Už si děláte plány, jaké cukroví letos upečete? Zkuste slanou variantu
takzvané sůloví. Parmazánové slepované sušenky se hodí nejen
na Vánoce, ale zaručí vám úspěch na každé párty.

Množství: 25 ks
100 g hladké mouky
100 g jemně mletých loupaných mandlí
špetka soli
80 g parmazánu
80 g tuhého vychlazeného másla
20 ml suchého bílého vína
Náplň: 1 lžíce loupaných pistácií
200 g čerstvého sýra
Hladkou mouku prosejte do mísy. Vsypte mleté mandle a špetku soli a promíchejte. Pak do moučné směsi nastrouhejte parmazán a opět promíchejte. Přidejte máslo nakrájené na malé kousky, krátce ho zapracujte vidličkou. Nakonec přidejte víno a rychle rukama zpracujte tužší těsto. Připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem. Z těsta odkrajujte lžičkou malé kousky, tvarujte z nich kuličky a skládejte na plechy s větším odstupem. Pak na plechu nechte asi 30 minut odležet.
Troubu předehřejte na 160°C. Vložte do ní zaplněné plechy a kuličky pečte asi 15 minut, až lehce zezlátnou. Pak je nechte úplně vychladnout. Pistácie usekejte a vmíchejte do čerstvého sýra. Lžičkou ho nanášejte na vychladlé sušenky a vždy dvě slepujte k sobě.