← Zpět na Recepty
DSC3639

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Vášeň pro keramickou hlínu, ladnost pohybů při práci a smysl pro detail: to jsou hodnoty, které rodinná firma Jars vyznává již po staletí. Značku založil Pierre Jars v roce 1857 v malé vesnici Drôme na jihu Francie. Firma věří v ruční výrobu. Od kreslení po výpal přes modelování, výrobu glazur, kalibraci, odlévání, dokončovací práce a glazování, všech deset kroků, zvládnutých v průměru jednadvacetkrát, nezbytných pro výrobu keramiky s náročnou řemeslnou úpravou. Každý kus nádobí je jedinečný. Ani úplně stejný, ani úplně jiný.

JEDINECNÉ ODSTÍNY

Autorské glazury nádobí Jars jsou výsledkem dlouhých výrobních procesu a patrí k nedobytným tajemstvím této francouzské znacky. Nalezení vhodného odstínu je nárocnou tvurcí cestou plnou zkoušek, selhání, nových pokusu, zjemnení odstínu a polotónu, až konecne výsledné vítezství v podobe „té barvy“. Odvážné kontrasty. Práce s nekonecnou paletou. Živé, hluboké, popraskané, matné nebo lesklé tóny. Stolování od Jars nabízejí prodejny Potten & Pannen, pro zimní menu jsme vybírali z kombinovatelných kolekcí Wabi a Maguelone v pudrové barvě.

DIP Z BÍLÝCH FAZOLÍ A PEČENÉHO ČESNEKU

Inspirováno hummusem, ale možná ještě lahodnější než cizrnová klasika. Bílé fazole se rozmixují mnohem snadněji a jsou jemné jako máslo. Ne nadarmo se nazývají máslové.

Malá chuťovka Malá chuťovka
Malá chuťovka

Dip z bílých fazolí a pečeného česneku

Čas na přípravu: 20 minut + pečení česneku
Množství: 4 porce

1 palice česneku
100 ml extra panenského olivového oleje
800 g bílých sterilovaných fazolí
1 lžíce citronové šťávy
100 g mascarpone
bílý chléb
výhonky červené řepy
řepa ve sladkokyselém nálevu
sůl

1. Palici česneku položte na čtverec alobalu, pokapejte lžící oleje, posypte lehce solí. Alobal zabalte do balíčku. Česnek pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, až bude měkký.
2.
Sterilované fazole slijte z nálevu, propláchněte a nechte okapat. Vsypte je do mixéru. Přidejte citronovou šťávu, 2 lžíce (asi 40 ml) panenského olivového oleje, špetku soli. Z pečeného česneku vymáčkněte 4 stroužky a přidejte k fazolím. Pak vše rozmixujte. Do fazolového pyré vmíchejte mascarpone. Podle chuti ještě dosolte.
3.
Chléb nakrájejte na plátky. Dip při servírování pokapejte zbylým olejem. Přidejte zbylý pečený česnek a ozdobte výhonky červené řepy. Můžete doplnit sladkokyselou řepou.
Tip: Bulvy dvoubarevné řepy oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V kastrůlku zahřejte asi 100 ml vody, 2 lžíce octa, 1 lžíci cukru a špetku soli. Do horkého nálevu vložte plátky řepy. Nevařte, jen je v něm nechte do zchladnutí.

SNĚHOVÉ NOKY VE VANILKOVÉ OMÁČCE

Bílé sladké plovoucí obláčky na vanilkovém nebi. Horký dezert je v těchto dnech přímo božský.

Dezert Dezert
Dezert

Sněhové noky ve vanilkové omáčce

Čas na přípravu: 35 minut
Množství: 4 porce

2 bílky
špetka soli
1 lžička citronové šťávy
50 g jemného krupicového cukru
80 g moučkového cukru
1 l mléka
1 vanilkový lusk
1 lžíce kukuřičného škrobu (maizena)
100 ml smetany 33%
1 lžíce rumu
červené ovoce sušené mrazem
moučkový cukr na posypání

1. Bílky dejte do mísy na šlehání se špetkou soli a citronovou šťávou. Lehce je našlehejte do pěny. Pak přisypte krupicový cukr a společně vyšlehejte do pevného lesklého sněhu. Na sníh prosejte moučkový cukr a opatrně ho do sněhu vmíchejte stěrkou.
2.
V kastrolu zahřejte mléko těsně pod bod varu. Ze sněhu vykrajujte lžící nočky a pomocí druhé lžíce je dotvarujte a vložte do horkého mléka. V něm je pošírujte 2 minuty. Zároveň je opatrně otáčejte, aby na povrchu zatuhly. Až nabydou a zatuhnou, vyndejte je z mléka.
3.
Do horkého mléka vyškrábněte semínka z vanilkového lusku. Škrob rozmíchejte ve smetaně. Přes jemné sítko propasírujte do horkého mléka a metličkou míchejte a vařte, až omáčka zhoustne a škrob se provaří. Pak vmíchejte rum.
4.
Horkou vanilkovou omáčku rozdělte do talířů. Vložte do ní sněhové noky. Posypte je rozdrceným červeným ovocem a poprašte cukrem.
Tip:
Když přidáte rozvar z kyselého červeného nebo černého rybízu, bude to naprosto dokonalý kontrast sladké a kyselé chuti.

TAGLIATELLE S BURRATOU V GORGONZOLOVÉ OMÁČCE

Až zakrojíte do měkkého sýra burrata, který je plný smetanové náplně, spojí se její chuť s výraznou omáčkou v jemné blaho. Barevná ořechová strouhanka je chutný i efektní posyp.

Hlavní chod Hlavní chod
Hlavní chod

Tagliatelle s burratou v gorgonzolové omáčce

Čas na přípravu: 25 minut
Množství: 4 porce

300 g sušených těstovin 
4 burraty (4 x 100 g)
2 plátky bílého chleba
2 lžíce šťávy z červené řepy
80 g vlašských ořechů
200 ml smetany 31%
50 ml bílého vína
150 g gorgonzoly dulce
sůl a černý pepř

1. Osolenou vodu přiveďte k varu. Vložte do ní těstoviny a vařte je podle návodu, zhruba 12 minut.
2. Burraty vyndejte z lednice a nechte v pokojové teplotě změknout.
3.
Plátky bílého chleba položte na plech, pokropte šťávou z červené řepy. Přidejte ořechy a společně pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut, až bude chléb křupavý.
4.
V kastrole zahřejte smetanu s vínem. Do horké smetany přilijte asi dvě lžíce vody z těstovin, nastrouhejte gorgonzolu a metličkou rozmíchejte na hladkou omáčku. Podle chuti dosolte. Pak omáčku udržujte horkou, ale nevařte.
5.
Pečený chleba s ořechy rozdrťte na barevnou strouhanku.
6.
Na talíře servírujte těstoviny s omáčkou. Na každou porci přidejte jednu burratu. Ponořte ji do horké omáčky, aby se v ní ohřála a lehce opepřete. Těstoviny posypte barevnou ořechovou strouhankou. Burrata: Burrata je italský sýr z kravského mléka vyrobený z mozzarelly a
smetany. Vnější obal je pevný sýr, zatímco vnitřek obsahuje stracciatellu a smetanu, což mu dodává neobvyklou jemnou texturu.

KRÉM Z PASTINÁKU A PÓRKU

Jemná, a přesto vydatná je hustá zeleninová polévka, ve které ucítíte lehce nasládlou chuť báječné kořenové zeleniny, kterou je pastinák. Nezapomeňte do ní přidat něco křupavého, jako je květák a chipsy, nebo tradiční krutony.

Polévka Polévka
Polévka

Krém z pastináku a pórku

Čas na přípravu: 40 minut
Množství: 4 porce

1 pórek (pouze bílá část
2 stroužky česneku
2 větší pastináky
2 brambory typu C
2 lžíce extra panenského oleje
100 g loupaných mletých mandlí
800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
200 ml mandlového mléka
sůl a černý pepř
květák a řepové chipsy na servírování

1. Pórek rozkrojte a pečlivě propláchněte. Pak ho nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek
nahrubo podrťte. Oloupaný pastinák a brambory nakrájejte na stejně velké kostky.
2. Do hrnce na polévku dejte nakrájený pórek s česnekem a olej a na velmi mírném ohni restujte do změknutí. Pak přidejte pastinák, brambory a mandle a opět krátce orestujte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a pak na mírném ohni vařte asi 20 minut, až zelenina změkne.
3.
Pak polévku rozmixujte ponorným mixérem. Pokud ji chcete hladkou, propasírujte ji. Vlijte mandlové mléko. Podle chuti osolte a opepřete a prohřejte.
4.
Růžičky květáku krátce, jen dokřupava, povařte v osolené vodě. Polévku servírujte s květákem a chipsy z červené řepy.
Tip:
Pro lepší chuť pórek s česnekem nejprve lehce orestujte. Pak ho s ostatní zeleninou, mandlemi a vývarem můžete vložit i do polévkovaru a připravit polévku podle návodu. Mandlové mléko vlijte až nakonec.

Rubriky:

Další z rubriky

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty
Jarní pochoutky
Číst článek
05. 04. 2022

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB0524 obalka Předplatné časopisu ↗
Robotický vysavač
ČSOB - Úvěr k dotaci
GORENJE

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER vyrocni soutez

Výroční soutěž 10 x 10
Oslavte s námi 10. výročí časopisu Nové proměny bydlení a hrajte o narozeninové dárky! Každý měsíc na facebooku a v každém tištěném vydání Nových proměn bydlení najdete rozdílné soutěžní otázky s rozdílnými výhrami. My pak pokaždé odměníme celkem 20 soutěžících. Navíc ti z vás, kteří do 12. 8. 2024 odpoví na jakoukoli soutěžní otázku zveřejněnou v tištěném magazínu Nové proměny bydlení, mají možnost vyhrát hlavní cenu – pračku a sušičku Gorenje. Výherce hlavní výhry zveřejníme v Nových proměnách bydlení 10/24, jež vyjde 5. 9. 2024. Sledujte naše facebookové stránky a kupte si náš časopis.

Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

27.-28.4.2024
Do sedel!

18.11.2023 - 12.5.2024
Helena Zmatlíková dětem (100 let)

Skanska

Nejnovější články

DSC02150 Ales Kral kopie
Číst článek
11. 04. 2024

Do sedel!

Už jste letos jeli na kole? Pokud si to své teprve hledáte nebo se chcete přiučit pár triků od profíků, zamiřte o víkendu 27.–28. 4. na Výstaviště Praha.

Akce a události
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024

Bydlet jako v bruselském stylu

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024

Bydlet jako za starými dveřmi

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město a ráda by si byt nechala jako víkendové zázemí. Nejčastěji ho využije s dcerou při svých výletech za kulturou.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024

Bydlet jako v rezidenci

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024

Bydlet jako tři sestry

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
GK4 B0983 kopie
Číst článek
13. 03. 2024

Co vám doma chybí pro zklidnění a navození pocitu radosti?

Houpání jako přirozená terapie.

Nezařazené
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024

Bydlet jako na letním bytě

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024

Bydlet jako za úplňku

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024

Bydlet jako v Českém ráji

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05595 kopie
Číst článek
16. 02. 2024

Bydlet jako kořenářka

Pro Martinu je chalupa v Českém ráji milovaným zázemím pro odpočinek, ale také pro aktivní trávení volného času. S designérkou Maruškou Starou se rozhodly využít bývalý sklad a proměnit ho v bylinkářský ateliér.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako