Nové proměny bydlení
  • Bydlet jako
  • Bydlení
  • Zahrada
  • Inspirace
  • DIY
  • Recepty
  • Předplatné
  • Vouchery
12. 4. 2020 od Anna Černotová

Velikonoční radosti

Velikonoční radosti
12. 4. 2020 od Anna Černotová

Velikonoční vaření? To má být hlavně legrace a spousta barev, chutí a vůní. Letos jsem zkoušela nové věci, pro nás dospělé i pro dětské koledníky. Pojďte taky ochutnat!

lívance z rýžové mouky

Ingredience:

  • 2 hrnky rýžové mouky
  • 4 lžíce řeckého jogurtu
  • 375 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • lžička kypřicího prášku
  • olej

Příprava: 

V míse smíchám všechny suroviny, vyšlehám na hladké těsto a nechám chvilku odstát. Na troše oleje nebo na nepřilnavém lívanečníku smažím dozlatova malé lívance. Jsou přirozeně bezlepkové, krásně křupavé a uvnitř vláčné. Nejlépe chutnají s čerstvým ovocem.

Na lívance
Ovoce můžete doplnit svěžím krémem: balení tvarohu vyšlehám s cukrem, kelímkem řeckého jogurtu a najemno nastrouhanou kůrou z jednoho
citronu.

Na velikonoční vaření si udělejte
čas, nechte děti zdobit i drobit
a nevyšilujte, když nebude dílo
dokonalé. Prostě si to spolu užijte.

Anna Černotová

Špenátový quiche s vejci

Ingredience:

  • 7 vajec
  • 130 ml smetany
  • 50 g parmazánu
  • 400 g zmrazeného listového špenátu
  • 120 g smetanového sýra (lučina)
  • muškátový oříšek
  • 150 g hladké 
  • 150 g celozrnné mouky
  • 125 g másla
  • 100 ml vlažné vody

Příprava:

Z mouky, másla a vody vypracuji těsto a nechám ho odpočinout. Do mísy rozklepnu tři vejce, přidám smetanu a strouhaný parmazán, opepřím, přidám muškátový oříšek a prošlehám. Těsto vyválím, přenesu do formy a rozložím na něj rozmrazený, dobře okapaný špenát. Na něj rozdrobím smetanový sýr a zaliju vaječnou směsí. Nakonec na koláč rozklepnu 4 vejce. Peču na 190 °C, až náplň zezlátne a zpevní.

npb tip:

PROPEČENÍ Pokud se vám někdy taky stává, že náplň už je zlatá, ale těsto zespoda polosyrové, přikryjte povrch alobalem a vraťte koláč do trouby. Vršek se nespálí a spodek se dobře propeče.

dortová lízátka

Ingredience:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 90 g cukru
  • 4 vejce
  • 5 lžic teplé vody
  • 3 lžíce kakaa
  • lžička kypřicího prášku
  • 200 g změklého másla
  • 250 g tvarohu
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 lžíce cukru
  • 200 g bílé čokolády
  • barevné zdobení

Příprava:

Vyšlehám vejce, 90 g cukru a vodu. Postupně
vmíchávám mouku, kakao a kypřicí prášek. Těsto vyliju do vymazané formy a peču na 180 °C dozlatova, zkouším špejlí. Nechám vychladnout. Máslo, tvaroh, citronovou kůru a 2 lžíce cukru vyšlehám do hutného krému. Do rozdrobeného piškotu pak po částech přidávám krém a hnětu, až vznikne tvárná, nelepivá hmota. Vytvaruji vajíčka, napíchnu je na papírová brčka a nechám vychladit. Namáčím v rozpuštěné čokoládě a zdobím.

Výrobu dortových lízátek děti milují. Při jejich zdobení neexistují žádné hranice!

mrkve v záhonu

Ingredience:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 90 g cukru
  • 4 vejce
  • 5 lžic teplé vody
  • 3 lžíce kakaa
  • lžička kypřícího prášku
  • 1 l plnotučného mléka
  • 2 čokoládové pudinky
  • 4 lžíce cukru
  • 150 g marcipánu
  • oranžové potravinářské barvivo
  • čerstvá máta

Příprava:

Upeču stejný piškot jako na dortová lízátka na předchozí stránce. Vychladlý ho nastrouhám nahrubo. Uvařím pudink, rozliju ho do sklenic a posypu piškotem. Marcipán obarvím naoranžovo a vypracuji z něj mrkvičky, nať udělám z mátových lístku a zapíchnu je do „záhonu“.

jarní vrstvený salát

Ingredience:

  • 170 g mraženého hrášku
  • 4–5 vajec natvrdo
  • 1/3 menší hlávky červeného zelí
  • 2 mrkve
  • 1 červená cibule
  • 100 g rukoly
  • 150 g čedaru
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 ml vaší oblíbené zálivky

Příprava:

Hrášek podleju troškou vody, osolím a dusím pod
pokličkou 2–3 minuty, pak nechám zchladnout. Plátky slaniny rozložím na pečicí papír a peču v troubě na 180 °C dokřupava. Do skleněné mísy potom vrstvím hrášek, plátky vajec, nakrouhané zelí, mrkev, plátky cibule, rukolu, nastrouhaný čedar a nakonec vše zasypu slaninou nakrájenou na kousky. Každý si nabírá na talíř, dresink servíruji v omáčníku zvlášť.

Zálivka
Salát chutná skvěle s vinaigrette zálivkou i s dresinkem z majonézy. Já k němu dělám francouzský dresink z oleje, žloutků, balzamika, dijonské hořčice, medu a papriky.

trio vaječných pomazánek

Ingredience:

  • 12 vajec natvrdo
  • 2 pomazánková másla
  • 3–4 lžíce majonézy
  • 3 jarní cibulky
  • 2 hrsti rukoly
  • malý stroužek česneku
  • malá červená řepa
  • křenová pasta

Příprava:

Vařené žloutky utřu s pomazánkovým máslem
a majonézou a vmíchám nadrobno nasekanou jarní cibulku. Vařené bílky nakrájím na kostičky a vmíchám do pomazánky. Osolím a opepřím. Tuto základní pomazánku rozdělím na tři díly. První
nechám, jak je, do druhé prolisuji malý stroužek česneku a vmíchám rukolu, kterou jsem rozmixovala tyčovým mixérem s trochou oleje. Do třetí části přidám najemno nastrouhanou vařenou červenou řepu a podle chuti křenovou pastu.

Tak a už víte, co uděláte s přebytkem vařených vajec z velikonoční koledy!

Předchozí článekVariace v pastelovéDalší článek Jak vyzrát na ukládání

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Poslední příspěvky

Zateplení starších domů je nutnost i příležitost15. 9. 2023
Dejte svému pohybu zelenou Spojením vědy a přírody!30. 8. 2023
Timber Praha – bydlení s dobrou energií28. 8. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Štítky

balkony boho chic bylinky chodba dobrý nápad děti dětský pokoj galerie teras koupelna kuchyně kuchyň květiny ložnice muž na dobré cestě najděte svůj styl nápady návštěva obývací pokoj obývák pergola Podkroví pokoj pracovna projekt Ikea předsíň reality rekonstrukce rodina růžová Silvestr single stín v soukromí svačina Sůloví teenagerka vánoce zahrada zahradničení zahradní kalendář zpracování úrody

Více informací

O nás 

Náš tým 

Kontakt

 

Další časopisy

Krásný rok

Krásný domov

Kuchařka

Houby na talíři

Poslední příspěvky

Zateplení starších domů je nutnost i příležitost15. 9. 2023
Dejte svému pohybu zelenou Spojením vědy a přírody!30. 8. 2023
Timber Praha – bydlení s dobrou energií28. 8. 2023
Léto s kávou22. 8. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Aktuální číslo

© 2019 Deco Media s.r.o.

Nové proměny bydlení

Časopis Nové Proměny Bydlení vytváří tým zkušených interiérových designérů, redaktorů a produkčních, jejichž práci znáte pod vedením šéfredaktorky Pavlíny Blahotové.

O nás

Náš tým

DECO MEDIA

Lopatecká 1071/4
Praha 4
147 00

 

+420 778 496 900

info@deco-media.cz

Předplatné

Předplatné 

Vouchery