← Zpět na Recepty
Funky svačinky

Funky svačinky

Domácí sendviče si poskládáte tak, aby vás nadopovaly živinami a zároveň uspokojily vaše chutě.

Dělání svačin je nutné zlo. Zjednodušte si práci třeba zapečenými tousty. U nás v redakci frčí i hranolky z mrkve a řapíkatého celeru s dipem ze zakysané smetany, nivy a česneku.



SENDVIČ S HUMMUSEM
POLENTOVÝ SENDVIČ

S trhaným masem a červenou řepou je ideální svačina na pondělí, protože do ní zlikvidujete zbytky nedělní pečeně. Řepu v časové tísni nemusíte vařit ani péct – víte, jak skvělá je syrová? Na extratenké plátky ji nakrájíte škrabkou na zeleninu.S pečenou paprikou, grilovaným sýrem halloumi a cibulovým čatní neviděl lepek ani z rychlíku! Sýr halloumi rozpečte v troubě pod grilem, je hotovýza pár minut a neroztéká se.

TOUST S PEČENOU PAPRIKOU &
GUACAMOLE

S avokádem a medovohořčičnou majonézou. Pokud si chystáte svačinu už večer, plátky chleba opečtea až pak je potřete majonézou. Zůstanou pěkně křupavé, nenavlhnou a nepromění se přes noc v bláto.
Guacamole je Mexiko na talíři, dotažené k dokonalosti. A když už jste v Mexiku, doplňte ho polentou, pečenou pod grilem v troubě! Před pečením ji můžete potřít marinádou ze sójové omáčky, oleje, česneku a sezamových semínek.

 TIP: Půlky paprik nechte pod grilem v troubě péct, dokud slupka nezačne dělat černé puchýřky. Vyndejte, dejte do sáčku a nechte zapařit – po chvilce půjdou oloupat.

Funky svačinky Funky svačinky
Funky svačinky

HUMMUS & POMERANČ  
SENDVIČ S AVOKÁDEM A LOSOSEM

Tahle kombinace vypadá zvláštně, ale v arabských zemích je oblíbená. Zakápněte si hummus čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou, a pochopíte. Nejlepší je s čerstvým chlebem pita. S medovohořčičnou majonézou je osvědčená klasika. Tyhle chutě k sobě prostě pasují a neomrzí! Pro barvu i křupavost můžete přidat ještě tenoučké plátky mrkve (opět vám pomůže škrabka na zeleninu). 

ŽITNÝ CHLEBA S POMAZÁNKOU
NAKLÁDANÝ SÝR

S pomazánkou z červené řepy a křenu a s kozím sýrem má jen jedinou nevýhodu – raději si neberte ve stejný den do práce bílou košili. Doporučujemesi přibalit o ubrousek navíc! K cizrnové pomazánce výborně ladí nakládaný balkánský sýr. My jsme ho nakrájeli na kostky, proložili červenou cibulí, plátky česneku, oreganem a chilli papričkami.

Pečivo můžete kombinovat, jak vás napadne. Jeden plátek sendviče zkuste nahradit třeba grilovanou polentou! 
Funky svačinky Funky svačinky
Funky svačinky

MAJONÉZA Z MLÉKA

  • 200 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • lžička medu
  • Sůl
  • Pepř
Funky svačinky Funky svačinky
Funky svačinky

Všechny ingredience dejte do úzké vysoké nádoby a tyčovým mixérem jednou nebo dvakrát promixujte pomalým tahem zdola nahoru. Za 10 – 15 vteřin máte hotovo!
Tuhle majolku děláme i do sendvičů na cesty a výlety, nejsou v ní syrová vejce, a tak se není třeba bát, že by se mohla zkazit. Do základní majonézy dejte jen jednu lžičku hořčice, med vynechte. Potom můžete vytvářet různé dresinky a nebo klasickou tatarskou omáčku. Místo normálního mléka můžete použít i rostlinné – zkuste třeba sójové, a máte klasickou sojanézu.

Funky svačinky Funky svačinky
Funky svačinky

GUACAMOLE

  • 2 středně velká zralá avokáda
  • 1 malá červená cibule
  • 6 – 8 cherry rajčat
  • 1 malý stroužek česneku
  • Limetka
  • Čerstvý koriandr
  • Sůl
  • Chilli

Rajčátka rozkrojte na čtvrtky a cibuli nakrájejte nadrobno. Avokádo nakrájejte na malé kousky nebo rozmačkejte vidličkou, zakápněte limetkou, osolte, opepřete a šetrně promíchejte s rajčaty a cibulí. Potom případně ještě dolaďte solí a šťávou z limetky a posypte nasekaným koriandrem podle chuti. Do guacamole se přidává i najemno nasekaná chilli paprička jalapeños. Pokud máte rádi ostré,tak jí nešetřete. Guacamole vám bude chutnat samotné jako svačina na opečeném toustu i jako lehký oběd s lososema ztraceným vejcem. Můžete ho připravit buď jako krémovou pomazánku tak, že všechny ingredience rozmixujete, nebo jen smíchat nadrobno nakrájené kousky, což je naše oblíbenější varianta. Díky limetkové šťávě vám guacamole nezhnědne.

OBMĚNY:
Receptů na guacamole je tolik, kolik je mexických rodin. Kromě klasiky můžete vyzkoušet třeba to s kukuřicí a zakysanou smetanou nebo dip s černými fazolemi.

HUMMUS

  • 250 g sušené cizrny
  • 2 – 3 lžíce sezamové pasty tahini (prodává např. dm)
  • půl lžičky drceného římského kmínu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
Funky svačinky Funky svačinky
Funky svačinky

Cizrnu namočte přes noc do vody. Druhý den ji uvařte doměkka a vodu slijte, ale nevylévejte. K cizrně přidejte pastu tahini, drcený římský kmín, prolisovaný česnek (nejdříve jeden stroužek, pak můžete přidat další), olej a asi 100 ml nálevu z vaření. Mixujte a podle potřeby přilévejte další nálev, až vznikne hummus jemné, nadýchané konzistence. Ochutnejte, dosolte a jen jemně dokyselte citronovou šťávou. Cizrna je skvělou surovinou pro vydatné saláty všeho druhu. Můžete ji třeba opražit na oleji a kombinovat s pečenou paprikou, sýrem feta a oříšky nebo dýňovými či slunečnicovými semínky. Do nové roviny ji posunou loupaná konopná semínka.

TIP: Cizrna je kvalitním zdrojem bílkovin a vlákniny, je bezlepková a zasytí na dlouho. V něžnější, nekořeněné verzi mohou hummus i kojenci od 7 měsíců.
 

Funky svačinky Funky svačinky
Funky svačinky

POMAZÁNKA Z PEČENÉ ŘEPY

  • 2 – 3 středně velké červené řepy
  • 2 hrsti najemno strouhaného čerstvého křenu
  • 100 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko, Fénix)
  • Sůl
  • Cukr

Rozpalte troubu na 190 °C. Řepu neloupejte, jen omyjte, potřete slupku olejem, zabalte je do alobalu a pečte asi 1,5 hodiny doměkka. Rozbalte, nechte trochu vychladnout, oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na kousky. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou pomazánku společně s křenem a smetanovým sýrem. Křen přidávejte postupně a průběžně ochutnávejte. Dochuťte solí a trochou cukru. Řepa se peče na vysokou teplotu a dlouho. Osvědčilo se nám, že ji do trouby přidáme, když se peče maso. Každou bulku zabalíme samostatně do alobalu. Když je maso upečené, je dokonalá i červená řepa.

Rubriky:
Štítky:

Další z rubriky

DSC0920
Číst článek
03. 12. 2023

Ledové království

Spousty světýlek, dekorace i jídlo kořeněné severským folklorem promění vaši vánoční pohodu v zasněženou pohádku.

Recepty
Sněhové políbení
Číst článek
28. 11. 2023

Dort Pavlova

Ruská balerína Anna Pavlovová navštívila v r. 1926 Austrálii a Nový Zéland. Podle její sukně upekli dort s názvem Pavlova a stal se národním pokladem.

Recepty
DSC3639
Číst článek
22. 11. 2023

Horké chutě

Menu pro zimní dny je sice bílé jako čerstvě padlý sníh, ale přitom tak hebce teplé, že po něm pookřeje vaše tělo i duše.

Recepty
Podzim v barvách artyčoku a papriček
Číst článek
12. 11. 2023

Podzim v barvách artyčoku a papriček

Jsou dny, kdy vás tvary a hlavně barvy nádobí inspirují natolik, že zatoužíte připravit jídlo v podobných odstínech. Rozpálíte troubu a jdete zpracovat ty pravé ingredience. Nás vedla kolekce nádobí Pacifika.

Recepty
DSC0532
Číst článek
09. 11. 2023

Porcelán a dýně

Dýňové lahůdky vám tentokrát servírujeme na porcelánu Michaely Kovalčíkové, lehkém jako pírko.

Recepty
Zdravé svačinky
Číst článek
05. 11. 2023

Zdravé svačinky

Když naservírujete občerstvení na talířcích, které vyrábí Mirek a Veronika v dílně na jihu Moravy, nakrmíte nejen děti, ale i jejich fantazii.

Recepty
Ve městě a v přírodě
Číst článek
04. 11. 2023

Ve městě a v přírodě

Na lesní talířky krásně sednou křupavé plněné pařízky a do hrnku se klidně naservíruje polívka, či dokonce koláč. Porcelán s ilustracemi Kláry Plicové inspiruje k vytváření podzimních lahůdek.

Recepty
Podzimní dobroty
Číst článek
04. 11. 2023

Podzimní dobroty

Archeologická sada nádobí od Michala Bačáka inspiruje k vaření specialit jako z doby kamenné, kreslené postavičky zase k nezvyklé přípravě zeleniny či sladkostí.

Recepty
Asijské zahřátí
Číst článek
02. 11. 2023

Asijské zahřátí

Nádobí, které připlulo lodí až ze země vycházejícího slunce, prostě vyzývá k tomu, abyste do něj naložili porce úchvatného asijského hřejivého jídla.

Recepty
Jak se ladí  menu
Číst článek
01. 11. 2023

Jak se ladí menu

S šéfkuchařem Markem Fichtnerem vás zveme do světa lahodných chutí. V Trezoru, což je dolní patro pražské restaurace Červený Jelen, se mění menu třikrát do roka a vždy je dokonale vyladěné.

Recepty

AKTUÁLNÍ ČÍSLO ČASOPISU

NPB0524 obalka Předplatné časopisu ↗
Robotický vysavač
ČSOB - Úvěr k dotaci
GORENJE

SOUTĚŽNÍ PŘÍSPĚVEK

BANER vyrocni soutez

Výroční soutěž 10 x 10
Oslavte s námi 10. výročí časopisu Nové proměny bydlení a hrajte o narozeninové dárky! Každý měsíc na facebooku a v každém tištěném vydání Nových proměn bydlení najdete rozdílné soutěžní otázky s rozdílnými výhrami. My pak pokaždé odměníme celkem 20 soutěžících. Navíc ti z vás, kteří do 12. 8. 2024 odpoví na jakoukoli soutěžní otázku zveřejněnou v tištěném magazínu Nové proměny bydlení, mají možnost vyhrát hlavní cenu – pračku a sušičku Gorenje. Výherce hlavní výhry zveřejníme v Nových proměnách bydlení 10/24, jež vyjde 5. 9. 2024. Sledujte naše facebookové stránky a kupte si náš časopis.

Chci soutěžit →

AKCE A UDÁLOSTI

27.-28.4.2024
Do sedel!

18.11.2023 - 12.5.2024
Helena Zmatlíková dětem (100 let)

Skanska_ctvrt_Emila_Kolbena

Nejnovější články

DSC02150 Ales Kral kopie
Číst článek
11. 04. 2024

Do sedel!

Už jste letos jeli na kole? Pokud si to své teprve hledáte nebo se chcete přiučit pár triků od profíků, zamiřte o víkendu 27.–28. 4. na Výstaviště Praha.

Akce a události
Ložnice s komodou
Číst článek
11. 04. 2024

Bydlet jako v bruselském stylu

Kvalitní, ničím nerušený spánek není samozřejmostí. Své o tom ví Jana, která má konečně vlastní ložnici, do níž manžel smí jen na návštěvy. Rozhodně ale nejde pouze o útulný dámský budoár. Místnost musí splnit několik důležitých funkcí.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Ostrůvek v kuchyni
Číst článek
05. 04. 2024

Bydlet jako za starými dveřmi

Renata zdědila po strejdovi byt ve staré pražské vile, ale stěhovat se do něj nechce. Bydlí a pracuje mimo hlavní město a ráda by si byt nechala jako víkendové zázemí. Nejčastěji ho využije s dcerou při svých výletech za kulturou.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Obývací pokoj s kuchyní
Číst článek
22. 03. 2024

Bydlet jako v rezidenci

Byt v novostavbě, odkud je dobré spojení do centra Prahy, s dostupnými službami v okolí, s vlastní předzahrádkou a navíc s velkou zahradou určenou všem obyvatelům je vysněným bydlením mnoha lidí. Jak jej ale zařídit, aby se v něm žilo pohodlně?

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
Závěsné křeslo
Číst článek
15. 03. 2024

Bydlet jako tři sestry

Zařídit společný pokoj pro tři děvčata není legrace. Musíte plánovat, počítat, měřit...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
GK4 B0983 kopie
Číst článek
13. 03. 2024

Co vám doma chybí pro zklidnění a navození pocitu radosti?

Houpání jako přirozená terapie.

Nezařazené
DSC07894 kopie
Číst článek
09. 03. 2024

Bydlet jako na letním bytě

Obývací pokoj na chatě u Sázavy byl zařízený vším, co se postupem mnohla let v rodině odložilo a odvezlo na chatu, kde e to ještě může hodit.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC08074 kopie
Číst článek
01. 03. 2024

Bydlet jako za úplňku

Čerstvá důchodkyně Olga si přála proměnit neútulnou a nepříliš komfortní ložnici. Když víte, jak na to, jde to i s omezeným rozpočtem. Základem proměny od designérky Lucie Polákové jsou barvy, látky a trochu fantazie.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05292 1 kopie
Číst článek
23. 02. 2024

Bydlet jako v Českém ráji

Štěpánka s manželem Pepou a dvěma malými syny si pořídili dům ve vesnici, ze které Pepa pochází. Chyběl jim velký společenský prostor pro návštěvy, protože Štěpánka má pět sourozenců...

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako
DSC05595 kopie
Číst článek
16. 02. 2024

Bydlet jako kořenářka

Pro Martinu je chalupa v Českém ráji milovaným zázemím pro odpočinek, ale také pro aktivní trávení volného času. S designérkou Maruškou Starou se rozhodly využít bývalý sklad a proměnit ho v bylinkářský ateliér.

Interiéry Bydlet jako 8. řada Bydlet jako