Příroda vám právě teď dává to nejlepší. Zkuste třeba raw tyčinky, překvapení pro děti nebo super omáčku k masu!
TEXT ANNA ČERNOTOVÁ
Domácí raw tyčinky
- 300 g dřeně, která zbyde po odšťavování jablek, hrušek nebo mrkve
- 200 g ovesných otrub
- Ořechy
- Sušené ovoce
- Med
příprava:
Dřeň a otruby dobře smíchejte. Přidejte podle chuti ořechy a sušené ovoce pokrájené na drobné kousky. Směs doslaďte medem a rozetřete do 0,5 cm tenké vrstvy na pečicí papír, rozložený na táce. Dejte na pár hodin
do mrazáku a poté nakrájejte na tyčinky. Skladujte je jednotlivě balené v lednici. Zbytky z odšťavňování můžete také osladit a sušit v sušičce ovoce.

Švestkové želé bonbony
- Zralé švestky, blumy nebo špendlíky
- Stejné množství cukru krystalu
příprava:
Vypeckované švestky podlijte vodou a duste do změknutí, asi půl hodiny. Propasírujte, hmotu zvažte a přidejte stejné množství cukru. Vraťte na plotnu a za stálého míchání nechte asi 20 – 30 minut zesklovatět. Potom rychle nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ztuhnout, krájejte nožem nebo vykrajovátky
na cukroví a obalujte v cukru.

Hroznové čatní
- 600 g červeného vína bez semínek
- 3 červené cibule
- 140 g třtinového cukru
- 20 ml vinného octa
- Sůl
- Pepř
příprava:
Cukr nechte zkaramelizovat, přidejte ocet a cibuli. Promíchejte, přidejte kuličky hroznů pokrájené na poloviny
a vařte 20 minut bez pokličky. Čatní nechte vychladnout a dochuťte solí, pepřem a případně ještě přidejte kapku octa. Skvělé je k masu nebo k sýrům.

Brusinková limonáda
∼ Skvěle chutná se snítkou rozmarýnu! ∼
Dvě hrsti brusinek rozmixujte ve dvou deci vody nebo brusinkového džusu. Dolijte půl litrem perlivé vody
a doslaďte medem. Skleničky naplňte do třetiny ledovou drtí a zalijte limonádou.
