← Zpět na Recepty
Podzimní dobroty

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Brilantní ilustrátor Michal Bačák je jedním z kmenových designérů galerie Křehký. Je autorem dekorů oblíbené Chudé sady, která hravě představuje poetiku dětského světa. Navrhl také trojici ručně malovaných keramických mís Folk inspirovaných habánskou keramikou i objevitelskými cestami minulosti. Takřka každoročně se úspěšná spolupráce Křehký–Bačák
rozšiřuje o nový produkt. Tím zatím posledním je nová edice Chudé sady, pro kterou byla inspirací archeologie.

KANEC NA KLACKU SE ŠÍPKOVOU A NAKLÁDANÝMI KOŘÍNKY

To nejjemnější maso z kance si můžete upéct na klacku jako v době kamenné. Omáčka z plodů přírody ho skvěle doladí. Co to vyčuhuje z misky? Pampeliškové kořeny naložené v kyselém láku. Jsou vynikající, jak věděli už pralidé. Přidat můžete i nakyselo naloženou zeleninu, pečené brambory nebo to, co máte ve spíži.

Podzimní dobroty Podzimní dobroty
Podzimní dobroty

KANEC NA KLACKU SE ŠÍPKOVOU A KOŘENY

Čas na přípravu: 60 minut
Množství: 4 porce

600 g kančích medailonků
200 ml červeného vína
50 ml oleje
1 lžička lístků tymiánu
1/2 lžičky sušeného česneku
200 g plátků vepřové slaniny
2 lžíce řepkového oleje
4 stroužky česneku větvičky tymiánu

OMÁČKA:
1 cibule
1 mrkev
1 lžíce přepuštěněho másla
1/2 lžíce hnědého cukru
pár kuliček celého pepře, nového koření a jalovce
1 lžíce rajčatového protlaku
200 g šípkového džemu
200 ml vývaru (zeleninový)
1 citron
sůl
čerstvě mletý černý pepř

1. Medailonky nakrájené na plátky lehce naklepejte. Do misky dejte víno, olej, lístky tymiánu a sušený česnek. Marinádou obalte maso a nechte asi 30 minut rozležet.
2. Připravte si omáčku. Oloupanou cibuli a mrkev nakrájejte nadrobno. V kastrole na přepuštěném másle společně restujte do tmavě zlatavé barvy, pak zasypte cukrem a restujte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Přidejte koření, po chvilce protlak a opět chvilku restujte. Pak zarestujte džem. Zalijte vývarem a vařte doměkka. Omáčku propasírujte přes sítko, dochuťte citronovou šťávou a solí a udržujte teplou.
3. Namarinované plátky masa osolte a opepřete. Položte na ně plátky slaniny, stočte je do roládek a napíchejte na grilovací jehly nebo špejle. V pánvi zahřejte olej, vložte do něj dlaní rozmáčknuté stroužky česneku a snítky tymiánu. Až se rozvoní, vložte roládky na jehlách a opékejte je na středním plameni ze všech stran asi 5 minut. Déle není potřeba, protože maso je jemné. Servírujte s teplou šípkovou omáčkou.

ZELENINOVÉ KROKETY

Fantastické jídlo ze zeleniny, kterou si vypěstujete na zahrádce, stejně jako to dělají ilustrované postavičky na talíři. Ani vám nebude chybět maso, protože kořenová zelenina má po opečení výraznou navinulou chuť. Na ozdobu opečená nať z mrkve vás překvapí svou křehkostí.

Podzimní dobroty Podzimní dobroty
Podzimní dobroty

ZELENINOVÉ KROKETY

Čas na přípravu: 30 minut + vaření a pečení
Množství: 2–4 porce

400 g mrkve
400 g kořenové petržele
300 g celeru
2 lžíce řepkového oleje
2 fialové mrkve
citronová šťáva
2 snítky tymiánu
2 snítky petrželky
50 g strouhaného sýra
50 g mletých mandlí nebo lískových oříšků

DRESINK:
120 g polotučného tvarohu
50 ml podmáslí
sůl
čerstvě mletý černý pepř

1. Mrkev, petržel a celer oškrábejte a nakrájejte na větší kusy. Vložte je do vroucí osolené vody, vařte asi 20 minut, téměř doměkka. Pak zeleninu sceďte. Rozložte na plech. Pokapejte olejem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 20 minut, aby zelenina získala zlatavou barvu.
2. Mezitím škrabkou nakrouhejte z fialové mrkve plátky. Ovařte je v osolené vodě doměkka a zchlaďte v ledové vodě. Pak plátky mrkve sceďte a ochuťte citronovou šťávou.
3. Pečenou zeleninu dejte do mísy. Odrhněte k ní lístky tymiánu a přidejte najemno nakrájenou petrželku. Zeleninu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Promíchejte s nastrouhaným sýrem. Ze směsi lžící odebírejte kousky a tvarujte krokety. Obalujte je v mletých oříšcích a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte i pár kousků natě z mrkve. Vložte zpět do trouby a pečte asi 15 minut dozlatova.
4. Na dresink vyšlehejte tvaroh s podmáslím, špetkou soli a pepře. Upečené krokety servírujte s citronem, namarinovanou fialovou mrkví a dresinkem.

DONUTY Z TROUBY

Jsou jako záchranné kruhy pro plavce na ilustracích. Ve skutečnosti jsou to sladké bonusy za sportovní výkony.

Podzimní dobroty Podzimní dobroty
Podzimní dobroty

DONUTY Z TROUBY

Čas na přípravu: 55 minut + kynutí
Množství: 18 kousků

400 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
100 g moučkového cukru
špetka soli
100 ml vlažného mléka
200 ml podmáslí
2 vejce
50 ml rostlinného oleje

POLEVY:
200 g moučkoVého cukru
3 lžíce citronové šťávy
černé kakao na posypání
čokoládová poleva
mořská sůl

1. Mouku prosejte do mísy. Do středu udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zasypte lžící cukru a zalijte vlažným mlékem. Lehce ve středu promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek.
2. Přisypte zbylý cukr se solí. Podmáslí rozmíchejte s vejci a přilijte. Lehce propracujte. Přilijte olej a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho a nechte kynout 60 minut v teple.
3. Nakynuté těsto propracujte a rozdělte na 18 dílů. Z každého vyválejte pramen, stočte ho do kolečka a konce k sobě připevněte. Kolečka rozložte na plech vyložený papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Pak donuty nechte úplně vychladnout.
4. Na cukrovou polevu moučkový cukr prosejte přes jemné sítko. Přidejte citronovou šťávu a šlehejte ručním šlehačem, až vznikne hladká bílá poleva. Pokud je příliš hustá, nařeďte ji teplou vodou. Polevou polijte zhruba polovinu donutů. Než poleva zaschne, posypte ji kakaem na ozdobu. Čokoládovou polevu nechte na teplé vodní lázni rozpustit a pak do ní namáčejte zbylé donuty. Ozdobte mořskou solí.

NALOŽENÉ BULVY NA SEMÍNKOVÝCH PLACKÁCH

Oříškově chutnající semínka zapečená do placiček a kyselá zelenina jsou variantou chleba a okurky. Obě společně můžete chroupat ke svačině. A oboje také můžete mít uskladněné, když vás přepadne chuť na něco k zakousnutí.

Podzimní dobroty Podzimní dobroty
Podzimní dobroty

NALOŽENÉ BULVY NA SEMÍNKOVÝCH PLACKÁCH

Čas na přípravu: 90 minut + rozležení
Množství: 2 sklenice o objemu 400 ml

1 kg zeleniny (ředkvičky nebo vodnice)
100 ml kvasného octa
250 ml vody
80 g krupicového cukru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky celého černého pepře
1/2 lžičky celých semínek koriandru
2 bobkové listy

PLACKY:
100 g nesolených dýňových semen
100 g slunečnicových semínek
30 g drcených lněných semínek
70 g kukuřičné mouky
1 lžička mořské soli
1 lžička sušeného oregana
200 ml vroucí vody
50 ml (2 lžíce) olivového oleje

1. Zeleninu pečlivě omyjte ve studené vodě. Pak ji v čisté studené vodě nechte chvilku odstát. Mezitím svařte nálev octa, vody, cukru a koření. Zeleninu sceďte a vyskládejte do sklenic. Zalijte ji horkým scezeným nálevem a sklenice uzavřete víčky. Postavte je do hrnce s horkou vodou a zavařte při 90 °C (asi 30 minut). Pak sklenice z nálevu vyndejte a nechte pomalu zchladnout. Naloženou zeleninu nechte aspoň do druhého dne v láku.
2. Na placky promíchejte v míse všechna semínka s moukou a solí. Zalijte je vroucí vodou a nechte bobtnat hodinu. Pak vmíchejte olej. Vzniklé těsto rozdělte na 6 dílů. Mezi dvěma pečicími papíry je rozválejte na tenké placky. Vrchní papír sejměte. Na spodním papíru placičky přeneste na plech. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 60 minut, až placky zezlátnou. Servírujte s naloženou zeleninou.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty
Jarní pochoutky
Číst článek
05. 04. 2022

Jarní pochoutky

Vybírejte nádobí, které samo vybízí k hravému servírování. Hladké tvary, barevné glazury - na velikonoční tabuli prostě ideální!

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB0524 obalka Předplatné časopisu ↗
Robotický vysavač
ČSOB - Úvěr k dotaci
GORENJE

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER vyrocni soutez

Výroční soutěž 10 x 10
Oslavte s námi 10. výročí časopisu Nové proměny bydlení a hrajte o narozeninové dárky! Každý měsíc na facebooku a v každém tištěném vydání Nových proměn bydlení najdete rozdílné soutěžní otázky s rozdílnými výhrami. My pak pokaždé odměníme celkem 20 soutěžících. Navíc ti z vás, kteří do 12. 8. 2024 odpoví na jakoukoli soutěžní otázku zveřejněnou v tištěném magazínu Nové proměny bydlení, mají možnost vyhrát hlavní cenu – pračku a sušičku Gorenje. Výherce hlavní výhry zveřejníme v Nových proměnách bydlení 10/24, jež vyjde 5. 9. 2024. Sledujte naše facebookové stránky a kupte si náš časopis.

Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

18.11.2023 - 12.5.2024
Helena Zmatlíková dětem (100 let)

Skanska

Nejnovější články

DSC02150 Ales Kral kopie
Číst článek
11. 04. 2024

Do sedel!

Už jste letos jeli na kole? Pokud si to své teprve hledáte nebo se chcete přiučit pár triků od profíků, zamiřte o víkendu 27.–28. 4. na Výstaviště Praha.

Akce a události
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024

Bydlet jako v bruselském stylu

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024

Bydlet jako za starými dveřmi

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město a ráda by si byt nechala jako víkendové zázemí. Nejčastěji ho využije s dcerou při svých výletech za kulturou.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024

Bydlet jako v rezidenci

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024

Bydlet jako tři sestry

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
GK4 B0983 kopie
Číst článek
13. 03. 2024

Co vám doma chybí pro zklidnění a navození pocitu radosti?

Houpání jako přirozená terapie.

Nezařazené
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024

Bydlet jako na letním bytě

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024

Bydlet jako za úplňku

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024

Bydlet jako v Českém ráji

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05595 kopie
Číst článek
16. 02. 2024

Bydlet jako kořenářka

Pro Martinu je chalupa v Českém ráji milovaným zázemím pro odpočinek, ale také pro aktivní trávení volného času. S designérkou Maruškou Starou se rozhodly využít bývalý sklad a proměnit ho v bylinkářský ateliér.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako