Velikonoční vaření? To má být hlavně legrace a spousta barev, chutí a vůní. Letos jsem zkoušela nové věci, pro nás dospělé i pro dětské koledníky. Pojďte taky ochutnat!
lívance z rýžové mouky

Ingredience:
- 2 hrnky rýžové mouky
- 4 lžíce řeckého jogurtu
- 375 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- lžička kypřicího prášku
- olej
Příprava:
V míse smíchám všechny suroviny, vyšlehám na hladké těsto a nechám chvilku odstát. Na troše oleje nebo na nepřilnavém lívanečníku smažím dozlatova malé lívance. Jsou přirozeně bezlepkové, krásně křupavé a uvnitř vláčné. Nejlépe chutnají s čerstvým ovocem.
Na lívance
Ovoce můžete doplnit svěžím krémem: balení tvarohu vyšlehám s cukrem, kelímkem řeckého jogurtu a najemno nastrouhanou kůrou z jednoho
citronu.
Na velikonoční vaření si udělejte
čas, nechte děti zdobit i drobit
a nevyšilujte, když nebude dílo
dokonalé. Prostě si to spolu užijte.
Anna Černotová
Špenátový quiche s vejci

Ingredience:
- 7 vajec
- 130 ml smetany
- 50 g parmazánu
- 400 g zmrazeného listového špenátu
- 120 g smetanového sýra (lučina)
- muškátový oříšek
- 150 g hladké
- 150 g celozrnné mouky
- 125 g másla
- 100 ml vlažné vody
Příprava:
Z mouky, másla a vody vypracuji těsto a nechám ho odpočinout. Do mísy rozklepnu tři vejce, přidám smetanu a strouhaný parmazán, opepřím, přidám muškátový oříšek a prošlehám. Těsto vyválím, přenesu do formy a rozložím na něj rozmrazený, dobře okapaný špenát. Na něj rozdrobím smetanový sýr a zaliju vaječnou směsí. Nakonec na koláč rozklepnu 4 vejce. Peču na 190 °C, až náplň zezlátne a zpevní.
npb tip:
PROPEČENÍ Pokud se vám někdy taky stává, že náplň už je zlatá, ale těsto zespoda polosyrové, přikryjte povrch alobalem a vraťte koláč do trouby. Vršek se nespálí a spodek se dobře propeče.
dortová lízátka

Ingredience:
- 150 g polohrubé mouky
- 90 g cukru
- 4 vejce
- 5 lžic teplé vody
- 3 lžíce kakaa
- lžička kypřicího prášku
- 200 g změklého másla
- 250 g tvarohu
- kůra z jednoho citronu
- 2 lžíce cukru
- 200 g bílé čokolády
- barevné zdobení
Příprava:
Vyšlehám vejce, 90 g cukru a vodu. Postupně
vmíchávám mouku, kakao a kypřicí prášek. Těsto vyliju do vymazané formy a peču na 180 °C dozlatova, zkouším špejlí. Nechám vychladnout. Máslo, tvaroh, citronovou kůru a 2 lžíce cukru vyšlehám do hutného krému. Do rozdrobeného piškotu pak po částech přidávám krém a hnětu, až vznikne tvárná, nelepivá hmota. Vytvaruji vajíčka, napíchnu je na papírová brčka a nechám vychladit. Namáčím v rozpuštěné čokoládě a zdobím.
Výrobu dortových lízátek děti milují. Při jejich zdobení neexistují žádné hranice!
mrkve v záhonu

Ingredience:
- 150 g polohrubé mouky
- 90 g cukru
- 4 vejce
- 5 lžic teplé vody
- 3 lžíce kakaa
- lžička kypřícího prášku
- 1 l plnotučného mléka
- 2 čokoládové pudinky
- 4 lžíce cukru
- 150 g marcipánu
- oranžové potravinářské barvivo
- čerstvá máta
Příprava:
Upeču stejný piškot jako na dortová lízátka na předchozí stránce. Vychladlý ho nastrouhám nahrubo. Uvařím pudink, rozliju ho do sklenic a posypu piškotem. Marcipán obarvím naoranžovo a vypracuji z něj mrkvičky, nať udělám z mátových lístku a zapíchnu je do „záhonu“.
jarní vrstvený salát

Ingredience:
- 170 g mraženého hrášku
- 4–5 vajec natvrdo
- 1/3 menší hlávky červeného zelí
- 2 mrkve
- 1 červená cibule
- 100 g rukoly
- 150 g čedaru
- 200 g anglické slaniny
- 200 ml vaší oblíbené zálivky
Příprava:
Hrášek podleju troškou vody, osolím a dusím pod
pokličkou 2–3 minuty, pak nechám zchladnout. Plátky slaniny rozložím na pečicí papír a peču v troubě na 180 °C dokřupava. Do skleněné mísy potom vrstvím hrášek, plátky vajec, nakrouhané zelí, mrkev, plátky cibule, rukolu, nastrouhaný čedar a nakonec vše zasypu slaninou nakrájenou na kousky. Každý si nabírá na talíř, dresink servíruji v omáčníku zvlášť.
Zálivka
Salát chutná skvěle s vinaigrette zálivkou i s dresinkem z majonézy. Já k němu dělám francouzský dresink z oleje, žloutků, balzamika, dijonské hořčice, medu a papriky.
trio vaječných pomazánek

Ingredience:
- 12 vajec natvrdo
- 2 pomazánková másla
- 3–4 lžíce majonézy
- 3 jarní cibulky
- 2 hrsti rukoly
- malý stroužek česneku
- malá červená řepa
- křenová pasta
Příprava:
Vařené žloutky utřu s pomazánkovým máslem
a majonézou a vmíchám nadrobno nasekanou jarní cibulku. Vařené bílky nakrájím na kostičky a vmíchám do pomazánky. Osolím a opepřím. Tuto základní pomazánku rozdělím na tři díly. První
nechám, jak je, do druhé prolisuji malý stroužek česneku a vmíchám rukolu, kterou jsem rozmixovala tyčovým mixérem s trochou oleje. Do třetí části přidám najemno nastrouhanou vařenou červenou řepu a podle chuti křenovou pastu.
Tak a už víte, co uděláte s přebytkem vařených vajec z velikonoční koledy!