← Zpět na Recepty
DSC0532

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Nádobí Míša odlévá do sádrových forem, aby mohla regulovat tloušťku střepu. „Hledám tvar, obraz, který mě zaujme, překvapí, který v jistou chvíli vidím a chci zaznamenat, objevit i pro druhé. Vytvářím nádobí zdobené dekorem, jako jsou tečky, čárky, kytky, barevné plochy, obrázky zvířat, rostlin, charakteristické svou rozmanitostí. Důležitou částí práce je pro mě ale propojení náhody, vzniklého tvaru, skvrny. Můžu ji dokreslit, objevit něco ukrytého, ale zároveň nechat volnou interpretaci divákovi, který si svým vlastním díváním něco najde nebo nenajde a tak rozehraje svou představivost.

Michaela Kovalčiková Michaela Kovalčiková
Michaela Kovalčiková
„VYRÁBÍM TAKÉ ŠPERKY. NÁUŠNICE, PRSTÝNKY, KORÁLE, NÁRAMKY. ŠKÁLA JE OBROVSKÁ – OD MATNÝCH KOUSKŮ, BÍLÝCH, BAREVNÝCH, AŽ PO OPRAVDU HODNĚ LESKLÉ, VELKÉ A VÝRAZNÉ. RÁDA JE SAMA NOSÍM, TAKŽE SE SNAŽÍM JE DĚLAT CO NEJLEHČÍ A NEJPŘÍJEMNĚJŠÍ.“

DÝŇOVÉ ŠPAGETY

Špagety z dobře upečené špagetové dýně jsou parádně křupavé, prostě na skus. Chutnají ve vegetariánské verzi se sýrem, ale můžete k nim připravit i hovězí ragú.

Dýňové špagety Dýňové špagety
Dýňové špagety

DÝŇOVÉ ŠPAGETY

Čas na přípravu: 40 minut
Množství: 4 porce

2 menší špagetové dýně
3 lžíce extra panenského olivového oleje
hrst vlašských ořechů
hrst listové petržele
20 g parmazánu
120 g gorgonzoly (nebo jiného sýra s modrou či zelenou plísní)
sůl a pepř

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýně rozřízněte na poloviny. Vydlabejte semena. Očištěné dýně pak potřete olejem. Položte řezy dolů na plech vyložený pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 200 °C je pečte asi 30 minut, až budou na pomačkání téměř měkké.
2.
Mezitím na pánvi opečte nasucho ořechy a překrájejte je.
3.
Listovou petržel nakrájejte a parmazán nastrouhejte.
4. Z pečené dýně vidličkou vydlabejte dužinu, sama se rozdělí na tenké špagety. Rozdělte je na talíře. Lehce osolte a opepřete. Na každou porci přidejte kus gorgonzoly. Posypte petrželí, parmazánem a ořechy a ještě trochu pokapejte olejem.
Tip:
Pokud budete mít po ruce šalvěj, určitě vyzkoušejte verzi s listy šalvěje opečenými dokřupava na másle.

PEČENÁ DÝNĚ S CIZRNOU A QUINOOU

Mramorová dýně, kterou jsme na tohle báječné jídlo použili, má šedozelenou slupku a sytě oranžovou, neskutečně chutnou dužinu. Nejedlou slupku po upečení můžete odstranit nebo jako my nechat zahrát v atraktivním vzhledu jídla.

Pečená dýně s cizrnou a quinoou Pečená dýně s cizrnou a quinoou
Pečená dýně s cizrnou a quinoou

PEČENÁ DÝNĚ S CIZRNOU A QUINOOU 

Čas na přípravu: 45 minut + namáčení
Množství: 4 porce

150 g suché cizrny
4 lžíce panenského olivového oleje
1/4 lžicky sody
100 g quinoy
1 mramorová dýně
8 stroužků česneku
1 větší červená cibule
1/2 lžíce bílého vinného octa
1 lžicka hnědého cukru
velká hrst listové petržele
120 g sýra feta
citron
sůl a pepř

1. Den předem namočte cizrnu do studené vody. Druhý den vodu slijte a cizrnu nechte okapat. V hrnci zahřejte lžíci oleje. Vsypte cizrnu a lehce ji opečte. Pak přidejte sodu. Zalijte větším množstvím vody a vařte doměkka.
2. Quinou v sítu propláchněte horkou vodou. Pak ji v menším kastrolu zalijte vodou a vařte doměkka.
3. Dýni nakrájejte na měsíčky. Osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte neoloupané stroužky česneku. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 minut. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky. Přidejte ji k dýni a společně pečte dalších 10 minut, až bude dýně měkká.
4. Uvařenou cizrnu slijte. Quinou sceďte a promíchejte s cizrnou. Zbylý olivový olej rozmíchejte s vinným octem a cukrem. Dresinkem ochuťte cizrnu s quinoou a promíchejte ji s nadrobno nakrájenou listovou petrželí a rozdrobeným sýrem feta. Servírujte s pečenou dýní, cibulí a česnekem. Dochuťte citronovou štávou.

DÝŇOVÉ PÁJE 

Stačí si jen trochu pohrát s provázkem – a tyhle slané koláčky ve tvaru minidýní jsou na světě. Můžete je třeba připravit na podzimní party. Pro děti jen místo pikantního choriza dejte radši kousek šunky nebo sýra.

Dýňové páje Dýňové páje
Dýňové páje

DÝŇOVÉ PÁJE

Čas na přípravu: 40 minut + pečení dýně
Množství: 12–16 kousků

2 (2x280 g) chlazená těsta na pizzu
150 g salámu chorizo
1 vejce
větvičky rozmarýnu a bobkového listu
pikantní omáčka na servírování

DÝŇOVÁ NÁPLŇ:
1 malá dýně hokkaido
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibule
1 lžicka hnědého cukru

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni potřete olejem. Položte na plech, zakryjte alobalem a pečte doměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi zahřejte asi lžíci oleje. Vsypte nakrájenou cibuli. Osolte a na mírném ohni restujte doměkka. Pak ji lehce posypte cukrem a nechte
zkaramelizovat.
2. Pečenou dýni zbavte slupky a semen. Dužinu rozmačkejte vidličkou a promíchejte s karamelizovanou cibulí. Podle chuti osolte a nechte vychladnout.
3. Z chlazeného těsta na pizzu vykrájejte kolečka. Velikost zvolte podle toho, jak velké chcete dýně mít, nebo udělejte kolečka stejně velká jako chorizo. Na každý kus těsta položte plátek choriza a lžicku dýňové náplně. Těsto pečlivě uzavřete. Kuličky omotejte provázkem tak, aby vzniklo žebrování jako na dýni, a položte spojem dolů na plech vyložený papírem. Povrch těsta potřete rozšlehaným vajíčkem. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut dozlatova.
4.
Nechte vychladnout. Odmotejte provázky a do středu zapíchejte větvičky rozmarýnu nebo bobkového listu.

DÝŇOVÉ COOKIES S DÝŇOVÝM CAPPUCCINEM

Jsou jemné a vydrží dlouho jako čerstvě upečené. Díky voňavému koření chutnají trochu jako perníčky a díky čokoládě zase jako malé dortíky. A to cappuccino, to je vážně úlet, co už dlouho frčí na podzim v kavárnách.

Dýňové cookies a dýňové cappuccino Dýňové cookies a dýňové cappuccino
Dýňové cookies a dýňové cappuccino

DÝŇOVÉ COOKIES S DÝŇOVÝM CAPPUCCINEM

Čas na přípravu: 55 minut
Množství: asi 24 kousků

COOKIES:
110 g másla
130 g třtinového cukru
1 vejce
125 g dýňového pyré
150 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžicka perníkového koření
150 g tmavé čokolády
50 g mini marshmallownu

CAPPUCCINO:
4 lžičky dýňového pyré
1 lžička perníkového koření
2 lžičky hnědého cukru
4 espresa 
plnotučné mléko
nasekaná čokoláda

1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé, nadýchané pěny. Přidejte vejce a šlehejte další 3–4 minuty. Do hotové směsi vmíchejte dýňové pyré a postupně zapracujte prosátou mouku promíchanou se sodou a perníkovým kořením. Nakonec vmíchejte nasekanou čokoládu.
2. Na dva plechy vyložené pečicím papírem tvořte z těsta lžičkou menší hrudky. Na povrch rozdělte marshmallowny a trochu je do těsta vmáčkněte. Naplněné plechy vložte do trouby vyhřáté na 170 °C program horký vzduch a pečte asi 15 minut. Hotové sušenky nechte zchladnout na mřížce.
3.
Na cappuccino dejte do každého hrnku na dno trochu ohřátého dýňového pyré a posypte ho špetkou perníkového koření a cukrem. Opatrně zalijte espresem. Mléko ohřejte a vyšlehejte do husté pěny. Rozdělte ji do hrnku s kávou a posypte kořením a čokoládou.
Tip:
Na pyré kousky dýně vařte nad párou asi 30 minut. Po vychladnutí je rozmixujte v robotu.

Rubriky:

Další z rubriky

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty
Jarní pochoutky
Číst článek
05. 04. 2022

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB0524 obalka Předplatné časopisu ↗
Robotický vysavač
ČSOB - Úvěr k dotaci
GORENJE

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER vyrocni soutez

Výroční soutěž 10 x 10
Oslavte s námi 10. výročí časopisu Nové proměny bydlení a hrajte o narozeninové dárky! Každý měsíc na facebooku a v každém tištěném vydání Nových proměn bydlení najdete rozdílné soutěžní otázky s rozdílnými výhrami. My pak pokaždé odměníme celkem 20 soutěžících. Navíc ti z vás, kteří do 12. 8. 2024 odpoví na jakoukoli soutěžní otázku zveřejněnou v tištěném magazínu Nové proměny bydlení, mají možnost vyhrát hlavní cenu – pračku a sušičku Gorenje. Výherce hlavní výhry zveřejníme v Nových proměnách bydlení 10/24, jež vyjde 5. 9. 2024. Sledujte naše facebookové stránky a kupte si náš časopis.

Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

18.11.2023 - 12.5.2024
Helena Zmatlíková dětem (100 let)

Skanska_ctvrt_Emila_Kolbena

Nejnovější články

DSC02150 Ales Kral kopie
Číst článek
11. 04. 2024

Do sedel!

Už jste letos jeli na kole? Pokud si to své teprve hledáte nebo se chcete přiučit pár triků od profíků, zamiřte o víkendu 27.–28. 4. na Výstaviště Praha.

Akce a události
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024

Bydlet jako v bruselském stylu

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024

Bydlet jako za starými dveřmi

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město a ráda by si byt nechala jako víkendové zázemí. Nejčastěji ho využije s dcerou při svých výletech za kulturou.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024

Bydlet jako v rezidenci

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024

Bydlet jako tři sestry

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
GK4 B0983 kopie
Číst článek
13. 03. 2024

Co vám doma chybí pro zklidnění a navození pocitu radosti?

Houpání jako přirozená terapie.

Nezařazené
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024

Bydlet jako na letním bytě

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024

Bydlet jako za úplňku

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024

Bydlet jako v Českém ráji

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05595 kopie
Číst článek
16. 02. 2024

Bydlet jako kořenářka

Pro Martinu je chalupa v Českém ráji milovaným zázemím pro odpočinek, ale také pro aktivní trávení volného času. S designérkou Maruškou Starou se rozhodly využít bývalý sklad a proměnit ho v bylinkářský ateliér.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako