Na křupavé klíčky dostanu chuť vždy koncem zimy. Tělo si asi samo říká, co mu chybí. A tak v únoru a březnu namáčím, klíčím, pěstujI a vychutnávám!
Návodů na klíčení najdete na internetu spoustu, chutných receptu už méně. Ty moje nejsou moc asketické – obsahují lepek i husí sádlo. Ale zato se k nim ráda vracím.
Anna Černotová, redaktorka

Hranolky
K burgeru je dělám z celeru. Promíchané s olejem a solí je peču v troubě na 220 °C asi 20–25 minut (na konci chvilku pod grilem, aby křupaly).

Mléčná rýže s mandlemi a semínky
Na noc namočím sáček mandlí, po 3 lžicích chia a slunečnicových semínek a do pomerančové šťávy sáček zlatých rozinek.
Postup:
300 g kulatozrnné rýže vsypu do litru horkého mléka, dosladím podle chuti a za stálého míchání vařím, až je rýže skoro rozvařená. Když je kaše moc hustá, přiliju mléko. Do chladnoucí rýže přidám namočené mandle, chia i slunečnicová semínka a rozinky i se šťávou.
tip: Namočené mandle a semínka mají pětkrát více vitamínu než ta suchá! Část mléka také můžete nahradit mlékem kokosovým.

Halloumi burger s klíčenou cizrnou
Nenechte se odradit jeho bezmasovostí – kombinace sýra, cibulového čatní a křupavé cizrny je návyková!
Postup:
Naklíčenou cizrnu promíchám s tatarkou. Halloumi sýr nakrájím na 1,5 cm plátky, pomažu olivovým olejem a opeču na grilu; ke konci přidám rozkrojenou bulku. Vrstvím v pořadí: spodní bulka – cizrna v tatarce – cibule a polníček – halloumi – horní bulka namazaná cibulovým čatní.
tip: Cibulové čatní kupuji, ale dá se snadno vyrobit – výborný recept s portským najdete třeba v první kuchařce Dity P.
Doping
Příprava pučálky v předjaří má význam – naklíčené luštěniny jsou zásobárnou vitamínu, vlákniny a bílkovin. A k televizi je to zdravější než chipsy!

Pučálka s lokšemi
Lokše jsou slovenská klasika a pučálka zase staročeská. A dohromady jsou to bramborové placky s naklíčeným hrachem. Praženým na husím sádle!
Postup:
Na lokše si uvařím kilo brambor ve slupce. Oloupu, nastrouhám, osolím a smíchám s 300– 400 g hladké mouky. Tu přidávám, dokud není těsto podobné jako na bramborové knedlíky. Vyválím tenké placky (hodně podsypávám moukou) a opékám nasucho na pánvi. Naklíčený hrách opražím na husím sádle. Tím pak potírám i lokše, plním je hrachem a posypu čerstvou cibulkou.
tip: Do pučálky přidávám nakrájenou i další zimní zeleninu – kedlubnu gigant, mrkev, růžičkovou kapustu a pórek; všechno mám ještě v lednu na záhonech nebo ve sklepe.
3 ZPŮSOBY, JAK SNADNO KLÍČIT
VE SKLENICI, NA MISCE NEBO ROVNOU V TRUHLÍKU DŮLEŽITÉ JE UDRŽOVAT SEMÍNKA VLHKÁ TAK AKORÁT.

1/ NA MISCE, PLECHU Namočená semínka nebo luštěniny (vše vcelku, se slupkou) propláchnete v cedníku. Mokré rovnoměrně
rozložte na plech, talíř nebo mělkou misku a přikryjte utěrkou. Ráno a večer proplachujte.

2/ V TRUHLÍKU NA OKNĚ
Pěstuji tak polníček a rukolu – semena vyseji na těžší, výživný substrát do sponu 15 cm a rosím vodou. Zelené růžice můžu sklízet za pár týdnu.

3/ VE SKLENICI
Předem namočené a propláchnuté
luštěniny nasypu asi do dvou třetin sklenice. Vršek přikryju plátýnkem a dám odkapávat dnem vzhůru na mřížku s miskou. Dvakrát denně naplním sklenici vodou a nechám opět odkapat.
Z TRADIC PUČÁLKY
VAŘILI JI NÁPADNÍKŮM, ABY POZNALI, JESTLI MAJÍ DOBRÉ VYCHOVÁNÍ.
Na Nepomucku pekli na čtvrtou postní neděli pučálku na másle, upravili ji s rozinkami nasladko a podávali ženichům, neboť ten den se chodilo na námluvy. Matka předložila mládenci pokrm s vidličkou a čekala, zda si řekne o lžíci aby ukázal, že umí jíst pučálku. Co taky se ženichem, který ani neví, jak se jí pučálka? Na Hané děvčata pekla pučálku na škaredou středu. Tu, která s nimi ještě nikdy toto jídlo nepřipravovala, poslala do vsi vypujčit smyšlený pučálník, aby se pak nešťastnici celá dědina vysmála.
U Zábřehu zase týden před smrtnou nedělí obcházela děvčata ves a prosila si hrachu na pučálku. Ta se pak jedla po vynášení Morany. Ve městech v ulicích sedávaly u malých kamínek babky pučálnice, které naklíčená hrachová zrna pražily a prodávaly kolemjdoucím.
ZDROJ: JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ, KUCHAŘKA PRO DCERU