Palačinky připravuji poslední dobou pořád. Ráda se s vámi o svoje prověřené tipy podělím!
— Anna Černotová
TEXT ANNA ČERNOTOVÁ FOTO PETR GEBELT
Pánev na palačinky už ani neuklízím. Dělám na ní rychlé večeře i sladké snídaně!
— Anna Černotová
Kombinace teplého ovoce, ořechů a javorového sirupu vás pohladí.
Palačinku opečte z jedné strany, obraťte a ještě na pánvi poklaďte polovinu plátky hrušky, aby se prohřály a změkly. Přesuňte na talíř a druhou půlku pomažte kysanou smetanou. Přehněte, pokapejte javorovým sirupem a posypte ořechy.
Těsto lijte co nejtenčí na hodně rozpálenou pánev. Palačinky budou krásně křupavé.
Tuhle verzi snídám nejradši. Trocha čokolády po ránu zažene sladké chutě.
Na palačinku ještě na pánvi položte dvě až tři kostičky čokolády a nechte změknout. Pak hotovou palačinku sundejte a čokoládu rozetřete. Složte na polovinu a pak na čtvrtinu; dětem pevně srolujte a nakrájejte na „šneky“.
Vyzkoušejte s ovocem (jahody, pomeranč, hrozny) a bílou, mléčnou, hořkou nebo třeba zelenou matcha čokoládou, raději bez náplně.
Chutná skvěle ve slané variantě i ve sladké třeba s jablky a medem.
Ze základního těsta (viz článek Vyladěné těsto) odlijte množství na čtyři palačinky. Přidejte polovinu syrové řepy nastrouhané najemno a rozmixujte. Hotovou palačinku ozdobte kozím sýrem, špenátem a ořechy a zakápněte balsamicem.
Těsto má tendenci se připalovat, raději snižte plamen.
» NPB miluje «
Svačina ve vlaku chutná skvěle! Zkuste ji s uzeným i s nakládaným lososem.
Vychladlou palačinku potřete směsí ricotty a majonézy (2:1) dochucenou solí, pepřem, hrubozrnnou hořčicí a medem. Poklaďte lososem, avokádem, červenou cibulí a čerstvým koprem nebo rukolou.
Balte do wrapu (přehněte vždy dva protilehlé okraje palačinky a nakonec ji složte na polovinu).
Palačinky s avokádem a uzeným lososem jíme na dlouhých cestách. Sroluji je do wrapu, zabalím do alobalu a převážím chlazené v izolační tašce.
— Anna Černotová