Dort pavlova
Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokrmem.
POtřebujete
- 4 bílky
- 220 g cukru krupice
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 smetana ke šlehání
- červené ovoce
- moučkový cukr na ozdobu
Postup
- Nejdříve ušlehejte bílky do pevné pěny. Až se na metlách udrží sníh tak, že se jeho špičky ani nepohnou, přišlehejte cukr a ocet. Šlehejte tak dlouho, až je sníh pevný a lesklý.
- Pekáč vyložte pečicím papírem a sněhové pečivo spíše sušte – ideálně při teplotě 100 °C, čas odhadněte podle velikosti pečiva, nesmí na povrchu zhnědnout.
- Věnec naneste na pečicí papír velkou lžící a jeho okraje nechte schválně neupravené.
- Na povrchu vytvořte korýtko, do kterého pak pěkně posadíte šlehačku a zdobení.
- Pečte při teplotě 100 °C asi 80 minut.
- Na vychladlý věnec naneste ušlehanou smetanu a ozdobte zrnky granátového jablka, malinami a snítkami čerstvého rozmarýnu, poprašte moučkovým cukrem.
