Nové proměny bydlení
  • Bydlet jako
  • Bydlení
  • DIY
  • Inspirace
  • Zahrada
  • Recepty
  • Vouchery
  • Předplatné
5. 4. 2020 od Barbora Adamcová

Požehnané svátky

Požehnané svátky
5. 4. 2020 od Barbora Adamcová

Nejdůležitější křesťanské svátky jsou oslavou zrození i příchodu jara. Jak lépe si je užít než s dobrým jídlem?

pro škaredou středu

Slaný koláč s chřestem a kozím sýrem

Na těsto:

  • 365 g polohrubé mouky
  • 125 g žitné mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje vetší špetka soli

Na obložení:

  • svazek zeleného chřestu
  • 100 g hrášku
  • 100 g kozího sýra
  • 1 zakysaná smetana
  • šťáva z půlky citrónu
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup:

Připravte si kvásek tak, že do vetší sklenice vsypete droždí, lžíci hladké mouky, lžíci cukru, do poloviny zalijete vlažnou vodou a necháte na teplém místě vzejít. Ve vetší míse smíchejte obě mouky a sůl, udělejte důlek a vlijte kvásek, vodu s olejem a zpracujte na hladké těsto. Přikryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na teplém místě, nebo až zdvojnásobí svůj objem.

Chřest opláchněte a odlomte zdřevnatělé konce.Troubu předehřejte na 230 °C. Pracovní plochu si pomoučněte a zpracujte nakynuté těsto, aby se nelepilo. Poté rozdělte na šest dílu a každý rozválejte na co nejtenčí oválnou placku. Plech vyložte pečícím papírem, položte na něj placku, těsto potřete zakysanou smetanou, obložte chřestem a hráškem, zakápnete citronovou šťávou, olivovým olejem a osolte a opepřete. Pecte asi 15 minut dokřupava a dozlatohněda.

O Škaredé středě má jídlo vypadat nepovedeně. Na Zelený čtvrtek se jí zelené. Na Velký pátek si dejte rybu nebo něco lehkého. O Bílé sobotě se pečou mazance, v neděli na Boží hod zase buchty a beránek a jí se kůzlečí nebo jehněčí. Velikonoční pondělí je ve znamení vajec.

V barvě zeleného čtvrtka

Hrášková polévka

  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 menší šalotka
  • 2 brambory
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lístky bazalky
  • sůl, pepř
  • 300–500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • pažitka, hrášek a ředkvička na servírování

Postup:

Na lžíci olivového oleje nechte zesklovatět šalotku, přidejte propasírovaný česnek a lístky bazalky, které se jemně rozvoní. Do základu přidejte
brambory nakrájené na malé kostičky a hrášek, podlijte vývarem (300 ml) a vařte doměkka. Tyčovým mixérem nebo blenderem rozmixujte
dohladka. Rozřeďte smetanou a zbylým vývarem na požadovanou konzistenci a ještě 2 minuty vařte. Před servírováním můžete hráškový krém ještě propasírovat přes jemné sítko, abyste odstranili nerozmixované zbytky slupek. Dozdobte pažitkou, hráškem a ředkvičkou a podávejte.

Kraslice
Vejce jsou symbolem plodnosti a znovuzrození. Jejich skořápky se ale zdobily dávno před křesťanstvím, dokonce už v pravěku!

pochoutka pro labužníky

Nadívaná křepelka s gratinovanými brambory

  • 2 křepelky
  • máslo, sůl, pepř
  • 2 starší rohlíky nebo jiné pečivo
  • 125 ml smetany
  • 100 g slaniny
  • hrst petrželové natě a pažitky
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • 6 brambor
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • parmazán

Postup:

Brambory očistěte a nakrájejte na tenké plátky, které naskládejte do zapékací misky. Smetanu ochuťte solí, pepřem a česnekem a zalijte jí brambory. Posypte vrstvou parmazánu a pecte na 170 °C asi 40 minut. Na nádivku nakrájejte rohlíky na malé kostičky a zalijte je smetanou. Na másle opražte cibuli a slaninu, nechte chvíli vychladnout a přidejte do nádivky spolu s vejcem a bylinkami. Osolte, opepřete a pořádně prohněťte. Vykostěné křepelky osolte a každou naplňte nádivkou. Křepelky se nemusí nijak vázat, jen je pořádně zabalte. Na každou dejte plátek másla a pečte na 200 °C asi 20 minut.

vajíčková koleda

Plněná vejce

  • 4 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 40 g lučiny
  • 30 g změklého másla
  • vetší špetka pálivé papriky
  • sůl, pepř
  • řepné výhonky nebo jiné
    bylinky na dozdobení

Postup:

Vajíčka vařte 10 minut natvrdo. Nechejte je vychladnout a pak je oloupejte. Vejce rozpulte, vyjmete žloutek a přidejte je do misky k hořčici, máslu, lučině a zakysané smetaně. Dochuťte solí, pepřem a pálivou paprikou a rozmixujte dohladka. Zdobicí sáček naplňte žloutkovým krémem a naplňte jím bílky. Dozdobte řepnými výhonky a před podáváním nechte vychladit v lednici.

Tradice
V době pustu se vejce jíst nesměla, proto se lidé těšívali, že si je o Velikonocích budou moci znovu dát. Dnes se připravují na mnoho způsobů. Plněná jsou skvělá!

na nedělní stůl

Mrkvový dort

Na korpus:

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g jemných vloček
  • ½ kypřícího prášku
  • 1 lžíce skořice
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • vetší špetka muškátového oříšku
  • 2 žloutky
  • 4 bílky
  • 150 g třtinového cukru
  • 125 ml oleje
  • 250 g mrkve

Na krém:

  • 500 g lučiny asi
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • šťáva a kůra z půlky pomeranče
  • vlašské ořechy na dozdobení

Postup:

Z bílku vyšlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte olej. přidejte všechny suché ingredience a mrkev nastrouhanou na jemno a promíchejte. Na závěr lehce vmíchejte sníh. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažte a vyložte pečícím  papírem. Vlijte těsto a pečte
na 170 °C asi hodinu. Špejlí vyzkoušejte, jestli je korpus už upečený.

Na krém vyšlehejte lučinu s moučkovým cukrem, pomerančovou kůrou a šťávou. Tu přidávejte postupně, abyste krém příliš nenaředili. Vychladlý korpus rozřežte na 4 díly. Složte dort a na závěr dozdobte vlašskými ořechy.

Předchozí článekKraslice pro minimalistyDalší článek Proč je třeba myslet i na pojištění?

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Poslední příspěvky

CHLEBÍČKY29. 12. 2020
DIY kouzelná sněžítka!20. 12. 2020
Zdravá svačina27. 11. 2020

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Štítky

balkony boho chic bylinky chodba dobrý nápad děti dětský pokoj galerie teras koupelna kuchyně květiny ložnice na dobré cestě najděte svůj styl nápady návštěva obývací pokoj pergola pracovna projekt Ikea předsíň reality rekonstrukce Silvestr stín v soukromí svačina Sůloví vánoce zahrada zahradničení zahradní kalendář zpracování úrody

Více informací

O nás 

Náš tým 

Kontakt

 

Další časopisy

Krásný rok

Krásný domov

Kuchařka

Houby na talíři

Poslední příspěvky

CHLEBÍČKY29. 12. 2020
DIY kouzelná sněžítka!20. 12. 2020
Zdravá svačina27. 11. 2020
Úložný prostor pod umyvadlem25. 11. 2020

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Aktuální číslo

© 2019 Deco Media s.r.o.

Nové proměny bydlení

Časopis Nové Proměny Bydlení vytváří tým zkušených interiérových designérů, redaktorů a produkčních, jejichž práci znáte pod vedením šéfredaktorky Pavlíny Blahotové.

O nás

Náš tým

DECO MEDIA

Lopatecká 1071/4
Praha 4
147 00

 

+420 778 496 900

info@deco-media.cz

Předplatné

Předplatné 

Vouchery