Namazáno pro dobrou náladu:
Semínkové krekry s mrkvovou pomazánkou

Zdraví
Mrkev posiluje imunitní systém a v lidovém léčitelství se používá mimo jiné pro lepší trávení. Semínka zase prospívají mozku. S touhle dobrotou nehřešíte!
Semínkové krekry:
- 250 g žitného kvásku
- 25 g olivového oleje
- 20 g slunečnicového oleje vetší špetka soli
- 100 g hladké mouky
- 100 g semínek (lněné, sezam, chia a další)
Postup:
Všechny ingredience smíchejte v míse. Na pečicím papíru vyválejte na co nejtenčí plát a pečte 20 minut na 180 °C. Po 10 minutách plech vytáhnete, plát rozkrájejte na čtverečky nebo obdélníky a ještě 10 minut dopékejte.
Mrkvová pomazánka:
- 1 lžíce másla
- 2 mrkve
- 2 cm kousek zázvoru
- 1 šalotka
- 1 balení lučiny pul lžičky kurkumy
- špetka římského kmínu
- citrón , sůl a pepř
Postup:
Na másle zpěňte šalotku a přidejte mrkev a zázvor nastrouhané najemno, kurkumu a římský kmín, až se vše rozvoní, stáhnete z plotny. Nechte vychladnout. V misce smíchejte lučinu s vychladlou mrkvovou směsí, zakápněte pár kapkami citrónu a dochuťte solí a pepřem. Servírujte na semínkových krekrech nebo jako dip ke krájené zelenině.
Pikantnost na dračku:
CROSTINI S PEČENÝMI HROZNY A BALZAMIKOVOU REDUKCÍ

Měj na paměti, že se v živo tě máš chovat jako na hostině. Nosí se jídlo kolem stolu a dost a ne se k tobě: vztáhni ruku a slušně si vez mi. Míjí tě nezdržuj se. Ještě k tobě nepřichází: neupínej k němu zdaleka svou žádostivost, nýbrž počkej, až se při blíží k tobě.
Epiktétos
Ingredience:
- 2 až 3 rohlíky (nebo vetší bageta)
- křenové pomazánkové máslo
- parmská šunka
- trs červených/růžových hroznů
- sůl
- olivový olej
- 70 ml octa balsamico
Postup:
Pečivo nakrájejte na 1 cm široké plátky. Rozložte je na plech, potřete olivovým olejem a pečte 10 minut na 200 °C dokřupava. Hroznové víno zakápnete olivovým olejem, osolte špetkou vločkové soli a pečte 10 minut. Balsamico nalijte do rendlíku a na mírném plameni zredukujte na hustou omáčku. Rohlíkové
crostini natřete poctivou vrstvou křenového pomazánkového másla, dozdobte parmskou šunkou a pečenými hrozny, zakápnete balzamikovou redukcí a podávejte.
Potěšení z barevné chuti:
Pórkové muffiny s lososem

Losos
Tahle ryba je přímo nacpaná zdravými oleji, které pomáhají k pevným vlasům a kůži. Podporují funkci vašeho srdce a mozku a fungují jako prevence vážných chorob.
Ingredience na 24 kusů:
- 2 pórky
- lžíce másla
- 50 g jemných vloček
- 100 ml mléka
- 50 g strouhaného parmazánu
- 2 vejce
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 stroužek česneku
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- zakysaná smetana
- uzený losos
Postup:
Bílou a světle zelenou část pórku nakrájejte na malé kostičky a zpěňte na másle. Vločky zalijte teplým mlékem a nechte chvíli nabobtnat. V míse smíchejte vejce, parmazán, smetanu, česnek, přisypte podušený pórek a vločky, pořádně promíchejte a dochuťte
muškátovým oříškem, solí a pepřem. Formu na muffiny vymažte máslem, zlehka vysypte moukou a naplňte těstem. Pečte asi 20 minut na 180 °C. Po upečení nechte muffiny vychladnout, vyndejte je z formy, ozdobte každý půl lžičkou zakysané smetany a kouskem lososa.
Jednoduchá specialita
Caprese na špejli

Ingredience:
- 1 balení mozzarella trešniček
- 1 balení cherry rajčátek
- bazalka, olivový olej a sůl
Postup:
Na špejli napíchnete jednu mozzarellu, poté lístek bazalky a cherry rajčátko. Takto pokračujte, dokud budete mít ingredience. Naservírujte na talíř, zakápněte olivovým olejem a jemně osolte.