na kousky nakrájené máslo, vejce
a nastrouhaný sýr. Zpracujte pevné těsto. Na vále posypaném moukou rozválejte plát silný asi 5 mm. Rádýlkem nakrájejte krekry. Z okrájených zbytků vyválejte tyčinky. Vše rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Povrch krekrů potřete rozšlehaným bílkem a posypte semínky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 12 minut.

Předchozí článekKoupelnová skříň pro velkou rodinuDalší článek Bydlet jako NA STARTOVNÍ ČÁŘE

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Poslední příspěvky

Bydlet jako s vůní dálek22. 3. 2023
Bydlet jako na milimetru17. 3. 2023
Systematik10. 3. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Štítky

balkony boho chic bylinky chodba dobrý nápad děti dětský pokoj galerie teras koupelna kuchyně kuchyň květiny ložnice muž na dobré cestě najděte svůj styl nápady návštěva obývací pokoj obývák pergola Podkroví pokoj pracovna projekt Ikea předsíň reality rekonstrukce rodina růžová Silvestr single stín v soukromí svačina Sůloví teenagerka vánoce zahrada zahradničení zahradní kalendář zpracování úrody

Více informací

O nás 

Náš tým 

Kontakt

 

Další časopisy

Krásný rok

Krásný domov

Kuchařka

Houby na talíři

Poslední příspěvky

Bydlet jako s vůní dálek22. 3. 2023
Bydlet jako na milimetru17. 3. 2023
Systematik10. 3. 2023
Bydlet jako ve skle3. 3. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Aktuální číslo

© 2019 Deco Media s.r.o.

Nové proměny bydlení

Časopis Nové Proměny Bydlení vytváří tým zkušených interiérových designérů, redaktorů a produkčních, jejichž práci znáte pod vedením šéfredaktorky Pavlíny Blahotové.

O nás

Náš tým

DECO MEDIA

Lopatecká 1071/4
Praha 4
147 00

 

+420 778 496 900

info@deco-media.cz

Předplatné

Předplatné 

Vouchery