← Zpět na Recepty
Namočte to, nakličte to!

Namočte to, nakličte to!

Koncem zimy přichází pravý čas na křupavé klíčky. Tělo si asi samo říká, co mu chybí. A tak v únoru a březnu namáčejte, kličte, pěstujte a vychutnávejte!

Návodů na klíčení najdete na internetu spoustu, chutných receptů už méně. Ty naše nejsou moc asketické - obsahují lepek i husí sádlo. Ale zato se k nim určitě budete rádi vracet.


Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

Hranolky

K burgeru je udělejte z celeru. Promíchané s olejem a solí je pečte v troubě na 220 °C asi 20–25 minut (na konci chvilku pod grilem, aby křupaly).

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

Mléčná rýže s mandlemi a semínky

Na noc namočte sáček mandlí, po 3 lžicích chia a slunečnicových semínek a do pomerančové šťávy sáček zlatých rozinek.

Postup:

300 g kulatozrnné rýže vsypte do litru horkého mléka, doslaďte podle chuti a za stálého míchání vařte, až je rýže skoro rozvařená. Kdyby byla kaše moc hustá, přilijte mléko. Do chladnoucí rýže přidejte namočené mandle, chia i slunečnicová semínka a rozinky i se šťávou. 

TIP: Namočené mandle a semínka mají pětkrát více vitamínu než ta suchá! Část mléka také můžete nahradit mlékem kokosovým.

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

Halloumi burger s klíčenou cizrnou

Nenechte se odradit jeho bezmasovostí – kombinace sýra, cibulového čatní a křupavé cizrny je návyková! 

Postup: 

Naklíčenou cizrnu promíchejte s tatarkou. Halloumi sýr nakrájejte na 1,5 cm plátky, pomažte olivovým olejem a opečte na grilu; ke konci přidejte rozkrojenou bulku. Vrstvěte v pořadí: spodní bulka – cizrna v tatarce – cibule a polníček – halloumi – horní bulka namazaná cibulovým čatní.

Doping Příprava pučálky v předjaří má význam – naklíčené luštěniny jsou zásobárnou vitamínu, vlákniny a bílkovin. A k televizi je to zdravější než chipsy!

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

Pučálka s lokšemi

Lokše jsou slovenská klasika a pučálka zase staročeská. A dohromady jsou to bramborové placky s naklíčeným hrachem  praženým na husím sádle!

Postup:

Na lokše si uvařte kilo brambor ve slupce. Oloupejte, nastrouhejte, osolte a smíchejte s 300– 400 g hladké mouky. Tu přidávejte, dokud není těsto podobně tuhé jako na bramborové knedlíky. Vyválejte tenké placky (hodně podsypávejte moukou) a opékejte nasucho na pánvi. Naklíčený hrách opražte na husím sádle. Tím pak potírejte i lokše, plňte je hrachem a posypejte čerstvou cibulkou.

TIP: Do pučálky přidejte nakrájenou i další zimní zeleninu – kedlubnu gigant, mrkev, růžičkovou kapustu a pórek; všechno je ještě v lednu na záhonech nebo ve sklepě.

3 ZPŮSOBY, JAK SNADNO KLÍČIT

VE SKLENICI, NA MISCE NEBO ROVNOU V TRUHLÍKU.
DŮLEŽITÉ JE UDRŽOVAT SEMÍNKA VLHKÁ TAK AKORÁT.
Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

NA MISCE, NA PLECHU

Namočená semínka nebo luštěniny (vše vcelku, se slupkou) propláchněte v cedníku. Mokré rovnoměrně rozložte na plech, talíř nebo mělkou misku a přikryjte utěrkou. Ráno a večer proplachujte.

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

V TRUHLÍKU NA OKNĚ

Dobře tak vypěstujete polníček i rukou: semena vysejte na těžší, výživný substrát do sponu 15 cm a roste vodou. Zelené růžice můžete sklízet za pár týdnů.

Namočte to, nakličte to! Namočte to, nakličte to!
Namočte to, nakličte to!

VE SKLENICI

Předem namočené a propláchnuté luštěniny nasypte asi do dvou třetin sklenice. Vršek přikryjte plátýnkem a dejte odkapávat dnem vzhůru na mřížku s miskou. Dvakrát denně naplňte sklenici vodou a nechte opět odkapat.

O pučálce

VAŘILI JI NÁPADNÍKŮM, ABY POZNALI, JESTLI MAJÍ DOBRÉ VYCHOVÁNÍ.

Na Nepomucku pekli na čtvrtou postní neděli pučálku na másle, upravili ji s rozinkami nasladko a podávali ženichům, neboť ten den se chodilo na námluvy. Matka předložila mládenci pokrm s vidličkou a čekala, zda si řekne o lžíci, aby ukázal, že umí jíst pučálku. Co taky se ženichem, který ani neví, jak se jí pučálka? 
Na Hané děvčata pekla pučálku na škaredou středu. Tu, která s nimi ještě nikdy toto jídlo nepřipravovala, poslala do vsi vypůjčit smyšlený pučálník, aby se pak nešťastnici celá dědina vysmála.
U Zábřehu zase týden před smrtnou nedělí obcházela děvčata ves a prosila si hrachu na pučálku. Ta se pak jedla po vynášení Morany.
Ve městech v ulicích sedávaly u malých kamínek babky pučálnice, které naklíčená hrachová zrna pražily a prodávaly kolemjdoucím.

ZDROJ:

JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ, KUCHAŘKA PRO DCERU

Rubriky:

Další z rubriky

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB0524 obalka Předplatné časopisu ↗
Robotický vysavač
ČSOB - Úvěr k dotaci
GORENJE

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER vyrocni soutez

Výroční soutěž 10 x 10
Oslavte s námi 10. výročí časopisu Nové proměny bydlení a hrajte o narozeninové dárky! Každý měsíc na facebooku a v každém tištěném vydání Nových proměn bydlení najdete rozdílné soutěžní otázky s rozdílnými výhrami. My pak pokaždé odměníme celkem 20 soutěžících. Navíc ti z vás, kteří do 12. 8. 2024 odpoví na jakoukoli soutěžní otázku zveřejněnou v tištěném magazínu Nové proměny bydlení, mají možnost vyhrát hlavní cenu – pračku a sušičku Gorenje. Výherce hlavní výhry zveřejníme v Nových proměnách bydlení 10/24, jež vyjde 5. 9. 2024. Sledujte naše facebookové stránky a kupte si náš časopis.

Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

27.-28.4.2024
Do sedel!

18.11.2023 - 12.5.2024
Helena Zmatlíková dětem (100 let)

Skanska_ctvrt_Emila_Kolbena

Nejnovější články

DSC02150 Ales Kral kopie
Číst článek
11. 04. 2024

Do sedel!

Už jste letos jeli na kole? Pokud si to své teprve hledáte nebo se chcete přiučit pár triků od profíků, zamiřte o víkendu 27.–28. 4. na Výstaviště Praha.

Akce a události
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024

Bydlet jako v bruselském stylu

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024

Bydlet jako za starými dveřmi

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město a ráda by si byt nechala jako víkendové zázemí. Nejčastěji ho využije s dcerou při svých výletech za kulturou.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024

Bydlet jako v rezidenci

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024

Bydlet jako tři sestry

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
GK4 B0983 kopie
Číst článek
13. 03. 2024

Co vám doma chybí pro zklidnění a navození pocitu radosti?

Houpání jako přirozená terapie.

Nezařazené
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024

Bydlet jako na letním bytě

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024

Bydlet jako za úplňku

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024

Bydlet jako v Českém ráji

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05595 kopie
Číst článek
16. 02. 2024

Bydlet jako kořenářka

Pro Martinu je chalupa v Českém ráji milovaným zázemím pro odpočinek, ale také pro aktivní trávení volného času. S designérkou Maruškou Starou se rozhodly využít bývalý sklad a proměnit ho v bylinkářský ateliér.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako