Když v lásky čase zjistíte, že milujete malé porce jídla naskládané na milém porcelánu, porozhlédněte se po takovém, co má spousty teček a sem tam srdíčko.
TEXT A REALIZACE ZDEŇKA SKOKANOVÁ | FOTO JAN HRDÝ
Keramička Bára Diduchová v roce 2013 založila značku Ema Mamisu. „Keramice se věnuji už od dětství,
a ač to bude znít jako velké klišé, tak je to to jediné, co mi jde a co jsem vždycky chtěla dělat.“ Název Ema Mamisu je samozřejmě odvozen z čítankové věty Ema má mísu a je to jen taková hříčka, pseudonym.
„V začátcích jsem chtěla tvořit hlavně čajovou keramiku – misky na čaj – a Ema Mamisu zní trochu japonsky, tak mi to přišlo jako vtipné spojení.“ Nakonec se značka vyprofilovala jako výrobce užitkového dekorovaného nádobí pro všední dny, které má lidem přinést trochu radosti a narušit stereotyp jídelních servisů a reklamních hrnků. Bára navrhuje veškeré produkty a dekory, vybírá materiál a glazury. Její kolegové Martin a Petra pomáhají s točením, dekorováním a glazováním. „Používáme porcelánovou kameninu, na limitované kolekce také porcelán. Většinou dekorujeme pod glazuru, dekor se překryje průhlednou glazurou, často několikrát. Pálíme na vysokou teplotu, což dává výrobkům tvrdý hutný střep
a zvyšuje se jejich odolnost. Snažíme se vyrábět věci, které lidem budou dobře a dlouho sloužit a zároveň jim budou dělat radost.“

POTĚŠENÍ „Za každou tečkou je kousek momentální nálady, za každým hrnkem radost z obyčejného bytí.“ Nádobí se nebojí ani myčky, náročnější výroba mu zajišťuje dlouhou životnost.

BÁRA DIDUCHOVÁ
Naše mísy (a nejen ony) vznikají klasickou hrnčířskou technikou neboli volným točením z ruky. Tato technika vyžaduje řadu dovedností a zkušeností, které správný hrnčíř získává neustálou praxí. Naše produkty vznikají pomalu, pečlivě, s důrazem na etiku výroby. Hlavním materiálem je porcelánová keramika dovážená z Německa, pro kterou je charakteristická barva slonové kosti. Více na emamamisu.cz.
JAHODOVÉ HRNKY
Cukrem zasypané jahody jsou tak úžasně voňavé a sladké! Vykoupané v pomerančové šťávě a zabalené
v lehoučkém krému nemají konkurenci. A pokud připravujete hrnky pro dospělé, můžete do jahod přidat pár kapek pomerančového likéru nebo brandy.

KERAMIKA Hrnek by se mohl zdát děravý, a přesto žádnou pohromu nedopustí. Vrstva glazury klame svým vzhledem, a nepropustí ani kapku. Pro dosažení cíleného efektu se musí glazování několikrát opakovat.
JARNÍ ZÁVITKY S MARINOVANÝMI ŘEDKVIČKAMI
Rýžový papír tu slouží jen jako lehký obal na svazek křehké čerstvé zeleniny a lístků bylinek. Pikantní omáčka je nezbytná pro doladění chuti a křehké nakyslé ředkvičky bonbonkem pro dokonalost.

KERAMIKA Misky na vajíčka mohou sloužit i k jiným účelům. Například na malé jednohubky s dipem jsou úplně geniální.
MASOVÉ TAŠTIČKY S RAJČATOVÝM DIPEM
Nejlepší jsou ještě teplé, když se z horké náplně do pusy vyvalí masová šťáva s kořeněnou chutí. Můžete je upéct v troubě nebo zkusit, jak jsou skvělé usmažené v oleji. A když se vám nebude chtít zadělávat těsto, udělejte je třeba z kupovaného listového.
Na dip
Rozmixujte: ∗100g sušených rajčat ∗2 stroužky česneku ∗3 lžíce olivového oleje ∗2 lžíce limetové šťávy ∗2 lžíce vlažné vody a špetku kajenského pepře

KERAMIKA Nádobí zdobené malbou pod glazurou je velmi odolné. Pruhy na talíři jsou nakreslené speciální pastelkou na keramiku.
TOMATOVÝ TATARÁK SE SLANÝMI KREKRY
Kdy jindy než v máji být občas vegetariánem a tatarák si vychutnat v super svěží verzi ze šťavnatých masitých rajčat. Když je navršíte na sýrové krekry, strčí hravě tu originální variantu do kapsy.

KERAMIKA Dekory jsou kreslené a malované výhradně ručně technikou pod glazuru. Tečky jsou vymalované jedna po druhé štětcem.
JAHODOVÉ HRNKY
Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 4 porce
∗300g jahod ∗1 vanilkový lusk ∗2 lžíce krupicového cukru ∗1 lžička strouhané pomerančové kůry ∗100ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy ∗250g crème fraîche nebo krémového čerstvého sýra ∗50g moučkového cukru ∗1 lžička citronové šťávy ½ lžičky nastrouhané citronové kůry ∗250ml smetany 40% tuku granola na posyp
Očištěné jahody nakrájejte na plátky. Vyškrábněte do nich semínka z poloviny vanilkového lusku. Posypte je cukrem. Pomeranč pečlivě omyjte kartáčkem. Osušte a nastrouhejte z něj kůru a vymačkejte šťávu. Oboje přidejte do jahod. Promíchejte a nechte rozležet. Na krém dejte do misky crème fraîche
s moučkovým cukrem a semínky vyškrábnutými z druhé poloviny vanilkového lusku, přidejte citronovou šťávu a kůru a metličkou rozmíchejte. Smetanu vyšlehejte dotuha. Pak ji po částech opatrně vmíchejte do ochuceného krému. Na dno hrnků rozdělte marinované jahody I se šťávou. Několik plátků si schovejte na ozdobu. Na ně navrstvěte pomocí cukrářského sáčku krém. Ozdobte jahodou a posypte podrcenou granolou.
Tip: Na posyp můžete použít jakoukoli kupovanou granolu. Nejlepší bude namíchaná s jahodami sušenými mrazem. Posyp pak bude křupavý a jahodový zároveň.
JARNÍ ZÁVITKY S MARINOVANÝMI ŘEDKVIČKAMI
Čas na přípravu: 50 minut + marinování
Množství: 4 porce
NA MARINOVANÉ ŘEDKVIČKY: ∗2 lžíce krystalového cukru ∗60ml limetové šťávy ∗60ml vinného octa ∗400g na kolečka nakrájených ředkviček
NA ZÁVITKY: ∗2 mrkve ∗1červená paprika ∗½ okurky ∗1jarní cibulka ∗1/4 ledového salátu ∗12lístků bazalky ∗12lístků máty ∗12rýžových papírů ∗pražený sezam sladkokyselá ∗chilli omáčka
Na nálev rozmíchejte cukr, limetovou šťávu a ocet v nekovové misce. Až se cukr rozpustí, vložte do nálevu na tenké plátky nakrájené ředkvičky. Pečlivě promíchejte, aby se plátky obalily nálevem. Misku zakryjte fólií. Vložte do lednice a nechte hodinu marinovat. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na tenké nudličky. Můžete to udělat speciální škrabkou. Nudličky překrojte, aby byly dlouhé asi 8 cm. Na stejně dlouhé nudličky nakrájejte také papriku, okurku, zelenou nať jarní cibulky a listy ledového salátu.
Na pracovní plochu rozložte navlhčenou utěrku a na ni jeden rýžový papír. Lehce ho navlhčete a počkejte, až změkne. Pak asi 3 cm od kraje naskládejte malý svazeček nudliček od každé zeleniny. Přidejte lístek bazalky a máty. Přehněte přes hromádku okraj papíru a srolujte závitek asi do poloviny. Přečnívající strany papíru přehněte do středu, urovnejte a závitek dorolujte. Takto postupujte do spotřebování všech surovin. Podávejte ihned, posypané sezamem, společně s omáčkou a marinovanými ředkvičkami.
MASOVÉ TAŠTIČKY S RAJČATOVÝM DIPEM
Čas na přípravu: 90 minut
Množství: 25 kusů
∗500g hladké mouky ∗1lžička soli ∗60g ztuženého tuku ∗1vejce ∗1bílek ∗1/2 hrnku vody a 1 lžíce vinného octa ∗1 vejce na potření
NA NÁPLŇ: ∗1 lžíce oleje ∗1šalotka ∗1stroužek česneku ∗250g mletého jehněčího masa ∗1 lžíce rajčatového protlaku ∗200g sterilovaných krájených rajčat ∗1chilli paprička ∗100ml červeného vína ∗100ml vývaru ∗1 celá skořice špetka mletého římského kmínu ∗100g sterilovaných červených fazolí
Mouku se solí prosejte do mísy a vidličkou do ní zapracujte kousky tuku. Vejce a bílek rozšlehejte v půl hrnku vody a ochuťte octem, postupně vlévejte do směsi a vypracujte hladké těsto. Těsto prohněťte, zabalte do fólie a nechte rozležet, než připravíte náplň. Na náplň zahřejte v pánvi olej a krátce orestujte najemno nakrájenou šalotku s podrceným česnekem. Rozdrobte mleté maso a orestujte. Přidejte protlak, rajčata, jemně nakrájenou chilli papričku a krátce orestujte. Přidejte skořici, mletý koriandr, kmín a sůl. Zalijte vínem a vývarem, duste asi 40 minut. Přimíchejte fazole rozmačkané vidličkou. Odleželé těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru 8–10 cm. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Do středu dejte asi lžičku náplně, kolečka přehněte, okraje k sobě přitiskněte vidličkou. Rozložte na dva plechy s pečicím papírem. Povrch potřete zbylým vejcem a pečte v troubě na 200 °C asi 20 minut. Podávejte s dipem ze strany 99.
TOMATOVÝ TATARÁK SE SLANÝMI KREKRY
Čas na přípravu: 50 minut
Množství: 4 porce
∗6 masitých rajčat ∗1avokádo ∗1šalotka šťáva z 1/2 citronu
∗1/2 lžíce balzamikového octa ∗pár kapek pálivé omáčky tabasco ∗3lžíce extra panenského olivového oleje ∗2lžíce kaparů ∗hrst listů bazalky ∗sůl a čerstvě mletý pepř
NA KREKRY A TYČINKY: ∗100g hladké mouky ∗1/2 lžičky kypřicího prášku ∗100g másla
∗1 žloutek + bílek na potření ∗100g tvrdého sýra nastrouhaného najemno ∗sezam a slunečnicové semínko
Rajčata na špičce nařízněte, krátce spařte ve vroucí vodě. Zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Přepulte je, vykrojte měkké vnitřky a dužinu nakrájejte na kostičky. Avokádo zbavte pecky, lžicí vydloubněte ze slupky
a nakrájejte na kostičky. Kostičky avokáda smíchejte v míse s nakrájenými rajčaty a najemno nakrájenou šalotkou. Ochuťte citronovou šťávou, balzamikovým octem, tabascem, olivovým olejem, solí a pepřem. Přidejte kapary s nasekanou bazalkou, promíchejte a dejte do chladu rozležet.
Na krekry prosejte mouku s kypřicím práškem do mísy, přidejte na kousky nakrájené máslo, vejce
a nastrouhaný sýr. Zpracujte pevné těsto. Na vále posypaném moukou rozválejte plát silný asi 5 mm. Rádýlkem nakrájejte krekry. Z okrájených zbytků vyválejte tyčinky. Vše rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Povrch krekrů potřete rozšlehaným bílkem a posypte semínky. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 12 minut.