Nové proměny bydlení
  • Bydlet jako
  • Bydlení
  • Zahrada
  • Inspirace
  • DIY
  • Recepty
  • Předplatné
  • Vouchery
26. 10. 2020 od Redakce

Funky svačinky

Funky svačinky
26. 10. 2020 od Redakce

Řekli jsme si, že už nechceme být odkázáni na bagety na benzinkách, a začali jsme vymýšlet, na čem
si pochutnat místo obligátní housky se šunkou. Domácí sendviče si poskládáte tak, aby vás nadopovaly živinami a zároveň uspokojily vaše chutě.

TEXT ANNA ČERNOTOVÁ, FOTO PETR GEBELT

MILÁČKU… ZAPOMNĚL SIS SVAČINU! TAK TAKHLE NA MUŽE NEVOLÁM.

Dělání svačin je nutné zlo. Zjednodušte si práci třeba zapečenými tousty.
U nás v redakci frčí i hranolky z mrkve a řapíkatého celeru s dipem ze zakysané smetany, nivy a česneku.

1. SENDVIČ S HUMMUSEM

2. POLENTOVÝ SENDVIČ

S trhaným masem a červenou řepou je ideální svačina na pondělí, protože do ní zlikvidujete zbytky nedělní pečeně. Řepu v časové tísni nemusíte vařit ani péct – víte, jak skvělá je syrová? Na extratenké plátky ji nakrájíte škrabkou na zeleninu.

S pečenou paprikou, grilovaným sýrem halloumi
a cibulovým čatní neviděl lepek ani z rychlíku! Sýr halloumi rozpečte v troubě pod grilem, je hotový
za pár minut a neroztéká se.

3. TOUST S PEČENOU PAPRIKOU

4. GUACAMOLE

S avokádem a medovohořčičnou majonézou. Pokud si chystáte svačinu už večer, plátky chleba opečte
a až pak je potřete majonézou. Zůstanou pěkně křupavé, nenavlhnou a nepromění se přes noc
v bláto.

Guacamole je Mexiko na talíři, dotažené
k dokonalosti. A když už jste v Mexiku, doplňte ho polentou, pečenou pod grilem v troubě! Před pečením ji můžete potřít marinádou ze sójové omáčky, oleje, česneku a sezamových semínek.

∼ TIP ∼
Půlky paprik nechte pod grilem v troubě péct, dokud slupka nezačne dělat černé puchýřky. Vyndejte, dejte
do sáčku a nechte zapařit – po chvilce půjdou oloupat.

5. HUMMUS & POMERANČ

6. SENDVIČ S AVOKÁDEM A LOSOSEM

Tahle kombinace vypadá zvláštně, ale v arabských zemích je oblíbená. Zakápněte si hummus čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou, a pochopíte. Nejlepší je s čerstvým chlebem pita.

S medovohořčičnou majonézou je osvědčená klasika. Tyhle chutě k sobě prostě pasují a neomrzí! Pro barvu i křupavost můžete přidat ještě tenoučké plátky mrkve (opět vám pomůže škrabka na zeleninu).

7. ŽITNÝ CHLEBA S POMAZÁNKOU

8. NAKLÁDANÝ SÝR

S pomazánkou z červené řepy a křenu a s kozím sýrem má jen jedinou nevýhodu – raději si neberte
ve stejný den do práce bílou košili. Doporučujeme
si přibalit o ubrousek navíc!

K cizrnové pomazánce výborně ladí nakládaný balkánský sýr. My jsme ho nakrájeli na kostky, proložili červenou cibulí, plátky česneku, oreganem
a chilli papričkami.

Pečivo můžete kombinovat, jak vás napadne. Jeden plátek sendviče zkuste nahradit třeba grilovanou polentou!“

— Anna Černotová, editorka

Majonéza z mléka

  • 200 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • lžička medu
  • Sůl
  • Pepř

PŘÍPRAVA:

TIP:

Všechny ingredience dejte do úzké vysoké nádoby
a tyčovým mixérem jednou nebo dvakrát promixujte pomalým tahem zdola nahoru. Za 10 – 15 vteřin máte hotovo! Tuhle majolku děláme i do sendvičů na cesty a výlety, nejsou v ní syrová vejce, a tak se není třeba bát, že by se mohla zkazit.

Do základní majonézy dejte jen jednu lžičku hořčice, med vynechte. Potom můžete vytvářet různé dresinky a nebo klasickou tatarskou omáčku. Místo normálního mléka můžete použít i rostlinné – zkuste třeba sójové, a máte klasickou sojanézu.

Guacamole

  • 2 středně velká zralá avokáda
  • 1 malá červená cibule
  • 6 – 8 cherry rajčat
  • 1 malý stroužek česneku
  • Limetka
  • Čerstvý koriandr
  • Sůl
  • Chilli

příprava:

tip:

Rajčátka rozkrojte na čtvrtky a cibuli nakrájejte nadrobno. Avokádo nakrájejte na malé kousky nebo rozmačkejte vidličkou, zakápněte limetkou, osolte, opepřete a šetrně promíchejte s rajčaty a cibulí. Potom případně ještě dolaďte solí a šťávou z limetky a posypte nasekaným koriandrem podle chuti.
Do guacamole se přidává i najemno nasekaná chilli paprička jalapeños. Pokud máte rádi ostré,
tak jí nešetřete.

Guacamole vám bude chutnat samotné jako svačina na opečeném toustu i jako lehký oběd s lososem
a ztraceným vejcem. Můžete ho připravit buď jako krémovou pomazánku tak, že všechny ingredience rozmixujete, nebo jen smíchat nadrobno nakrájené kousky, což je naše oblíbenější varianta.
Díky limetkové šťávě vám guacamole nezhnědne.

OBMĚNY:

Receptů na guacamole je tolik, kolik je mexických rodin. Kromě klasiky můžete vyzkoušet třeba to s kukuřicí
a zakysanou smetanou nebo dip s černými fazolemi.

Hummus

  • 250 g sušené cizrny
  • 2 – 3 lžíce sezamové pasty tahini (prodává např. dm)
  • Půl lžičky drceného římského kmínu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • Citronová šťáva
  • Sůl
  • Pepř

PŘÍPRAVA:

TIP:

Cizrnu namočte přes noc do vody. Druhý den ji uvařte doměkka a vodu slijte, ale nevylévejte. K cizrně přidejte pastu tahini, drcený římský kmín, prolisovaný česnek (nejdříve jeden stroužek, pak můžete přidat), olej a asi 100 ml nálevu z vaření. Mixujte a podle potřeby přilévejte další nálev, až vznikne hummus jemné, nadýchané konzistence. Ochutnejte, dosolte
a jen jemně dokyselte citronovou šťávou.

Cizrna je skvělou surovinou pro vydatné saláty všeho druhu. Můžete ji třeba opražit na oleji a kombinovat
s pečenou paprikou, sýrem feta a oříšky nebo dýňovými či slunečnicovými semínky. Do nové roviny ji posunou loupaná konopná semínka.

dětem:

Cizrna je kvalitním zdrojem bílkovin a vlákniny, je bezlepková a zasytí na dlouho. V něžnější, nekořeněné verzi mohou hummus i kojenci od 7 měsíců.

» NPB miluje «

Pomazánka z pečené řepy

  • 2 – 3 středně velké červené řepy
  • 2 hrsti najemno strouhaného čerstvého křenu
  • 100 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko, Fénix)
  • Sůl
  • Cukr

příprava:

tip:

Rozpalte troubu na 190 °C. Řepy neloupejte, jen omyjte, potřete slupku olejem, zabalte je do alobalu
a pečte asi 1,5 hodiny doměkka. Rozbalte, nechte trochu vychladnout, oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na kousky. Rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou pomazánku společně s křenem
a smetanovým sýrem. Křen přidávejte postupně
a průběžně ochutnávejte. Dochuťte solí a trochou cukru.

Řepa se peče na vysokou teplotu a dlouho. Osvědčilo se nám, že ji do trouby přidáme, když se peče maso. Každou bulku zabalíme samostatně do alobalu. Když je maso upečené, je dokonalá i červená řepa.

Předchozí článekDomov dělají lidiDalší článek Bydlení ve stylu BIEDERMEIER

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Poslední příspěvky

Zasloužený odpočinek7. 6. 2023
Bydlet jako milovníci kultury2. 6. 2023
Bydlet jako za pecí26. 5. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Štítky

balkony boho chic bylinky chodba dobrý nápad děti dětský pokoj galerie teras koupelna kuchyně kuchyň květiny ložnice muž na dobré cestě najděte svůj styl nápady návštěva obývací pokoj obývák pergola Podkroví pokoj pracovna projekt Ikea předsíň reality rekonstrukce rodina růžová Silvestr single stín v soukromí svačina Sůloví teenagerka vánoce zahrada zahradničení zahradní kalendář zpracování úrody

Více informací

O nás 

Náš tým 

Kontakt

 

Další časopisy

Krásný rok

Krásný domov

Kuchařka

Houby na talíři

Poslední příspěvky

Zasloužený odpočinek7. 6. 2023
Bydlet jako milovníci kultury2. 6. 2023
Bydlet jako za pecí26. 5. 2023
Najděte svůj styl s originálním ložním prádlem a bytovým textilem od Darré22. 5. 2023

Stránky

  • Bydlení
  • Bydlet jako
    • 1. řada Bydlet jako
    • 2. řada Bydlet jako
    • 3. Řada Bydlet jako
  • DIY
  • Home
  • Inspirace
  • Poradna
  • Recepty
  • Vouchery
  • Zahrada

Aktuální číslo

© 2019 Deco Media s.r.o.

Nové proměny bydlení

Časopis Nové Proměny Bydlení vytváří tým zkušených interiérových designérů, redaktorů a produkčních, jejichž práci znáte pod vedením šéfredaktorky Pavlíny Blahotové.

O nás

Náš tým

DECO MEDIA

Lopatecká 1071/4
Praha 4
147 00

 

+420 778 496 900

info@deco-media.cz

Předplatné

Předplatné 

Vouchery