Tahle kombinatorika není žádná věda. Když máte doma těchto několik základních, osvědčených a zdravých surovin, můžete si vytvořit přesně 81 variací.
TEXT ANNA ČERNOTOVÁ
SENDVIČOVÝ TAHÁK
Poskládejte si to tak, jak to máte nejraději! K sytému základu přidejte zdroj bílkovin, aby vás po jídle nepřepadl útlum a touha po pořádném šlofíku. Správně vybraná zelenina doplní vitaminy, minerály i vlákninu. A dolaďte to tak, jak vám diktují vaše chuťové buňky!
» SYTÝ ZÁKLAD «
TOUSTOVÝ CHLEBA
ŽITNÝ CHLEBA
GRILOVANÁ POLENTA



Kromě klasického bílého a tmavého vyzkoušejte italský ze semolinové mouky a olivového oleje. Prodává se i u nás a je bez éček.
Je plný vlákniny, a tak vás opravdu zasytí. Odpadne touha se něčím za půl hodiny nebo za hodinku dojíst. A žitný chléb z kvásku je mana!
Kukuřičnou krupici uvařte ve vodě či vývaru, rozetřete na vymazaný plech a pečte dozlatova nebo grilujte v troubě.
» BÍLKOVINY «
SÝRY
TRHANÉ MASO
LOSOS



Plátkový je klasika. Zkuste třeba i čerstvý kozí, nakládaný balkán nebo grilovaný halloumi! A (nejen) pro vegany je tady ještě sýr nesýr tofu.
Máte k obědu luxusní kachnu, králíka či hovězí po burgundsku? Oberte zbytky pečeně, a zajistíte si neméně luxusní a výživný sendvič.
Ať už uzený, nebo marinovaný gravlax, tahle ryba vás v sendviči nikdy nepřestane bavit. Výhodou je, že její odér není cítit po celé kanceláři.
» VLÁKNINA «
ČERVENÁ ŘEPA
PEČENÁ PAPRIKA
AVOKÁDO



Syrová, nakládaná jako carpaccio i pečená je zdrojem kyseliny listové a draslíku. Čistí střeva, detoxikuje játra a poděkuje vám i vaše srdce.
Vyšperkuje každý sendvič, dodá lehce uzené aroma a nádavkem přidá várku železa a rutinu, který hýčká vaše cévy.
Najezte se ho, a zhubnete! Nenasycené mastné tuky se neumí ukládat jako tělesný tuk. Vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 dostanete jako bonus.
» DOCHUCENÍ «
DOMÁCÍ MAJONÉZA
ČATNÍ
HUMMUS



Nebojte se jí, příprava s tyčovým mixérem je snadná, extrémně rychlá a majolka obsahuje jen čtyři ingredience.
Máte hodně jablek? Zpracujte je do pikantního čatní s cibulí a balzamikem. Dovede sýr i maso k dokonalosti a vás k svačinové nirváně!
Cizrna má spoustu kvalitních bílkovin a mimo hummusu je skvělá i do salátů. Nebo jako „křupivo“ na pracovní stůl místo slaných oříšků a čokolády.
∼ SVAČINA I LEHKÝ OBĚD ∼
Ať si děláte tousty, sendviče, nebo třeba vafle zapečené se šunkou a sýrem, je skvělé, když se dá jídlo jen vybalit a sníst, bez špinění dalšího nádobí. Takovou svačinu si můžete rozbalit klidně v práci u počítače nebo v autě. Nebude zdržovat, ale zároveň vás zasytí a vaše tělo dostane vše, co potřebuje k tomu, abyste se mohli soustředit na práci. A nezapomeňte na porci čerstvé zeleniny!